lantus - vrtoglavica

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
081282
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 16, 2009 3:07 pm

lantus - vrtoglavica

Post od 081282 »

6god DM tip I, od pre 4 meseca prvi put insulin actr 8+8+6+Lantus 10. TV 175 TM 65 kg—1982god-- unazad 2 meseca imam nesto kao vrtoglavicu i nestabilnost u hodu izrazito kada mi je GUK oko 7 i nize,pa se pitam da li je to posledica niskog GUK-a u odnosu na ranije (18..15..12 ) pocetni HbA1C 11, posle 3 meseca uz insulin HbA1C 6...ili je posledica Lantusa. I pitanje da li je moguce da jutarnji GUK raste sa povecanjem doze Lan.na 12 -imam fenomen zore. Sve anlize krvi , ocno dno , CDUS kr,sud su uredni, napominjem da sam od primanja insul. imala sve opisane nuspojave oticanje,slabiji vid itd, ugojila se 7kg za 3 meseca.Pila alfalipoic acid 600mg 5 nedelje i pijem diabion .
Da li ste za ovu ili neku drugu kombinaciju npr od istih proizvodjaca
HVALA
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: lantus - vrtoglavica

Post od Diabeta »

081282 napisao:6god DM tip I, od pre 4 meseca prvi put insulin actr 8+8+6+Lantus 10.
Da li si bila na insulinu od početka bolesti ili ovo "od pre 4 meseca" se odnosi samo na Lantus?
081282 napisao:unazad 2 meseca imam nesto kao vrtoglavicu i nestabilnost u hodu izrazito kada mi je GUK oko 7 i nize,pa se pitam da li je to posledica niskog GUK-a u odnosu na ranije (18..15..12 ) pocetni HbA1C 11, posle 3 meseca uz insulin HbA1C 6...ili je posledica Lantusa.
Ne verujem da je posledica Lantusa, već upravo onog što si i sama rekla. Jednostavno tvom organizmu treba malo vremena da se navikne na normalne vrednosti šećera, pa te to malo čini nesigurnom. Ukoliko to potraje duže vreme, obrati se lekaru koji ti vodi šećer ili neurologu ako treba da se urade analize vezane za nerve i ravnotežu.
081282 napisao:I pitanje da li je moguce da jutarnji GUK raste sa povecanjem doze Lan.na 12 -imam fenomen zore.
Sama si odgovorila na pitanje, jer fenomen zore je taj da je u periodu od 3 do 6 šećer niži, što automatski stvara visoke jutarnje glikemije. Meri šećer oko 3 sata recimo dve noći za redom, pa ako treba smanji Lantus ili jače užinaj pre spavanja.
081282 napisao:Pila alfalipoic acid 600mg 5 nedelje i pijem diabion .
Zašto si prestala da piješ alfalipoin? To se pije stalno 600mg dnevno. Diabion je samo sklop određenih vitamina, tako da možeš uzimati bilo koje sličnog sastava.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
081282
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 16, 2009 3:07 pm

Post od 081282 »

Da, od pre cetiri meseca sam prvi put pocela da primam insulin, mesec dana insulatard u kombinaciji sa actrapidom ali zbog ucestalih nocnih hipoglikemija pa onda opet zbog visokih jutarnjih GUK sam na lantusu. Prema vasem iskustvu da li je bolja kombinacija lantus+novorapid, lantus+apidra (isti proizvodjaci) ili levemir+novorapid? Sta mislite koliko traje dejstvo 10ij lantusa, jer mi posle 16h obicno raste GUK?
ps. Dr. planira da mi zameni actrapid novorapidom.
Sto se tice spec. pregleda uradila sve osim ct-a i nema znakova polineuropatije osim tog subjektivnog osecaja "vrtoglavice".
Nastavila sam da pijem ALA 600mg; mislite da li ima razlike medju razlicitim proizvodjacima? Do sad sam pila od Strong nature i Alfalipoin, a sad Swanson.

Hvala :)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Lele... pa na kojoj terapiji si bila do insulina? Reče da si tip1... zbunjena sam totalno :-? :o
Dejstvo insulina je potpuno individualno. Nekog Lantus "drži" svih 24 sata, nekog manje. Levemir većina ljudi deli na sve doze da bi ih pokrio 24 sata. Sva četiri insulina su analozi, tako da je sasvim svejedno koju ćeš kombinaciju primati. Da li tvoj lekar ima "deal" sa jednom ili drugom farmaceutskom kućom, otkrićeš uskoro. Bitno je da tebi insulin vrši posao, a nebitno je kog proizvođača.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori