Novi dijabeticar

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
kovac06
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 4:35 pm

Novi dijabeticar

Post od kovac06 »

Operisao sam kamen u zuci,imao sam povisen secer u krvi oko 9.
Posto mi je majka dijabeticar neki dan iskontrolisem secer-11.
Dakle verovatno sam dijabeticar.Ne znam koliko je pametno da odmah predjem na tablete ili neka dijeta ili sta vec?Procitah na net-u da izbacivanjem rafinisanih masti iz ishrane i unosenjem umesto rafinisanih,nerafinisana hladno cedjena ulja mogu da regulisem nivo glukoze u krvi.Molim za savet sta da radim.I u vezi traka za aparat,majka ima prizmin aparat i trake su 800 din.10 komada.Da li ima negde jeftinije?Zahvaljujem unapred na savetima.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ništa ne radite sami! Odmah kod lekara da vam se odredi prava terapija. To što vam je majka dijabetiar na znači da sve, ili deo toga, važi i za vas.
Prosečna cena trake u Beogradu je oko 50 din/kom. tako da taj neko gde kupujete jako puno zarađuje na vama.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
kovac06
Novi član
Novi član

Post od kovac06 »

Naravno,nisam mislio da sam uzimam tablete,vec sam vise razmisljao da li da pokusam dijetom da spustim secer i ne znam koliko je tacno ovo za izbacivanje iz ishrane rafinisanih ulja i upotreba hladno cedjenih.
Da li ima veze to sto sam operisao zucnu kesu,jer imam i masnu jetru,mozda je neki metabolicki poremecaj?
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

I najzdraviji treba da izbace rafinisana ulja iz ishrane i zamene ga hladno ceđenim, maslinovim i uljem od koštica grožđa.
Svaka dijeta će dobro doći i zbog operacije i zbog masnoća. Pod dijetom ne podrazumevam gladovanje, već izbor zdravijih namirnica u svakom pogledu i manje obroke više puta dnevno. Pogledajte recepte u našem "Virtuelnom kotliću".
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
kovac06
Novi član
Novi član

Post od kovac06 »

Hvala.Da li lekar opste prakse odmah prepisuje lekove protiv dijabetesa ili moram prethodno na ispitivanja u bolnicu,kod endokrinologa ili nesto drugo.Na sta treba da obratim paznju na samom pocetku?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Diabeta ti je vec odgovorila, smanji ugljene hidrate (proizvodi od brasna - posebno bijelog, krompir, slatkise), ne sladi kafu, izbaci cigarete ako pusis. Meso, riba, mahunasto povrce, povrce uopste, limunasto voce.. toga mozes da jedes do mile volje. Prelazak sa jedne masti na drugu ce pozitivno uticati na tvoje tijelo ali nece igrati neku ulogu sto se secera tice.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Odgovori