Da li je moguce preskociti neki bolus?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Platinet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li je moguce preskociti neki bolus?

Post od Platinet »

Na insulinskoj pumpi sam 8 meseci, a inace sam dijabeticar nepunih godinu dana.Otkad koristim pumpicu vrednosti glikemije su fantasticni, ali me sada zanima da li je moguce preskociti bolus ako ne nameravam da imam taj obrok, a vrednosti secera su u granicama normale? Da li bi me tako svodjenje na dva obroka ugrozilo (ako razmisljamo o duzem vremenskom periodu)?
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Probala sam nekoliko puta...nije bilo problema ali na krace...hoces da smrsas?
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član

Post od K.Sladjana »

i jos...ako preskaces veceru mislim da ces biti u hipo nocu.
prilikom jednog stomacnog virusa kad nisam mogla gotovo nista da jedem, morala sam da iskljucujem pumpu po nekoliko puta dnevno na par sati...seceri su normalno isli dole stalno i bez bolusa..
Platinet
Novi član
Novi član

Da li je moguce preskociti neki bolus?mogu

Post od Platinet »

Da, htela bih malo da doteram liniju, s obzirom da jem leto i da sam preko zime malo vise ruckala.
Drugi razlog zbog kog bih htela da smanjim obroke na dva u toku dana jeste sto sam sad na odmoru pa spavam duze nego inace.Budim se da bih doruckovala i uzela insulin, pa se oet vracam na spavanje sto mi se cini totalno bezveze.Sa druge strane, negde sam procitala da je potrebno uzeti insulin cak i kad nismo gladni, pa ne znam sta da radim.
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član

Post od K.Sladjana »

Pumpa jeste konforna sto se tice vremena uzimanja obroka ali to preskakanje bolusa bolje ostavi za neke vanredne situacije..
Za skidanje kilaze poseti nutricionistu da ti preporuci odgovarajucu dijetu, a ako hoces da sve bude ok, posto si "taze"..nema bas mnogo zezanja sa ovim :wink:
Platinet
Novi član
Novi član

Post od Platinet »

Ok, hvala, trudicu se da budem dobro "djace" i da pohvatam fore od vas iskusnijih.
Dugo nisam mogla da prihvatim "novu" sebe i da ucestvujem u forumu, ali cini mi se da je vreme da ponovo uzmem zivot u svoje ruke i nastavim dalje.
JelenaB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 13, 2004 11:33 pm

Post od JelenaB »

Ukoliko si dobro odredila bazal, neces padati u hipo. Jedna od velikih prednosti pumpe jeste to sto jedes kad si gladna. Odvoji malo vremena pa proveri da ti secer recimo tokom noci ne pada vise od otprilike 1,5mmola kao i da ne skace na prazan stomak preko dana. Ne vidim zasto bi morala da iskljucujes pumpu, najvaznije je meriti, meriti, meriti glikemije. Tako ces videti da li ti je bazal ok, i ako jeste, slobodno preskaci obroke! :wink:
JelenaB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 13, 2004 11:33 pm

Post od JelenaB »

I jos, posto sam i sama na dijeti trenutno, ako neko zaista zna nutricionistu koji ce uzeti u obzir fleksibilnost pumpe, plus znati da mi uracuna potrosnju vezbanjem (vazan deo dijete) plus da nema zastarela shvatanja o minimum 5 obroka za dijabeticare (bez obzira na tip 1 ili 2, a kamoli nesto specificnije), plus znati da mi kaze kolicinu ugljenih hidrata u svakom obroku preporucene dijete (radi bolusa), neka mi odmah javi, ne pitam sta kosta... Posto takav ne postoji u ovoj zemlji, a jedino bi nam takav vredeo.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Eeee... Draga JelenaB... I ja zivim za takvog nutricionistu, ali jos ga nisu napravili :D Inace, to sa preskakanjima obroka je sasvim OK, ako ti je secer u redu, kao sto si rekla. To sa doruckovanjem pa vracanjem na spavanje je glupost... Ja ponekad zbog obaveza jedem dva puta dnevno, ili spavam do podne (ahhhh, samo kada mogu), ali sam bazal super podesila tako da mi secer ne varira mnogo... Bilo je vebanja i merenja dok to nisam podesila, ali zato sada uzivam - do jeseni, kada cu opet "stelovati" bazale vezano za jesenje/zimske (ne)aktivnosti :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori