Pigmentacija - dijabetes-gangrena?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Rasha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 07, 2011 6:43 pm

Pigmentacija - dijabetes-gangrena?

Post od Rasha »

Slika
Slika

Izvinjavam se ako je podforum pogresan - ako se ovo ne odnosi na dijabetes, molim moderatpra da onda premesti na dermatologiju.
Ali - moze li ova pigmentacija na kozi nogu da znaci najavu gangrene?

Ili je to nesto drugo?

Hvala.
Rasha
Novi član
Novi član

Re: Pigmentacija - dijabetes-gangrena?

Post od Rasha »

MilanPetrovich
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 01, 2011 9:56 am

Post od MilanPetrovich »

Fotografije pre ukazuju na pucanje kapilara na nogama zbog slabe cirkulacije. Ja od toga bolujem vec vise od osam godina. Morate posetiti vaskularnog hirurga koji ce verovatno traziti ultrazvuk krvnih sudova nogu i na osnovu toga ce odrediti terapiju. Preporucujem da promene i cela stopala mazete masnom kremom da koza ne bi popucala. Za gangrenu je potrebno da se pojave ranice koje ne zarastaju, a kod vas se takve promene ne vide.
Rasha
Novi član
Novi član

Post od Rasha »

Hvala na brzom odgovoru.
Od simtptoma mogu da dodam i bolove u nogama posle dužeg hodanja.
To me ranije nije mučilo, a ovo ranije znači pre nekoliko godina kada sam čak i džogirao i malo vežbao itd.
Hodanje bi, kao najblaža rekreacija, trebalo da bude osvežavajuća stvar, ali me zapravo umara.
Ispod desnog kolena (ona "žila") osećam bol, naročito posle dužeg sedenja, pa sam se tešio da je to od neodgovrajuće stolice i previše sedećeg položaja (takav mi je posao).

Znači, vaskularac.
MilanPetrovich
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 01, 2011 9:56 am

Post od MilanPetrovich »

Bolovi u nogama posle hodanja samo potvrdjuju ono sto sam napisao. Sto manje treba sedeti i izabrati takav polozaj da ne pritiska krvni sud . Jos ako Vam oticu noge (stopala) stvar je jasna. Obavezno posetiti vaskularnog hirurga.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

I vaskularac i neurolog! Moraju se uporedo lečiti i vaskularne i neurološke promene, jer to na nogama obično ide zajedno.
Ajde lezite i podignite nogu pod uglom od 45 stepeni i pogledajte da li je bleda ili ne menja boju.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Rasha
Novi član
Novi član

Post od Rasha »

Diabeta napisao:I vaskularac i neurolog! Moraju se uporedo lečiti i vaskularne i neurološke promene, jer to na nogama obično ide zajedno.
Ajde lezite i podignite nogu pod uglom od 45 stepeni i pogledajte da li je bleda ili ne menja boju.
Pa, ja primećujem promene i posle kraćeg sedenja, a i kada legnem "da odmorim noge".
Naime, kada podignem noge, vene se povuku, gotovo da nastanu udubljenja.
I prosto na moje oči primetim kako nestane onaj otok na stopalima - mislim na prste.
Dakle, menja se boja. Od sedenja se cirkulacija prekine pa stopala pocrvene i prsti mao oteknu a kada uradim tu joga-vežbu, oporave se.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Vaskularac i neurolog je i dalje moj odgovor :) Da li ste bili? Da li šetate?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori