Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Nasa cerka ima 12 godina.Vec 2 godine ima dijabetes tip 1.To dete je od malih nogu veliki gurman Veliki nam je problem sa povecanim apetitom Ona bi stalno mogla da jede i po nesto da gricka.Naravno kada to uradi , krisom , secer joj ode i preko 20.Inace je na intenzivnom rezimu insulina 4x dnevno. Velika borba. Samo kada ne bi toliko razmisljala o hrani mislimo da ne bi bio toliki problem. Inace smo svi u kuci promenili nacin ishrane, svi jedemo sto i ona, pritom ne kupujemo nista sto nije preporucljivo za dijabeticare. Imate li iskustva sa "velikim ocima", postajemo ocajni, a tako smo nekada bili srecni sto ne moramo da je jurimo po dvoristu sa serpicom Unapred zahvalni...... roditelji .....
Posto je vase dete od malih nogu veliki gurman, to potvrdjuje da sve podsvesne navike nastaju do oko 7-e godine. Podsvesne navike stvorene do tog doba nastaju da bi se emocionalno odbranili od necega negativnog, emocionalno zato sto je inteligencija jos uvek ne toliko razvijena da nam moze pomoci - i to nesto moze biti bilo sta, npr. svadja roditelja. Sta je to, to bi trebalo znati najbolje vasa cerka ako zeli to izbaciti iz podsvesti. Prvi korak je da prihvati sebe takvu kakva jeste izgovarajuci neku afirmaciju kao npr.: "Iako sam ja takva kakva jesam ja sebe volim". Posto voli da jede, a svi volimo, dajte joj da jede dosta ali hranu koja ima malo ugljenih hidrata i glikemijski index i pokusajte da joj pomognete da zameni tu naviku sa necim drugim, pozitivnim.
Nemojte kriti hranu držite na stolu voće nemojte ništa braniti. Ponudite očišćenu šatgarepu da gricka . Nekad dete tako leči nervozu pa pokušajte da je zaposlite neka se više igra tada neće misliti na jelo. Ima još načina da se prevaziđe vaš problem ali univerzalnog leka nema. u glavnim obrocima treba davati više balasnih materija povrća a pošto je na ikitu morate biti oprezni zbog mogućnosti hipoglikemije. Ako do nje dođe tada treba koristiti sok od pomorandže i malo jesti da bi sledeći šuk bio ok. Mnogo sreće i pišite da bi i ostali iz vaše muke izvukli po neko pozitivno iskustvo