Podrška udruženjima dijabetičara
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Apr 04, 2005 12:27 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Definitivno mislim da nivo organizacije i aktivnosti naseg saveza treba pokrenuti maksimalno koristeci sve moguce kanale kako bih adekvatno mogli reagovati na milion problema sa kojima se srecemo, ukljucujuci i edukaciju ljudi o diabetesu.
Npr., umesto sto drzava sa parama iz Nac.investi.plana ulaze u neke gluposti, bolje bi bilo da ulozi 100 mil.eur u razvoj centra dr. Stojkovica jer je to perspektivna oblast.
Npr., umesto sto drzava sa parama iz Nac.investi.plana ulaze u neke gluposti, bolje bi bilo da ulozi 100 mil.eur u razvoj centra dr. Stojkovica jer je to perspektivna oblast.
SHOW MUST GO ON
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Potpuno se slažem. Takođe imamo nameru da posetimo Leskovac čim se čovek "skući", da mu damo podršku.
Mi bre, još nemamo ni Nac. strategiju za dijabetes, ni Nac. registar ni ništa nacionalno sem vodiča za lekare koji se jedva primenjuje.
Dobro, bar smo nedavno dobili UN rezoluciju o dijabetesu www.unitefordiabetes.org što je dobar početak, ali je tek početak...
Molila sam neke naše javne ličnosti koje imaju dijabetes da nas podrže, ali oni ni da čuju! Kriju ga kao zmija noge... Gradonačelnik (tip 2) se oglušuje o svaki naš dopis, a ja vodim celo udruženje iz svoje sobe...
Nego, šta misliš, da ima svrhe da se obratimo G7 grupi, generalno za pomoć udruženju? Sve hoću da ti se javim, pa da se vidimo na kratko kad budeš imao malo vremena...
Mi bre, još nemamo ni Nac. strategiju za dijabetes, ni Nac. registar ni ništa nacionalno sem vodiča za lekare koji se jedva primenjuje.
Dobro, bar smo nedavno dobili UN rezoluciju o dijabetesu www.unitefordiabetes.org što je dobar početak, ali je tek početak...
Molila sam neke naše javne ličnosti koje imaju dijabetes da nas podrže, ali oni ni da čuju! Kriju ga kao zmija noge... Gradonačelnik (tip 2) se oglušuje o svaki naš dopis, a ja vodim celo udruženje iz svoje sobe...

Nego, šta misliš, da ima svrhe da se obratimo G7 grupi, generalno za pomoć udruženju? Sve hoću da ti se javim, pa da se vidimo na kratko kad budeš imao malo vremena...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
pomoc drustvima diabeticara
Goddine 2004,posle predavanja odrzanog u Domu sindikata u povodu dana Diabeticara,skup je pozdravio Pomocnik ministra g-din Gradinac. Na koktelu me je davio,valjda zbog moje diskusije, kako hoce da pomogne drustvu,i da samo treba da mu napisemo sta i kako. Naravno to sam uradio par dana posle, a da mi nikad nije odgovorio a kamoli pomogao Drustvu.. U maniru nasih politicara standardno. Na sajtu Vlade sada ga nema,nisam ozaloscen.Vidim da vi zelite da neke nase vaznije ljude zamolite za pomoc zjedno sa piscem naslova ove teme. Na osnovu mog iskustva jedini nacin da se eventualno uspe jeste,da vi napisete jedan tekst koji bi adrazavao opste mogucnosti i vidove pomoci Drustvu u svim mogucim potrebama.Da bude tekst nezavisno od primaoca,sa svim potrebnim podacima za omogucavanje slanja pomoci..Zatim bi trebalo naci bar dvadesetak adresa,za koje se smatra da bi bile u mogucnosti da pomognu,slati pojedinacno na meil adrese,tako sto bi u zaglavlju dali par uvodnih recenica,zavisno od toga kome saljete,zatim pastirati-kopirati glavni tekst ina kraju recnicu dve pozdrava zavisno od primaoca.Tako bi izbegli ogromne napore za osnovni teks,sujetu zbog slanja na grupnu adresu,i dosli do moguceg odgovora bar od dva-tri primaoca.Ovo je samo sugestija,koja ne iskljucuje i druge mogucnosti posebno licne kontakte.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Apr 04, 2005 12:27 am
Vidite, kad sam video kampanju UNited for daibetes odusevio sam se. Generalno trebamo sami inicirati akciju, napraviti plan i strategiju delovanja, obezbediti finansiranje projekata i adekvatnim PR strategijom izaci u medije i gadjati drzavu direktno a i kompanije koje direktno imaju zaradu od naseg problema.
