Pozdrav svima,
Moj sin (3.5 god) je od pre 6 nedelja "dijabeticar". Naravno tip I, i naravno insulin. Koristimo Lantus (trenutno je na 4 jedinice), pred spavanje i brzoreagujuci Apidra 3 puta dnevno pred obroke (1-3 jedinice u zavuisnosti od izmerene glikemije).
Citala sam da su testovi na Lantusu radjeni sa decom preko 6 godina. Da li neko mladji od 6 upotrebljava ovaj insulin?
Takodje da li jos neko upotrebljava Apidru?
Lantus kod dece ispod 6 godina
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm
Koliko ja znam , ovde se tako maloj deci ne daje Lantus, a za ovaj drugi, Apidru, nisam cula ali logicno je da je brzodelujuci analog...posto su analozi relativno kratko u upotrebi da bi im se utvrdili nedostaci(ako ih ima) jos se okleva sa njihovom upotrebom kod male dece i trudnica...
a mozda su se u medjuvremenu promenile stvari...
a mozda su se u medjuvremenu promenile stvari...
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 2:54 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hvala Sladjana,
Oba insulina nam je "prepisao" lokalni pedijatar. Lantus, jer mu je profil najravniji. I ovde se Lantus "izbegava jer je najskuplji u svojij kategoriji. Citala sam u knizi "Dijabetes 1 - kako postati ekspert za sopstveni dijabetes" svedkog doktora Dr Ragnar Hanas da je Lantus tamo u upotrebi i kod dece iznad 2 godine.
Inace toplo preporucujem tu knjigu "pocetnicima". Sve teme su obradjene. Imali te knjige kod nas?
Oba insulina nam je "prepisao" lokalni pedijatar. Lantus, jer mu je profil najravniji. I ovde se Lantus "izbegava jer je najskuplji u svojij kategoriji. Citala sam u knizi "Dijabetes 1 - kako postati ekspert za sopstveni dijabetes" svedkog doktora Dr Ragnar Hanas da je Lantus tamo u upotrebi i kod dece iznad 2 godine.
Inace toplo preporucujem tu knjigu "pocetnicima". Sve teme su obradjene. Imali te knjige kod nas?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
Iz iskustva moje 13ogodisnje Kristine lantus je odlican.Nema hipoglikemije,nema pikove,a pokriva i manje obroke.Vas sin je sad u medenom mesecu i moguce je da ce mu lantus neko vreme biti dovoljan.S obzirom da nije u upotrebi dugo,a SZO postuje stroge kriterijume,to je razlog da se ograde od preporuke da ga koriste deca ispod 6 godina i trudnice.Obratite paznju da nije to kontraindikacija.Vas pedijatar leci savremenom metodom,ovde deci u pocetku daju mix-ove.Velika vam je odgovornost i obaveza sprovoditi nov rezim zivota,ali budite hrabri i jaki.Vidite na ovom forumu koliko nas je i svi ucimo i dobro se snalazimo!Samo napred i ucite sto vise,sto vise znate bolje cete regulisati secer!
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Nov 26, 2007 7:51 pm
- Kontakt:
Kako je iskustvo sa lantuso?Posetili smo 3 doktora,svi troje su bili ljubazni i ljubazno nam dali 3 razlicita odgovora.Inace, mali ima 5 godina i 2 meseca je na insulinu.Prva doktorka je rekla da lantus nije ispitan ida nije preporucljiv samo zbog toga.Druga doktorka je rekla da je lantus vrlo dobar i da ce ga ona propisati bez obzira na zakonsku regulativu jer ova dva insulina koja mali prima ne daju dobre rezultate.Treci doktor,koji inace na zidu ordinacije drzi parolu"vreme je za lantus",nam je sopstio da lantus kao ravan insulin pri infekcijama ,dijareji i drugim vandrednim situacijama vodi galopirajuce brzo uhipoglikemiju koja se zaustavlja infuzionim rastvorom(naravno ubolnici),a deca tesko prepoznaju simptome,pa ga on ne propisuje dok deca ne postanu adolescenti.Sad,mi se ceskamo po glavi i vrlo bi mi bilo od koristi da mi neko kaze svoje licno iskustvo?Hvala
...
