Ok, pitanje je sledece: pod kojim uslovima covek treba da dopusti nesto vise vrednosti glukoze u krvi?
Svi znamo da je stroga kontrola kljucna za izbegavanje, odlaganje i usporavanje komplikacija. Medjutim, ako covek ide na niske vrednosti secera u krvi, pogotovo uz intervenciju insulina, postoje opasnosti od ozbiljnih hipoglikemija, i zato se mora traziti balans.
Neka nova istrazivanja (ADA) nad adolescentima su potvrdila da niske vradnosti secera ne uticu dugorocno na smanjenu mogucnost rezonovanja i da su osobe sa cestim hipoglikemijama pokazivale iste mentalne kapacitete kao i ne-hipo grupa. Dobra vest za sve sa koji pucaju na niske % HbA1C.
Medjutim, sta mene zbunjuje je stav koji se moze cuti i kod nekih nasih lekara da pojedine osobe, na primer sa neuropatijom, ne treba da idu na niske vrednosti. Informacije do kojih sam ja dosao potvrdjuju da se kod nekih stanja simptomi pogorsavaju prelaskon na bolju kontrolu, bol u nekim slucajevima neuropatije, slabiji vid kod retinopatije; ali je po mom shvatanju dugorocno stetnije dozvoliti visoke vrednosti secera. Na posletku, bol se moze tretirati, vid se nekad popravlja nakon izvesnog vremena dobre kontrole, ali visoke glikemije su sistemski stetne.
Da li je neko imao slicna iskustva? Ima li neko kompetentan odgovor na ovo pitanje?
Kada popustiti sa kontrolom secera?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
Ha!
Ja cu da nastavim monolog... sam cu sebi da odgovorim... vrlo kulturno
Naime, u rukama mi je knjig Dr Bernstein-a Diabetes Solution, i on kaze da se dobrom kontrolom secera ponekad povecava bol kod neuropatija i da je to znak poboljsane funkcije nerava. Daljim insistiranjem na NORMALNIM vrednostima secera se bol povlaci u periodu od nekoliko meseci...
Cena koja se placa je prilicno strog rezim Low Carb dijete (do 12g UH po obroku!), citava nauka oko uzimanja insulina i sl. Ipak, cini se da vredi truda!
Ja cu da nastavim monolog... sam cu sebi da odgovorim... vrlo kulturno

Naime, u rukama mi je knjig Dr Bernstein-a Diabetes Solution, i on kaze da se dobrom kontrolom secera ponekad povecava bol kod neuropatija i da je to znak poboljsane funkcije nerava. Daljim insistiranjem na NORMALNIM vrednostima secera se bol povlaci u periodu od nekoliko meseci...
Cena koja se placa je prilicno strog rezim Low Carb dijete (do 12g UH po obroku!), citava nauka oko uzimanja insulina i sl. Ipak, cini se da vredi truda!