DIABETA, javi se slobodno, jesam u guzvi ali cemo naci vremena nekako. telefoni su
011 26 23 895, 26 27 364 ili moj mob. 065 911 11 99
DIABETA, javi se slobodno, jesam u guzvi ali cemo naci vremena nekako. telefoni su
011 26 23 895, 26 27 364 ili moj mob. 065 911 11 99
SHOW MUST GO ON
-
- Saradnik
- Kontakt:
Gorane, hvala ti, javiću se sigurno.
Inače, kampanja povodom UN rezolucije će biti ovde organizovana. Ceo program podržava IDF, a mi smo članica te federacije, tako da ćemo istrajati. Sad su se za celu priču zagrejali i lekari (dok ih ne pokrene svet neće niko), pa ćemo videti kako će to sve ići.
Što se donkihot-ove sugestije tiče, ja na taj način odavno radim, ali u svakom slučaju hvala. O rezultatima (kojima se nadam uskoro) ću vas sve obaveštavati.
Inače, kampanja povodom UN rezolucije će biti ovde organizovana. Ceo program podržava IDF, a mi smo članica te federacije, tako da ćemo istrajati. Sad su se za celu priču zagrejali i lekari (dok ih ne pokrene svet neće niko), pa ćemo videti kako će to sve ići.
Što se donkihot-ove sugestije tiče, ja na taj način odavno radim, ali u svakom slučaju hvala. O rezultatima (kojima se nadam uskoro) ću vas sve obaveštavati.

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm
-
- Saradnik
- Kontakt:
Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da je UN rezolucija o dijabetesu usvojena na Generalnoj skupštini 20.12.2006. g. !!!
Svetski dan, 14. novembar, je uvršten u godišnji kalendar UN.
Sada je na svakoj vladi da je i sprovede, što je veliki posao.
Zanima me da li je našem Ministarstvu jasno šta znači ova Rezolucija...
Svetski dan, 14. novembar, je uvršten u godišnji kalendar UN.
Sada je na svakoj vladi da je i sprovede, što je veliki posao.
Zanima me da li je našem Ministarstvu jasno šta znači ova Rezolucija...
-
- Aktivan član
dijabeta
A da li je Vama jasno sta Vlada treba da razume iz ove rezolucije.Da li Vam je jasno da ce Vlada reci da cini sve u smislu ove rezolucije i pre nego je ona usvojena,za diabeticare Srbije.
Sta i kako im Vi predlazete ili Diajabetoloski Savez Srbije, Drustvo dijabeticara Beograda ili ostala Drustva,koja postoje i koja samo kada su primorana, neznam od koga, drze zajednicka predavanja, jednom godisnje,pred praznom salom,a o kvalitetu predavanja i da ne govorim.Beze jedni od drugih.Ako nema jedinstva u postojecim drustvima, kako mislite uopste da je moguce bilo kako uticati na Vladu.Pojedinacno sigurno NE.Zasto je to tako to Vi bolje znate id mene.Mozda treba krenuti prvo od svoga dvorista.
Pozdrav
Sta i kako im Vi predlazete ili Diajabetoloski Savez Srbije, Drustvo dijabeticara Beograda ili ostala Drustva,koja postoje i koja samo kada su primorana, neznam od koga, drze zajednicka predavanja, jednom godisnje,pred praznom salom,a o kvalitetu predavanja i da ne govorim.Beze jedni od drugih.Ako nema jedinstva u postojecim drustvima, kako mislite uopste da je moguce bilo kako uticati na Vladu.Pojedinacno sigurno NE.Zasto je to tako to Vi bolje znate id mene.Mozda treba krenuti prvo od svoga dvorista.
Pozdrav
-
- Saradnik
- Kontakt:
Ja "moje" dvorište ne mogu sama da sređujem. Niti je lično moje, niti ga sređujem zbog ličnog interesa. Svaku pomoć prihvatam sa najvećom zahvalošću, ali nisam primetila da se neko ponudio da odrađuje teške poslove umesto mene. Dajem maksimum od sebe, a ko želi da se pridruži, uvek je dobrodošao.
Dokle god budu vukle dve ili više struja po društvima u Srbiji, bićemo, na moju veliku žalost, razjedinjeni. Ali, to smo mi...
Konkretno, što se UN rezolucije tiče, moraće da poklone više pažnje udruženjima konkretno i da već jednom krenu da odvajaju sredstva koja zaslužujemo, pa će onda i kvalitet rada udruženja biti na većem nivou, onakvom kakvom bismo svi voleli da imamo. Najteže mi je što samo gomilam u fijoci projekte za koje nemam novaca, a tako bi nam svima dobrodošli...
Dokle god budu vukle dve ili više struja po društvima u Srbiji, bićemo, na moju veliku žalost, razjedinjeni. Ali, to smo mi...
