metformin ili veća redukcija uh
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Jul 17, 2008 1:10 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
metformin ili veća redukcija uh
ko ima iskustva sa glucophage ili sioforom jer nikako da postignem prihvatljiv nivo šećera da li je opasno lišiti se glikoze iz jetre jer šta u slučaju hipoglikemije u snu npr. i da li stvarno poboljšava iskoristivost insulina, koliko stvarno smanji produkciju glikoze iz jetre i ako jetra ne veže višak šećera u glukogen zar to nije suprotan efekat naravno mi je jasno da redukcija unosa uh ima granice. i dali je šećer jutarnji našte
pokazatelj produkcije jetre
pokazatelj produkcije jetre
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Ja ne znam kakvi su to preparati i kako deluju ali, koliko ja znam, nezamislivo je da organizam može da funkcioniše bez koriščćenja glukoze iz jetre. Zapravo onaj šećer koji se dobije preradom hrane brzodelujućim insulinom (npr. actrapid) najvećim delom se "pakuje" u jetru (samo mala količina se koristi direktno) a onda se, prema potrebama organizma, koristi uz pomoć dugodelujućeg insulina (npr. insulatard), otpuštanjem iz jetre po malo. To bi trebalo da znači da ukoliko je onemogućeno korišćenje glukoze koju otpušta jetra da onda skoro ništa od unesene hrane praktično ne može da se iskoristi. Od čega onda energija i za samo prosto funkcionisanje organizma a kamoli za neke druge aktivnosti?
Organizam za svoje prosto funkcionisanje troši oko 10g UH na sat, što je oko 240g UH dnevno (sve to zavisi od godina i telesne mase, a aktivnosti dolaze na to). Ako pojedete obrok od 70g UH vi sve te UH ne možete da iskoristite odmah pa se oni zato prepakuju u jetru kao rezerva za one delove dana u kojima se ne jede. Sta bi bilo sa njima ako ne mogu da se spakuju u jetru ili ako posle toga ne mogu iz nje da se iskoriste?
Ja sam sve ovo prilično pojednostavila, po sistemu crno-belo, ali čini mi se da je to suština stvari.
Unapred se izvinjavam ukoliko nešto od ovoga nije tačno!
Organizam za svoje prosto funkcionisanje troši oko 10g UH na sat, što je oko 240g UH dnevno (sve to zavisi od godina i telesne mase, a aktivnosti dolaze na to). Ako pojedete obrok od 70g UH vi sve te UH ne možete da iskoristite odmah pa se oni zato prepakuju u jetru kao rezerva za one delove dana u kojima se ne jede. Sta bi bilo sa njima ako ne mogu da se spakuju u jetru ili ako posle toga ne mogu iz nje da se iskoriste?
Ja sam sve ovo prilično pojednostavila, po sistemu crno-belo, ali čini mi se da je to suština stvari.
Unapred se izvinjavam ukoliko nešto od ovoga nije tačno!
-
- Novi član
glikoza i šećer
nisam znao da jetra tako funkcioniše mislio sam da prosti šećeri npr. fruktoza idu direktno u krv a da se višak vezuje u glukogen jetra , pankreas , mišići , salo a da jetra i pankreas otpuštaju glukozu u krv
na zahtev zato i razmišljam o metforminima koji smanjuju produkciju
glikogena u jetri i apsorpciju glukoze iz creva a nije mi jasno da li je mozgu sve jedno da li koristi šećer ili glukozu jer mu ne treba insulin tj da li ima razlike možda se čini da mnogo filozofiramo ali je meni jako važno
da razumem jer mi nagli padovi šećera npr. posle svakog novorapida obaraju u krevet . pozdrav filose
na zahtev zato i razmišljam o metforminima koji smanjuju produkciju
glikogena u jetri i apsorpciju glukoze iz creva a nije mi jasno da li je mozgu sve jedno da li koristi šećer ili glukozu jer mu ne treba insulin tj da li ima razlike možda se čini da mnogo filozofiramo ali je meni jako važno
da razumem jer mi nagli padovi šećera npr. posle svakog novorapida obaraju u krevet . pozdrav filose
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Ček, ček... malo smo pošli s brda, s dola, što se mene tiče, pa ne mogu da razlučim u čemu je stvarno problem.
mladjo55, hajde napiši na kojoj si tačno terapiji. Vidim sad se i Novorapid pojavio, a prvobitno je bio samo metformin... da vidimo zašto te napadaju te hipoglikemije i tako to...
mladjo55, hajde napiši na kojoj si tačno terapiji. Vidim sad se i Novorapid pojavio, a prvobitno je bio samo metformin... da vidimo zašto te napadaju te hipoglikemije i tako to...

