Ponovo sam tu. Odlucio sam da otvorim novu temu koja ce biti u stilu 'Kako sam se ja skinuo sa insulina' gde ce biti kompletan tekst koji se tice tehnickih detalja oko terapije. U medjuvremenu da dam neke svoje stavove oko onoga sto sam ovde procitao. Dakle, to nisu konacne istine vec moje glediste koje se moze, ali i ne mora prihvatiti.
Zaista ovo nisam znao. Da ne bih zvao porodicu i bespotrebno ih uznemiravao, molim sve one koji znaju nesto o uzroku smrti g-dina brke da mi to saopste (javno ili na private, svejedno). Znatizeljan sam...Nazalost, gospodin o kome je rec je preminuo.
Moje je iskustvo da su ti insulini solidni. Njihovo poreklo jeste zivotinjsko, imaju taj deo lanca DNK koji ne odgovara humanom insulinu, nisu sasvim cisti itd. S druge strane, kada su devedesetih otezali snabdevanje insulinom, ja sam se uputio u BGD i na jedvite jede dosao do nacina ekstrakcije insulina iz pankreasa zivotinja, u nekim improvizovanim i kucnim uslovima. Uz put, ovo nikome ne bih preporucio pre svega zbog vrlo delikatnog odredjivanja jacine. Ali je funkcionisalo. Takodje, da napomenem da smo uspeli, takodje u kucnim uslovima da napravimo i tzv. nazalni insulin. To je onaj koji se smrka na nos; bio je pre nekoliko godina u prodaji u Americi i prodavla ga je Elli - lily (ne znam tacno kako se pise, ali mislim da znate o kojoj se firmi radi). Trenutno je u oblasti insulina dobro videti http://www.emisphere.com/ gde su izlozili svoje oralne insuline. Koliko sam informisan (precutkujem izvor) trude se da ga naprave tako da se moze koristiti i kod tipa 1. Uporedo s tim mozete guglati i videti grupe pacijenata koji se zalazu za 'zivotinjske' insuline. Hormoni ekstrahovani iz zivotinjskih pankreasa sadrze i pro- insulin i masu drugih stvari koje ucestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata. Kada sam citao kako jedan kratkodelujuci insulin (trenutno vrlo aktuelan) sadrzi kao pomocne komponente cink- hlorid, glicerol, metakrezol, natrijum hidroksid i hlorovodonicnu kiselinu - osecao sam prilicnu zabrinutost. Znam za pricu kako je to u tragovima i sl. Na kraju, nije mi sasvim jasno zalaganje za hranu koja nije genetski modifikovana, ali je istovremeno dozvoljeno koriscenje genetski modifikovanog kvasca (insulina)? Da rezimiram, ja sam u poslednje vreme svog 'insulinskog doba' koristio Actrapid zato sto je bilo najkomformnije doci do njega. Ali, da je u ponudi bila i 'kolekcija' zivotinjskih insulina, uvek bih pre odabrao one organskog porekla pa cak i kada nisu potpuno precisceni. Naravno, ponavljam, ovo je moje (mozda zaostalo) glediste. Ipak, kada cujete da neko prima insuline na klasican spric, pokazite interes za vrstu insulina koji koristi - mozda se iz toga moze izvuci njegov glediste na vrste insulina.Oni bez para i danas dobijaju svinjski i govedji insulin