Mikroalbuminurija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Mikroalbuminurija

Post od Nikola11 »

Da li neko moze nesto da kaze o mikroalbuminuriji,albuminima,znacaju vrednosti kod dijabeticara i sl?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Kao sto sam napisao negdje, ako ti bubrezi rade kao sto treba ne propustaju proteine, koji su ako se ne varam ti mikroalbumini.

E, kod nas bubrezi imaju tendenciju da otkazu ako se ne pazimo zbog velikog broja finih krvnih sudova u njima, obicno zbog visokog pritiska i slicno. Te ako se primijeti da su proteini u urinu previsoki, onda, barem ovde, daju tablete za spustanje pritiska da bi se bubrezi sacuvali.

Mislim da je o tome rijec.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Upravo tako... I kod nas se daju male doze lekova za snizavanje pritiska.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Meni je pritisak ok.Jos uvek nemam problema sa tim.A kako se proverava to?Jutarnji urin,24-casovni urin,krv?
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Ja kad dajem te probe moram da koristim nocni urin, kolicine otprilike jedne epruvete.
Ujedno treba da zapisem i od kada do kada je "uzet" kao i totalnu kolicinu.
Kako izracunavaju pojma nemam.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikola11 »

Znam da temu otvaram posle milion godina ali me interesuje nacin sakupljanja urina kako bi se odredila mikroalbuminurija iz 24-casovnog urina?Da li sav urin sakupim u jednu bocu od druge jutarnje pa zavrsim sa prvom jutarnjom sledeceg daana ili ta prva jutarnja sledeceg dana treba da se izdvoji u posebnu bocu?Raszlicito mipricali pa ko ima iskustva,neka kaze
JDragana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 22, 2008 10:46 pm

Post od JDragana »

24-casovni urin se skuplja tako sto pocnes skupljanje sa drugim urinom tog dana u kom skupljas i zavrsis sa prvim jutarnim urinom narednog dana. Naravno sve to skupljas u jednu istu posudu (bocu). Vazno je da znas koliko tacno urina si izlucio u roku od 24 sata. To ili izmeris sam pa im odneses samo uzorak u maloj bocici za urin ili jos lakse odneses celu bocu pa ce oni to precizno izmeriti. Vazno je naglasiti u laboratoriji da je to 24-casovni urin jer se mikroalbuminurija moze proveriti i iz samo prvog jutarnjeg urina ali je ta vrsta provere manje precizna. Jedan savet: tog dana kada skupljas urin nemoj piti nikakve sokove (obojene napitke) radi sto preciznijeg rezultata.
Pozz :)
Odgovori