Konkretno, što se UN rezolucije tiče, moraće da poklone više pažnje udruženjima konkretno i da već jednom krenu da odvajaju sredstva koja zaslužujemo, pa će onda i kvalitet rada udruženja biti na većem nivou, onakvom kakvom bismo svi voleli da imamo. Najteže mi je što samo gomilam u fijoci projekte za koje nemam novaca, a tako bi nam svima dobrodošli...
-
- Saradnik
- Kontakt:
I da... još nešto... Što se UN rezolucije tiče, sva udruženja u Srbiji koja postoje su se saglasila i ujedinila u naporima da se prikupe potpisi. Eto, ipak ima neko svetlance u tunelu 

-
- Aktivan član
svoje dvoriste
Gornji naslov ste lose shvatili, nije se odnosilo na Vase DDBeograda dvoriste vec na sva postojeca Dustva u Beogradu,koja racunaju da su za Srbiju kao i Dijabetoloski savez drustava Vojvodine,dakle svi oni treba na neki nacin da osnuju neku "Zajednicu" drustava i tako nastupe prena Vladi, a niko nece samnostalno da napravi nikakav prodor, u cemu ste se i sami uverili.
-
- Saradnik
- Kontakt:
E, ja bih to jako volela da vidim. Ali, kao što rekoh, dokle god budu vukle barem ove dve struje koje vuku sada, svaka na svoju stranu, biće teško... šteta... 

-
- Aktivan član
drustva za pomoc diabeticarima
Drustva za "pomoc"diabeticarima koje ja znam su:Dijabetoloski savez Srbije,/Dr.Beljic /Drustvo za edukaciju diabeticara Srbije/Dr.Putanov/
,Vladina koordinacija za strategiju rada sa diabeticarima na cijem je celu Dr.Lalic, Savez drustava VOjvodine,/Dr.Lepsanovic./ Drustvo dijabeticara srbije novoosnovano/Dr.Bajovic/,Izvesno drustvo pri Srpkom lekarskom drustvu,koje pored ostalih oblasti pokriva i oblast rada sa diabeticarima,pre izvesnog vremena je Dr. Djordjevic ispred tog drustva drzao predavanje o diabetesu na Kolarcu, Drustvo dijabeticara Beograda/Stela Prgomeja/.Mnogo drustava svako za sebe, pa nema nikakvih sansi da Vlada bilo sta ozbiljno uradi,eventualno da nekima da neku mrvicu para ili paznje.Kod nas nista nije jednostavno,a veliko je pitanje da li su sva ta Drustva osnovana zbog diabeticara ili nekih drugih ciljeva.Ne znam.Sta mislite kako bi to izgledalo ako bi ja iz Beograda trebalo da budem clan BAR 4 drustva.Etosad znate malo vise , pa razmisljajte
,Vladina koordinacija za strategiju rada sa diabeticarima na cijem je celu Dr.Lalic, Savez drustava VOjvodine,/Dr.Lepsanovic./ Drustvo dijabeticara srbije novoosnovano/Dr.Bajovic/,Izvesno drustvo pri Srpkom lekarskom drustvu,koje pored ostalih oblasti pokriva i oblast rada sa diabeticarima,pre izvesnog vremena je Dr. Djordjevic ispred tog drustva drzao predavanje o diabetesu na Kolarcu, Drustvo dijabeticara Beograda/Stela Prgomeja/.Mnogo drustava svako za sebe, pa nema nikakvih sansi da Vlada bilo sta ozbiljno uradi,eventualno da nekima da neku mrvicu para ili paznje.Kod nas nista nije jednostavno,a veliko je pitanje da li su sva ta Drustva osnovana zbog diabeticara ili nekih drugih ciljeva.Ne znam.Sta mislite kako bi to izgledalo ako bi ja iz Beograda trebalo da budem clan BAR 4 drustva.Etosad znate malo vise , pa razmisljajte
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Jedan zvanicni savez (Dijabetoloski Savez Srbije za sada), koji ima pod-organizacije, odn. forum pacijenata i forum lekara. U okviru Saveza, a u saradnji sa Lekarskom komorom, SLD, Ministarstvom zdravlja i medicinskim Fakultetima organizovati SKOLU DIJABETOLOGIJE za lekare. Nesto kao tromesecni ili sestomesecni kurs, intenzivan, tako da dobijemo DIJABETOLOGE. Ovime se premoscuje nedovoljna obucenost lekara opste medicine, specijalista opste medicine i medicine rada, a rasterecuju se endokrinolozi (na kraju krajeva, i oni bi mogli u tu skolu!). Ne bi to bila subspecijaizacija, ali ako bi se podiglo sve na drzavni nivo, sa trajanjem od godinu dana, pa zasto da ne. Dajte mi novac - odnosno platite kome treba, ja sam spreman da i dotoriram na temu dijabetesa, a kamoli da idem godinu dana na usavrsavanje. Ima li ista logicnije nego da na nekim vratima vidite natpis: De med. Petar Petrovic, specijalista opste medicine (ili jos bolje - porodicne medicine), a ispod toga DIJABETOLOG. Zar ne biste imali poverenja u takvu osobu?
Sto se tice pacijenata, svim starim i novootkrivenim pacijentima bi se ponudilo clanstvo u savezu, savez bi trebalo reorganizovati tako da umesto lokalnih drustava ima lokalne podruznice - ispostave saveza, da podruznice delegiraju clanove na svojim sastancima (uvek po principu - jedan lekar i dva pacijenta, jedan sa tipom 1 i jedan sa tipom 2 - ovo improviozujem na licu mesta...). Taj savez bi sa dijabetolozima prerastao u Nacionalni savez dijabeticara i dijabetologa - i onda bi sa najvecim pravom i legitimnoscu mogao da trazi i dobije budzet od drzave i da ga rasporedjuje na racionalni nacin, a da se izbori od drzave da nametne OBAVEZU organima lokalne samouprave da iz svojih budzeta izdvajaju takodje propisani ili proporcionalni procenat za lokalne podruznice i da im konacno daju prostorije - i to takve kakve ce odgovarati minimumu propisanih standarda. Nabacujem samo neke od ideja, ali to je to...
Samo da napomenem - obzirom na sveprisutni metabolicki sindrom X, u podruznicama bi se mogla onda formirati mala savetovalista (ali zaista samo savetovalista - bez prepisivanja lekova, to je veliki posao i silna dokumentacija), gde bi se pokrivale vezane teme: dijabetes, gojaznost. hiperlipidemija i hipertenzija. Tu bi mogao da radi lekar, da meri pritisak, da se rade lipidni profil, glikemija, HbA1c, urea i kratinin, plus KS i urin, da se povremeno dovode oftalmolozi da rade akcijske preglede fundusa, da se radi EKG i UZ abdomena, da se odredjuje BMI i propisuje dijeta, daju dijetne liste i saveti, da se koriguju doze insulina i da se predlaze terapija i za E10 i za E11 i za E78 i za I10, sa izvestajima koje bi pacijenti nosili kod svojih izabranih lekara. Ne zaboravljam zdravstveno-vaspitni rad, gde bi se u istim prostorima drzala mala predavanja, sastanci, radionice itd.
Sto se tice pacijenata, svim starim i novootkrivenim pacijentima bi se ponudilo clanstvo u savezu, savez bi trebalo reorganizovati tako da umesto lokalnih drustava ima lokalne podruznice - ispostave saveza, da podruznice delegiraju clanove na svojim sastancima (uvek po principu - jedan lekar i dva pacijenta, jedan sa tipom 1 i jedan sa tipom 2 - ovo improviozujem na licu mesta...). Taj savez bi sa dijabetolozima prerastao u Nacionalni savez dijabeticara i dijabetologa - i onda bi sa najvecim pravom i legitimnoscu mogao da trazi i dobije budzet od drzave i da ga rasporedjuje na racionalni nacin, a da se izbori od drzave da nametne OBAVEZU organima lokalne samouprave da iz svojih budzeta izdvajaju takodje propisani ili proporcionalni procenat za lokalne podruznice i da im konacno daju prostorije - i to takve kakve ce odgovarati minimumu propisanih standarda. Nabacujem samo neke od ideja, ali to je to...
Samo da napomenem - obzirom na sveprisutni metabolicki sindrom X, u podruznicama bi se mogla onda formirati mala savetovalista (ali zaista samo savetovalista - bez prepisivanja lekova, to je veliki posao i silna dokumentacija), gde bi se pokrivale vezane teme: dijabetes, gojaznost. hiperlipidemija i hipertenzija. Tu bi mogao da radi lekar, da meri pritisak, da se rade lipidni profil, glikemija, HbA1c, urea i kratinin, plus KS i urin, da se povremeno dovode oftalmolozi da rade akcijske preglede fundusa, da se radi EKG i UZ abdomena, da se odredjuje BMI i propisuje dijeta, daju dijetne liste i saveti, da se koriguju doze insulina i da se predlaze terapija i za E10 i za E11 i za E78 i za I10, sa izvestajima koje bi pacijenti nosili kod svojih izabranih lekara. Ne zaboravljam zdravstveno-vaspitni rad, gde bi se u istim prostorima drzala mala predavanja, sastanci, radionice itd.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.