Pitanje laika

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Pitanje laika

Post od Mrs_Parker »

Nadam se da cu dobiti neki savet, preporuku ili olaksanje od vas. Pravo pitanje je da li neko moze dugo patiti od dijabetesa a da to ne zna. Ukratko cu vam predociti moju situaciju koja ce, verujem, vama iskusnima biti verovatno jasna.
Moj otac je dijabeticar od svoj 60-tih godina. Ja imam 47 godina. Secer i slatkise mi organizam ne podnosi vec vise od 20 godina. Ako i pojedem nesto slatko, moram odmah slano. Sokovi su mi najgori, njih ne mogu neutralisati ni slanim.
Tecnost mi je nophodna. Pored mene je uvek bokal vode, tako da i ne znam koliko litara dnevno popijem. Kada negde idem pa ne nosim vodu zvaka je obavezna. Nikada nisam imala u nalazu povisen secer ali jesam snizen (ne uvek mada je uvek blizu donje granice). Desavalo mi se da dva sata pre vadjenja krvi jedem, pa radim recimo hormone stitne i dodam secer a on bude na donjoj granici skroz. Skoro mi je ginekolog rekao da zapaljeni cvorici koji mi se cesto pojavljuju u predelu vaginalno-analnog dela, ali van sluzokoze, mogu biti posledica dijabetesa. Endokrinolog zeli da proveri i rad nadbubreznih zlezda i da uradi test opterecenja glukozom. Kada sam shvatila da se ta glukoza pije, sve sam odlozila, jer je meni lose danima od case koka-kole... kako tek ovo da prezivim.
Da li vi mislite da ima razloga za taj test? Sta znaci nizi nalaz secera u krvi? Da li mislite da imam simptome dijabetesa?
Pozdrav
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Re: Pitanje laika

Post od Diabeta »

Niko ne može ništa sa sigurnošću da ti kaže, ukoliko se ne uradi test. Žao mi je, ali moraš progutati tih 75 ml glukoze da bi bila sigurna. Sve drugo su nagađanja.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
draganpanic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 10, 2009 9:46 am
Kontakt:

Post od draganpanic »

Nayalost morate otići na test da biste bili sigurni. Nema drugog načina da se 100% utvrdi da li imate dijabetes mada je moguće da ste ga nasledili od oca. Pozdrav
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Hvala vam na odgovoru, vec sam mislila da ste me zaboravili :D
Ne trazim ja siguran odgovor jer znam i sama da preko neta je to tesko dobiti. Samo pitam da li vam to lici na dijabetes i da li ga mogu imati bez nekih problema a da to ne znam.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Na žalost, možete. Dijabetes tipa 2 ljudi mogu da "vuku" godinama, a da se slučajno otkrije. Međutim, pošto tebi do sada laboratorijski nalazi nisu našli povećan šećer, najbolje je da se uradi test opterećenja i da se stavi tačka na "licitiranje" :)
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Hvala Diabeta.
Odgovori