pojacana zedj

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
annemarie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 05, 2007 7:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pojacana zedj

Post od annemarie »

Od kad sam se prodila pre dve godine sumnjam da ima dijabetes, iako rezultati pretraga krvi pokazuju suprotno. Moj najveci problem je sto sam stalno zedna, i taj osecaj zedji mi je vec vise dozlogrdio. Najgore mi je kada se probudim nocu, zedna sam kao da sam u pustinji i suva su mi usta. Okrenem se i nastavim da spavam, najcesce ne dozvolim sebi da ustanem da pijem vode, a ujutro osecaj zedji privremeno nestane. Tokom dana sam skoro uvek zedna, a trudim se da ne pijem vode koliko mi se trazi, vec propisanih 8 casa dnevno. Cesto i mokrim, narocito po podne i uvece, recimo na svaka dva sata.
Pri tom nemam druge simptome dijabetesa.
Kada sam po svaetu lekara radila analize krvi i mokrace, ispostavilo se da su u redu. Secer u krvi mi je dobar, kao i glikozirani hemoglobin (doduse iznosi 5,4 a granicne vrednosti su od 2 do 6, ali moj doktor kaze da je to u redu), urea i kreatinin dobri, kao i elektroliti. Nalaz mokrace uredan.
Sad me zanima da li postoje jos neke analize koje se mogu izvrsiti da bih konacno bila nacisto imam li povisen secer ili ne?
Zahvaljujem svakom ko bi mi mogao dati neki savet.
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Mada licno me berujem da je dijabet u pitanju,probaj sa testom opterecenja-OGTT
Andrija 24.05.2005
Andjeo moj..misic mali i sreckica moja...
kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Post od kojekude »

Broj od 8 čaša vode dnevno je minimalna, a nikako maksimalna količina.
Ako nemate problema s bubrezima, ne postoji problem u povećanju količine unosa vode.
Ako je telo trpelo višegodišnju dehidraciju (a kod većine ljudi je tako), povećanje unosa vode ide postepeno.
Jaki kontrolni mehanizmi u organizmu u nedostatku vode spuštaju referencu ostavljajući pod restrikcijom neke ćelije.
Kako se unos vode povećava, organizam će podižući referencu skidati sa restrikcije potrošače.
Postoji jedna stvar vezana za vaše buđenje noću i osećaj žeđi.
Kako stojite sa slanom hranom?
Radi se o količini triptofana koji se prodaje kao antidepresiv jer je antihistaminik. U suštini, to je esencijalna aminokiselina i unosi se kroz hranu. On je regulator soli u organizmu, popravljač DNK grešaka, kao i sirovina za serotonin, triptamin, melatonin...
Ako je odnos aminokiselina u organizmu loš, ili u stanju stresa, triptofan se odbacuje. S druge strane, stvaranju zaliha pogoduje fizička aktivnost.
Hroničan nedostatak triptofana je možda i glavni uzrok nastanka dijabetesa tipa 2, samo što to nikoga ne interesuje. Zabavnije je igrati se kalorijama i dozama insulina.

O triptofanu i namirnicama kojima je bogat imate na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tryptophan

Meni najlogičnije stvoriti naviku da na stolu u ćasi umesto kojekakvih čipseva i drugih grickalica, stoje bundevine semenke i da se grickaju po malo i po želji.
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Slažem se sa Marijom.
U međuvremenu, možeš u apoteci (ili preventivnom centru u domu zdravlja) rutinski da proveriš šećer u krvi, bilo kada u toku dana, recimo kada osetiš tu veliku potrebu za vodom. Sve do 7.8 je OK.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori