Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
Uvazeni Dr Ivicedr ivica napisao:Ja kad bih na ovo odgovorio onoliko koliko mislim da treba da se kaze, mogao bih komotno da taj rad odmah prijavim kao rad za neki kongres
Zavisi koji dijabetes... za pocetak
Ajde nako ko to ume da sazme u kraci tekst, pa da citamo zajedno...
Pozdrav!
Hvala Vam od srca na 'odgovoru za sada '.Ali ovde kao da pronalazim sebe a ne svoju "strinu":).Imam pojachane glavobolje ,pogotovu na naglu promenu vremena.Krecem se dovoljno bar mislim i trudim se ,samo i svratim na pumpu da uzmem goriva .Bar kiflicu jednudr ivica napisao:Ajmo, necemo da se hvalimo toliko, ko se hvali, taj se kvari, ja sam samo jedan od 25.000 lekara u Srbiji sa skromnom specijalizacijom i jos skromnijim znanjem...
Evo, ukratko, najopstije:
Zene koje boluju od dijabetesa i udju u menopauzu imaju vece varijacije u nivou secera. Ovo, povratnom spregom, komplikuje probleme u menopauzi, uvecava perimenopauzalne tegobe.
Smanjenje estrogena i progesterona u perimenopauzi pojacava insulinsku rezistenciju, sto dovodi do dnevnih hiperglikemija i trazi korigovanje doze peroralnih preparata i pojacanu dijetu. Kasnije, kad se zadje dublje u menopauzu, organizam ume da povrati osetljivost na insulin, pa se mora korigovati doza lekova, u protivnom javlja se pad secera u krvi. (Otuda cesto u kartonima imamo podatak da je neka zena "bila dijabeticar", a onda posle toga godinama ima normalne glikemije - njena je dijagnoza malo prerano ostavljena upravo u vreme perimenopauze...)
Dijabetes udruzen sa menopauziom utice i na smanjen polni nagon i smanjenu sposobnost dozivljavanja orgazma.
Kod zena sa dijabetesom koje udju u klimakterijum cesce i izrazenije se javljaju vaginoza, atroficni vaginitis i infekcije donjeg urinarnog trakta.
Smanjenje estrogena povecava rizik od kardiovaskularnih bolesti, sto u kombinaciji sa postojecim dijabetesom jos vise ugorzava pacijentkinju, koja mora pojacano da kontrolise unos soli, prati nivo holesterola, redovno meri tenziju i krece se dovoljno.
Menopauza sama po sebi uslovljava osteoporozu - a u kombinaciji sa dijabetesom, taj se proces ubrzava.
Toliko za sada
geto...mikalja napisao:
Hvala Vam od srca na 'odgovoru za sada '.Ali ovde kao da pronalazim sebe a ne svoju "strinu":).Imam pojachane glavobolje ,pogotovu na naglu promenu vremena.Krecem se dovoljno bar mislim i trudim se ,samo i svratim na pumpu da uzmem goriva .Bar kiflicu jednuogladnim .A to shto kazete ko se hvali taj se kvari?Taj geto vazi za samohvaljenje shto u Vashem sluchaju nije .Hvale Vas drugi a i dokazi su tu ..U svakom sluchaju hvala Vam mnogo ,prochitat cu polako i povesti rachuna koliko god mogu .Laku i prijatnu notj Vam zelim
Ma da super si objasnila ,samo shto je to vetj vidjeno.Toliko SVI znamo .Samo nema VENA nema preteranog jela,Vene nikad nisam imala ne one vanjske ako na te mislish jasbi?I nema tezine preterane ,ne bar vece nego je bila pre diabetesa i menopauze.A shto Dr Ivica reche?Dijabetes udruzen sa menopauziom utice i na smanjen polni nagon i smanjenu sposobnost dozivljavanja orgazma. Dzaba i nagon kad sexa neeeema (danas je to deficitarna roba)jasbi napisao:geto...mikalja napisao:
Hvala Vam od srca na 'odgovoru za sada '.Ali ovde kao da pronalazim sebe a ne svoju "strinu":).Imam pojachane glavobolje ,pogotovu na naglu promenu vremena.Krecem se dovoljno bar mislim i trudim se ,samo i svratim na pumpu da uzmem goriva .Bar kiflicu jednuogladnim .A to shto kazete ko se hvali taj se kvari?Taj geto vazi za samohvaljenje shto u Vashem sluchaju nije .Hvale Vas drugi a i dokazi su tu ..U svakom sluchaju hvala Vam mnogo ,prochitat cu polako i povesti rachuna koliko god mogu .Laku i prijatnu notj Vam zelim
![]()
Eee, šlihtaro jedna....![]()
Za mene je menopauza jedan žešći hormonalni cunami u organizmu koji lančanom reakcijom uslovljava "potrese" drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Žena u tom periodu zbog hormona više jede, češće su promene raspoloženja, depresije....zbog svega toga više jede, manje se kreće, težina raste....i eto ga dijabetes, problemi sa venama...boga mi, i štitna može da prolupa....Jedno vuče drugo.
Doktoreee..... Jesam li dobro ovo objasnila sebi?
Hahaha kako kod koga?Mada su danas zamenjene uloge foliranja' u braku.Pre su zene uvek imale izgovor (kad bi trebale vrshiti nazovimo to onda "duznost"brachnu .Sad to chine muzevi i to ne retko .Glavobolju imaju sve cheshtju i cheshtjudr ivica napisao:Dzaba i nagon kad sexa neeeema (danas je to deficitarna roba)![]()
![]()
![]()
Nemojte ljudi takoJa bas mislim da ga ima "ko alve"
![]()
Idem ja dok me ne ubije zena![]()
![]()
Pa, i moje, svakako. I ja sam žena, u "odredjenim" godinama....mikalja napisao: To ti jasbi opisujesh svoje promene ? ..