Lantus da nije ispitan ne bi bio na trzistu. Drugo, po toj teoriji da nesto ne valja za djecu ispod 2 godine itd, da bi se ti kriterijumi ispunili trebaju proci 2-3 generacije i po tome bi danas samo smjeli da koristimo Insulatard i starije inzuline.
Dijabeticarima treba ono sto im drzi secer stabilan a drzavne sluzbe su tu da ispitaju lijekove prije no dodju na trziste. Ako se ne varam, Lantus se nalazi na evropskom trzistu 5-6 godina tako, ako do sada nije bilo nikakvih negativnih vijesti ne vidim razlog skepticizmu.
Dijabeticarima treba ono sto im drzi secer stabilan a drzavne sluzbe su tu da ispitaju lijekove prije no dodju na trziste. Ako se ne varam, Lantus se nalazi na evropskom trzistu 5-6 godina tako, ako do sada nije bilo nikakvih negativnih vijesti ne vidim razlog skepticizmu.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 4:50 pm
Moja kcerka je prsla na Lantus dva mjeseca nakon dijagnoze, tada je imala 7 godina. Posto je bila u reemisiji prvih 3-4 mjeseca joj gotovo i nije trebao brzodjelujuci inzulin. Razlog zasto je Lantus za 6 godina i vise je jedino sto su u tim starosnim grupama vrsili ispitivanja kako bi dobili odobrenje za lijek. Ono na sta trebate obratiti paznju da iako kazu da Lantus nema pik kod nas to nije bio slucaj. Prva 3-4 sata Lantus je imao mali pik i kcerka je morala imati malu uzinu od 15-20 g ugljenih hidrata. Nakon godinu dana je presla na Levemir i pik je bio nesto manji.
NA ZAPADU DECI STAROJ SVEGA GODINU DANA DAJU LANTUS I NEMA KONRA EFEKTA MISLIM NA NAGLE HIPOGLIKEMIJE I HIPERGLIKEMIJE.ŽELI VAM SVE NAJBOLJE I UZ ŽTO MANJE BRIGE I NAPETOSTI JER DETE POČINJE DA PAMTI POTRUDITE SE DA ZAPAMTI SVOJE DETINSTVO KAD ODRASTE I BUDE KVALITETNO FORMIRANA LIĆNOST SA MNOGO SMEHA.PORED ZDRAVSTVENE PODRŠKE VAŠEM DETETU JE POTREBNA PORODICA KOJA GA SMATRA VOLJENIM,DRAGIM,KAO I DO SADA.TO VAM IZ ISKUSTVA PIŠEM.NEPOZNAJEM SVOJ zdravi ŽIVOT imam28god. a šećer sam dobila u drugom razredu ALI NEŽALIM SE SA OVIM.USPEŠNA SAM I ZADOVOLJNA MAJKA,VISOKO OBRAZOVANA,OSOBA KOJA SE BAVILA I BAVI SPORTOM I SAMO NAPRED MAMA!
BUDITE I BIĆETE STALNO PONOSNI I VESELI UZ I SA VAŠIM DETETOM JER MNOGO OBEĆAVA BAŠ ZATO ŠTO GA ŽIVOT NIJE MILOVAO I ŠTO ĆE ZA KOJU GODINU SPOZNATI PRAVI KVALITET ŽIVOTA PORODICU,DRUGOVE,HOBI,NESTAŠLUKE I....
BUDITE I BIĆETE STALNO PONOSNI I VESELI UZ I SA VAŠIM DETETOM JER MNOGO OBEĆAVA BAŠ ZATO ŠTO GA ŽIVOT NIJE MILOVAO I ŠTO ĆE ZA KOJU GODINU SPOZNATI PRAVI KVALITET ŽIVOTA PORODICU,DRUGOVE,HOBI,NESTAŠLUKE I....