Par pitanja...

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Andy967
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 15, 2011 9:17 pm

Par pitanja...

Post od Andy967 »

Imam 15 godina visok sam 1.86,težak 67kg,imam dijabetis 9 godina,sam na terapiji sa mjerenje ugljikohidrata sa novorapid i solostar lantus....uvijek sam imao na kontroli krvi secer od 6 do 8 jedan put sam ga imao i 11....pred 2 mjeseca na kontroli secer mi je bio 7.9(to vjerovatno jer po zimi je padala stalno kiša i nisam se puno kretao vani),za mjesec dana idem opeda na kontrolu ali sad me zanimaju par stvari koje sam primjetio da se desavaju u zadnje vrijeme:
desi mi se da svako toliko da mi se šecer digne naglo,npr. pojedem za ručak 300g pašte i jabuku,poslje 2 sata imam secer 7.3 i onda si idem mjerit secer poslje 1h i je na 17.4....to je bio primjer od danas ali se vec desilo slicno,zasto mi se to događa??
kad imam niski secer osijecam slaboču,vrtoglavicu,tresu mi se ruke i nemam dobru preciznost u pokretaju...to osijetim ispod 4.0,neki put ispod 3.5....u zadnjih par tijedana osijecam slaboču i malo vrtoglavice bez da mi se tresu ruke i ostalo isto kad imam normalan šecer ili malo povišen...i može netko obijasnit to??
imam problem sa ugljikohidratima i kako dijeluju...kad imam nizak secer uzmem malo secera i jednu jabuku i to mi digne secer neki put u ono normalno ili visok....ili kad idem van (uvijek ista šetnja po plažama i za to si pojedem prije nego što idem 1 jabuku i to mi dosti za 2-3h ali neki put mi secer padne pre brzo....zasto??

zahvaljujem unaprijed za odgovore!!
nesa24casa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:59 am

Re: Par pitanja...

Post od nesa24casa »

300g pašte ?
sta je pašta?

ima hrane koja se duze vari i koja podize secer na duze vreme ( npr testenine, pire...).
moguce je da si pred rucak imao pad secera i da ti je tih 17 efekta hipo-hiper ( nisko-visko) koji se desava.

Pad secera mozes da osetis i kada pada sa 17 na 10 u kratko vreme tako da to sto osecas slabost je samo znak nagle promene secera.
Svima se ponekad desava da se tresu od pada secera a on je recimo 7.

Kada ti padne secer gledaj da uklopis da jedes i slatko i slano tj nesto sto dize sigurno i na duze vreme npr: malo krema i hleba ili grisine punjene sa eurokremom.
Krem podize brzo a hleb drzi ali pazi da ne uzmes nekoliko parcica hleba nego jedno i drzace ti lepo.
Grisine sa ekremom su dobre kada si u gradu i osetis pad.
Odgovori