Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Poshtovanje,
Zanima me koliko je 5,7 visok shecer ? ://
I da li to vec moze da bude neki pokazatelj shecerne bolesti u pochetku?
Takodje me interesuje koje analize bih mogla da uradim koje bi direktno utvrdile postojanje shecerne bolesti ?
MaryAnn napisao:Poshtovanje,
Zanima me koliko je 5,7 visok shecer ? ://
I da li to vec moze da bude neki pokazatelj shecerne bolesti u pochetku?
Takodje me interesuje koje analize bih mogla da uradim koje bi direktno utvrdile postojanje shecerne bolesti ?
Glikemija (nivo glukoze u krvi) je osnovni parametar za postavljanje dijagnoze i procenu kontrole dijabetesa. Normalne vrednosti glikemije ujutru našte (na prazan stomak) se kreću u granicama 3,9-6,1 -{mmol/l}-. U ovoj analizi plazma ili serum iz venske krvi imaju prednost nad određivanjem glikemije pune krvi, pošto na nih hematokrut nema uticaj. Nivo glukoze iznad pomenute gornje granice (odnosno preko 7,22 -{mmol/l}-) ukazuje na prisustvo šećerne bolesti ili neke druge varijante dijabetesa (pituitarni ili adrenalni).
Najbolje je da uradis test tolerancije na glukozu ili da ponovis nalaz.
Ako vec nesto sumljas, da trazis to od ljekara, jedino tako mozes biti sigurna.
Ne bih da te plasim i ne mora nista da znaci ali 3 mjeseca prije nego sto sam dobio dijabetes moj rezultat je bio 5.9 i isto tako po `knjizi` nije bilo razloga da se brinem.
Ako si mjerila ujutro i 12 sati nisi nista jela ni pila prije toga, onda bi trebao da je manji rezultat.
Mora da postoji razlog sto si u gornjoj granici.. Sad sve to zavisi od godina, navika..sta se desavalo tog dana.
Ne kazem da je to nalaz za uzbunu ali postoji i nesto sto se zove predijabetes i za sto bi vecina nas bila presrecna da nam je to neko nekad spomenuo.
Uradi nalaz ponovo i ako je slican, test i to je to.