OLAKSICE ZA SREDNJOSKOLCE

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

dsara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 10:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

OLAKSICE ZA SREDNJOSKOLCE

Post od dsara »

koje srednje skole su na listi onih gde dijabeticari imaju prednost :o U cemu se sve sastoji ta prednost i sta je potrebno od papira spremiti ako zelimo da dete izuzmemo stresa od polaganja prijemnog :roll:
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

da to nije malo bez veze...pa sta ga sve ceka inace u zivotu....?!Ako neko i nije bas za prijemni ne treba da ga ni polaze to po meni nema veze sa dijabetesom i ne treba da ima.....
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ovo me malo nasmija.... prodjoh i srednju i fakultet sa super ocjenama bez ikakvih olaksica i nije mi nikada ni na kraj pameti bilo da ih trazim. Mislim da je pametnije da se vase dijete uci o preprekama u zivotu nego da ih izbjegava, jer je tesko uvijek naci lako resenje, sto sa dijabetesom, sto sa okruzenjem. Osim toga, cisto sumnjam da on/ona zeli da dobije pecat "Eno ga dijabeticar, usao je na ne fer nacin".
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Ovo me interesuje vise informativno postoje li takve skole kod nas koji su profili zanimanja i u kojim gradivima ih ima a i ako neko zna razlog ili osnov za izbegavanje ispita pod uslovom da to nije skola za ucenike sa posebnim potrebama. :wink:
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

Zar i to postoji? :o :o :o
Potpuno glupao.Pa ja ne vidim da su dijabeticari manje inteligentni od "normalne " dece,da bi ima bile potrebne olaksice pri upisu. :roll:
dsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od dsara »

Sacuvaj boze kako ste reagovali.Proslog ponedeljka ,posle zacepljenja pumpe u toku noci i visokih glikemija ceo dan dok joj se nije smirio secer,otisla je u skolu iscroljena i zamolilia nastavnicu nemackog da ne radi taj dan kontrolni.Ona joj to nije dozvolila i dobila je 1,a na kontrolnom pre tog je jedina u razredu dobila 5!Sta ako joj takva noc bude uoci prijemnog!Koliko ljudi znate da nemaju nikakav zdravstveni problem pa pomazu deci!Ja pomazem i beskucnicima i deci bez roditelja...A vi!
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

Nemojte ovo da pogresno protumacite...bar moja nije bila namera... :roll:
I ja sam dijabet dobila dok sam isla u skolu i te godine su me oborili na razredni ispit iz 3 predmeta a ostale sam ucila i polagala kako sam znala i umela.
Znam da sam svoje dane u bolnici koristila tako sto sam ucila i ucila...jer sam imala jednu jedinu ocenu...
Ali eto...opet i pored teskih ketoacidoza i svih problema dokazala sam da nisam ja ni malo manje pametna,sposobna ili sta vec od drugih...mozda sam cak i bolje prosla :wink:
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Dsara, jeste zalosno sto joj se to desilo ali ne kupujem dijabetes kao izgovor za izbjegavanje ispita i slicnog. Ja sam dijabetes dobio sa 10 godina, 1990 i pod mnogo losijim tretmanom + ratom sam zavrsio sve skole, tako da nemam nikakvog razumijevanja ili sazaljenja kad neko pokusava da dijabetes iskoristi na taj nacin. Zasto? Pa zato sto cijelo vrijeme pokusavamo da se izborimo da nas okruzenje gleda kao normalne clanove drustva, bez ikakvih ogranicenja itd, a ovo je upravo ono sto potkopava sve te pokusaje.

Sta ako joj se desi pred prijemni? Treba planirati da joj se ne desi - pripremati secer kao i ucenje.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Pa zato sto cijelo vrijeme pokusavamo da se izborimo da nas okruzenje gleda kao normalne clanove drustva, bez ikakvih ogranicenja itd
Upravo tako,ili cemo da se izborimo za to da smo invalidi neke kategorije pa da onda to koristimo sto vise.Sto vise provodim vremena na ovom forumu,pozelim ponekad da sam moderator pa da ucinim jedno lock.

