Mononukleoza kod dijabeticara tip1

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
dubravkam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2012 3:48 pm

Mononukleoza kod dijabeticara tip1

Post od dubravkam »

Postovani,
Kod mog sina koji dijabetesom tip1 u razredu jedno dete je obolelo od mononukleoze.Interesuje me koje su opasnosti u slucaju da oboli .Googlala sam mononukleoza i dijabetes ali nista nisam uspela da pronadjem.
Hvala
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Re: Mononukleoza kod dijabeticara tip1

Post od BoJJo »

Zdravo Dubravka!

Ja sam dobio mononukleozu (zahvaljujuci jednoj crnogorki, ali to je druga prica :wink: ) 2003 i to je trajalo nekih 10-ak dana. Mononukleoza je virusna bolest ako se ne varam i dovodi do upale manje vise svih zlijezda u tijelu. Ima ih i tamo gdje covjek nikada ne bi pomislio da ih ima. U svakom slucaju, kod mene to nije stvaralo nikakve probleme sa secerom, jedino sam imao problema sa gutanjem i disanjem zbog oteklih zlijezdi u vratu i grlu.. mada nije nista drasticno bilo.. npr, tokom dva dana mogao sam samo da spavam sjedeci, glavom naslonjenom celom na sto. Treba isto obratiti paznju na pratece infekcije zbog pada imuniteta, tipa upala grla i slicno.

Inace, bolest se najcesce prenosi preko pljuvacke i to tokom poljubaca, tako ako to dijete koje trenutno ima mononukleozu nije djevojka vaseg sina, nema razloga za strah. Inkubacioni period je 3-5 mjeseci.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Odgovori