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Novi član
ček, ček seko
Slatki smo ti mi šećeraši hoćemo da znamo i ono što nam ne treba ali šta ćeš kad imamo vremena , za filosa - jetra je regulator a glikoza je monosaharid kao i fruktoza tj jedan molekul šećera a glikogen je polisaharid sličan skrobu tako da insulin ne pomaže vezivanju u glikogen
a u pravu si da jetra održava koncentraciju glikoze oko 1gram po litri ceo dan zato sam i mislio da li da uvedem metformin ali izgleda da je prekasno za mene jer već 5.god sam na tabletama a od januara dodajem
levemir i novorapid diaprelu ili diprijanu i kad sam na monoterapiji insulinom npr. zadnjih mesec dana no chance da postignem postprandijalno pristojan nivo ali mi je veći problem da funkcionišem u toku dana sa 3x novorapidom jer brzo prodje dejstvo ne verujem da može da se zadrži više od dva sata levemir je ok šta mislite o papaglinidu
a u pravu si da jetra održava koncentraciju glikoze oko 1gram po litri ceo dan zato sam i mislio da li da uvedem metformin ali izgleda da je prekasno za mene jer već 5.god sam na tabletama a od januara dodajem
levemir i novorapid diaprelu ili diprijanu i kad sam na monoterapiji insulinom npr. zadnjih mesec dana no chance da postignem postprandijalno pristojan nivo ali mi je veći problem da funkcionišem u toku dana sa 3x novorapidom jer brzo prodje dejstvo ne verujem da može da se zadrži više od dva sata levemir je ok šta mislite o papaglinidu
-
- Saradnik
- Kontakt:
Ok, a da probate sa 3 x Actrapidom umesto Novorapida? Njegovo dejstvo je duže od Novorapida, čak može da traje i do 6 sati... Jeste da sporije kreće sa dejstvom, ne u roku 5-15, već u roku od 30-45 min, ali duže traje. Popričajte sa lekarom o zameni kratkodelujućeg insulina.
Metformin samo ako ste gojazni i to kod ljudi obično pomaže kad se na postojeću terapiju insulinom uvede uveče. Nemojte ništa sami da uvodite, molim, preklinjem...
Metformin samo ako ste gojazni i to kod ljudi obično pomaže kad se na postojeću terapiju insulinom uvede uveče. Nemojte ništa sami da uvodite, molim, preklinjem...

-
- Novi član
Stela hvala na uključenju ubi me neznanje , npr. ako novorapid traje do 4 sata jel to znači da u zavisnosti od kretanja ili mirovanja i šećer može da pada do 4-og sata a za levemir koji je super da li je bolje da se veća doza uzme ujutru npr. 14ij a uveče za dvanest sati manja npr.7. i da se njegovo puno dejstvo iskoristi preko dana inače sam slučajno krenuo sa analozima pre 8 meseci i vidim da svi prelaze na njih . pozdrav
-
- Saradnik
- Kontakt:
Pre nego što odgovorim na pitanje, imam ja jedno i molim za iskren odgovor. A pitanje je - da li se vi lečite sami, ili imate endokrinologa koji vam je uveo terapiju?
-
- Novi član
iskreno uvek
posle tri metaboličara u januaru krenuo sa levemirom sam sa sobom i jes
da se teže uči al se duže pamti i dodajem pitanje za levemir možda je bolje uzimati ga u jednoj dozi i dozvoliti organizmu da se bar zadnjih šest
sati odmori malo od tolikog insulina non stop
da se teže uči al se duže pamti i dodajem pitanje za levemir možda je bolje uzimati ga u jednoj dozi i dozvoliti organizmu da se bar zadnjih šest
sati odmori malo od tolikog insulina non stop
-
- Saradnik
- Kontakt:
Odbijam da dajem savete nekom ko se potpuno leči sam... Pri tom, ni ja nisam lekar. Dijabetes zahteva timski rad i u tom slučaju i forum može biti dobro pomagalo... Ovako... sorry...