Bez sale,dobila jedinicu iz jednog predmeta na jednom kontrolnom.A sta sa onim profesorima koji bi joj izasli u susret i dozvolili da ne radi kontrolni?Mislite li da joj ne bi nekad preslo u naviku da se "vadi na dijabetes"?
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

Post od ksenija.p »

Možda je neko od nas na forumu bio neprecizan. Problem je da se tog dana ne forsira dete mi praktikujemo za sada da neide u školu tog dana. Grešimo ali se iz toga izvuku i pouke i po neko novo iskustvo. Tema je odlična samo treba da ovde iznesemo svoja iskustva zbog drugih koje ovaj problem muči. Na žalost biće još ovakvih muka i netreba da dozvolimo da našu decu proglase za invalidima ako to nisu jer već nas čudno gledaju. :lol:
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Mojoj Dasi se desilo u subotu upravo to, da se pumpa zacepila u toku noci (secer je bio 16), a ujutro je imala takmicenje iz matematike. Naravno, odmah smo zamenili kateter i dali odgovarajuce korekcije, tako da se secer u roku od 1,5h normalizovao. Dasa je osvojila 1. mesto, sa 100 poena :-)
Moja preporuka je da pre nekih vaznih dogadjaja obavezno izmerite secer oko 4-5 ujutro, kako bi ste bili sigurno da je sve OK sa pumpom, a ako nije jednostavno zamenite kateter i do jutra ce se vec situacija normalizovati.
Ja sam isto za to da dete ni u jednom momentu ne sme ni da pomisli da zbog dijabetesa nesto ne moze da ostvari ili da ima ogranicene sposobnosti u odnosu na drugu decu.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

U II razredu srednje škole me je toliko drmao i pubertet i dijabetes da sam više vremena provodila u bolinici nego u školi. Na kraju polugodišta sam ostala neocenjena iz svih predmeta. Na predlog nastavnog veća, završila sam godinu vanredno. Učila, učila i samo učila u bolnici, a i celo leto....
U međuvremenu se stanje popravilo, došli su (tada) novi insulini u penovima i nastavila sam redovno školovanje.
Nikad mi to u životu nije bilo nikakva prepreka ni dalje za fakultet, niti za bilo kakav posao.
Kao što je već rečeno na forumu, bitno je da se za važne događaje čovek unapred spremi. Takve stvari se ne dešavaju svaki dan i dete je samo po sebi više izbuđeno nego obično :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
dsara
Aktivan član
Aktivan član

Post od dsara »

Vazni dogadjaj?Ona ide u skolu svaki dan,skoro svaki drugi ima proveru znanja...Zar nikada niste bezali sa casova i izvlacili se na razne glupe izgovore?Ona ne smatra da je hendikepirana,cak smatra da je zdravija od vecine dece u razredu!Kaze njima stalno nesto fali ,a ja sam zdrava!Nismo svi isti,ne zivimo u istim uslovima i okruzenjima.Prevrnucu i nebo i zemlju da joj pomognem,a ako mislite da je to pogresno to je vas problem!
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Da se vratimo na osnovnu temu... Ovo je iz Zakona o srednjim školama:

"Изузетно од става 1. овог члана квалификациони испит не полаже кандидат који је завршио основну школу или један од последња два разреда ове школе у иностранству и кандидат за школу за ученике ометене у развоју."
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Uhh, dobro je, ne moram da polazem :) barem po prvom kriterijumu :)

Mislim da je ovo klasican primjer kada roditelji panice i pokusavaju bespotrebno previse da stite svoje dijete. Vjerujem da je i mojoj mami glava bila puna slicnih ideja kad sam bio klinac.
Odgovori