Kontrola

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Kontrola

Post od BoJJo »

I bio sam tako danas na onoj godisnjoj kontroli kod mog dijabetes-doktora.

Nalazi koje sam dao prije par dana su stigli na vrijeme i bili su relativno dobri. Hba1C 5.6, holesterol 2.6, hemoglobin 171, u-albumin (bjelancevine u urinu) 4 na skali gdje je 0-20 normalno. Bio je i test kalijuma koji je isto bio dobar, samo se ne sjecam brojeva. Stopala ok, pritisak ok.

Ono sto mi je bilo pomalo smijesno je to da su ove proteine mjerili na dva nacina u laboratoriji. Prvi je uradjen sa test trakicom koja je dala rezultat 1, a onaj "mikroskopski" test je rezultirao u 4 na gore pomenutoj skali.
E ako bi covjek preracunao rezultat sa trake u onu skalu to bi bilo mnogo vise od 20, sto je doktoru bilo malo komicno da su tako nepovjerljive.

Sto se ociju tice, na zadnjem snimanju dna ociju koje sam imao u novembru (svakih 12-18 mjeseci) uocene su manje promjene ali daleko od nerva u oku i zute fleke. Takve sam imao i ranije ali se povuku jer nije rijec o pucanju nekih vecih krvnih sudova nego su, po izjavi "ocne" doktorice rezultat nestabilnog secera u zadnjih par nedelja, tj kad varira puno gore dole i kao dovoljno je da se stabilizuje par nedelja i to se povuce.. reko ajd dobro.

Znaci za sada sam jos uvijek ziv.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
GoranB
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 04, 2005 12:27 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od GoranB »

EXTRA.
Naravno da si ziv, kao i svi ostali. Veruj mi, moj zivot je vrlo malo promenjen zbog ovog naseg slatkisa.
I ja sam skoro bio na kontroli sad mi je HB1AC 5.5. u odnosu na prosli koji je bio 6.0.
UZIVAJ U ZIVOTU. Sto je neko rekao ZIVOT JE LEP!!
SHOW MUST GO ON
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Bravo momci, SVE POHVALE! :D
Odgovori