-
- Novi član
Sad ću odem u ćošak da plačem , ma šalim se znam ja da vi volite i nas DM2 jes da ste vi DM1 elita ali ima i poneko dobar medju nama dm2 bar se nadam jer mi je veća korist od ovog foruma i vašeg sajta bila što nam vraćate veru u ljude i pokazujete svojim primerom da dok ima dorih ljudi
ima i razloga da se dalje borimo i živimo , dont sorry and worry be happy
ima i razloga da se dalje borimo i živimo , dont sorry and worry be happy
-
- Saradnik
- Kontakt:
Tip 1 nije nikakva elita, niti ja uopšte delim ljude po bilo kom osnovu, a pogotovo ne po ovom našem "slatkom".
Inače, najviše radim sa Tipom 2. Iz tog razloga sam vrlo zabrinuta kada neko ko je tip 2 krene sa samolečenjem, jer je ova vrsta dijabetesa mnoooogooo teža za kontrolisanje i držanje u dobrom smeru. Tip 1 je "mala maca" u odnosu na dvojku.
Drago mi je da sajt i forum pomažu, to i jeste namena, ali morate imati lekarski tim iza sebe pod obavezno.
Inače, najviše radim sa Tipom 2. Iz tog razloga sam vrlo zabrinuta kada neko ko je tip 2 krene sa samolečenjem, jer je ova vrsta dijabetesa mnoooogooo teža za kontrolisanje i držanje u dobrom smeru. Tip 1 je "mala maca" u odnosu na dvojku.
Drago mi je da sajt i forum pomažu, to i jeste namena, ali morate imati lekarski tim iza sebe pod obavezno.
-
- Novi član
nisam ja sasvim sam i nije dijabetes jedini problem zato sam iz jedne krize pokušao da se izvučem levemirom i onda sam mesecima vrlo oprezno počeo da dodajem i novorapid ali ovu edukaciju sa foruma i vašeg sajta zahvaljujući ovim divnim volonterima i njihovim vrlo stručnim i ponekad iskustvenim odgovorima ne bih dobio od endokrinologa pa i da me držao za ruku naravno mi je jasno da je većina odgovora već na forumu samo treba čitati istvarno sam postavio samo opšte pitanje ali čim se neko potrudi i da odgovor na bilo koje pitanje sve ipak postane lično
a tako i treba
i da dam i odgovor na pitanje koje sam postavio našao sam na wikipediji
da metformin koristi 30 miliona ljudi u sad da je količina glikogena kod
prosečnog dijabetičara 3 puta veća nego kod zdravih a da metformin može tu produkciju da smanji za trećinu i nače je razvijen kao lek za tkzv. masnu jetru te pospešuje metabolizam masti aktivirajući enzim kinazu te poboljšava iskorišćenost insulina i smanjuje apsorpciju glikoze iz creva itd. bunilome je to što jetra brzo nadoknadi nivo glikoze u krvi
bez obzira koliko davali insulina i do kog nivoa smem da dijetom smanjim nivo glukogena u celom organiznu jer mozak kao što je to lepo objasnio anen na temi metabolizam neurona na ovom forumu , troši samo šećer
pozdrav svima a posebno volonterima
a tako i treba
i da dam i odgovor na pitanje koje sam postavio našao sam na wikipediji
da metformin koristi 30 miliona ljudi u sad da je količina glikogena kod
prosečnog dijabetičara 3 puta veća nego kod zdravih a da metformin može tu produkciju da smanji za trećinu i nače je razvijen kao lek za tkzv. masnu jetru te pospešuje metabolizam masti aktivirajući enzim kinazu te poboljšava iskorišćenost insulina i smanjuje apsorpciju glikoze iz creva itd. bunilome je to što jetra brzo nadoknadi nivo glikoze u krvi
bez obzira koliko davali insulina i do kog nivoa smem da dijetom smanjim nivo glukogena u celom organiznu jer mozak kao što je to lepo objasnio anen na temi metabolizam neurona na ovom forumu , troši samo šećer
pozdrav svima a posebno volonterima
-
- Saradnik
- Kontakt:
Tekst u vezi sa jetrom, metforminom i dijabetesom imate u našem časopisu br. 2-2006, koji možete skinuti sa diabeta.net sajta, pod odeljekom "Časopis PARTNER"