Intolerancija na glukozu i dnevne vrednosti secera

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
trudnicaNS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 10, 2008 10:07 am

Intolerancija na glukozu i dnevne vrednosti secera

Post od trudnicaNS »

Pozdrav svima,

Pročešljala sam ovaj forum i uzduž i popreko ali nigde ne mogu da najđem ono što me zanima.

Naime, trudna sam 31. nedelju i pre 3 nedelje mi je rađen OGTT test sa 75g glukoze (ujutru 5.2, posle 1h 7.9, posle 2h 8.5, posle 3h 7.7) na osnovu koga mi je utvrđena intolerancija na glukozu.

Rečeno mi je da budem na dijeti (5 manjih obroka dnevno), naravno ništa slatko, ništa masno i ugljeni hidrati smanjeni.

Pošto imam onaj aparatić za merenje šećera, doktorka mi je rekla da povremeno izmerim 1h posle jela.

Mene interesuje, koje su dozvoljene vrednosti za šećer 1h posle jela??

Jutros sam merila 1h posle doručka i bio mi je 11.3. Očajna sam pošto pretpostavljam da je to prilično visoko. :(

Hvala unapred
Korisnikov avatar
iva5ra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 6:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od iva5ra »

Moraće neko stručnije da ti objasni ali u tvom slučaju je to malo drugačije ali da ti kažemo da ja dva sata posle obroka normalna od 4.6 do 6.1 a relativno zadovoljavajuća od 7.6 do 9.0 tako da ne brineš puno!
trudnicaNS
Novi član
Novi član

Post od trudnicaNS »

Kad sam izmerila dva sata nakon obroka, bio je 7.2, ali me je ova prva vrednost bas sokirala.

Hvala na odgovoru u svakom slucaju
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

trudniceNS, idi kod lekara ponovo i reci mu za vrednosti. pogotovo ako je tacno ovo u nick-u da si trudnica. jako je bitno da reagujes na vreme.
trudnicaNS
Novi član
Novi član

Post od trudnicaNS »

Imam kontrolu tek u utorak kod interniste, tako da cu svakako ici kod lekara, ali mi nije nista rekla kad sam bila pre 10 dana sta da radim ako mi bude bas tako visok secer.
Prepisala mi je samo dijetu za sad, medjutim i pored te dijete izgleda ne mogu da drzim secer na normalom nivou.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Samo bez panike. Doktorka ti je rekla da obroke podelis na vise manjih. Ja bih jos dodao da pravis 4 sata razmaka izmedju dva obroka (ne mora bas da bude 5 obroka). To je zato da se dva obroka ne bi preplitala, to jest da se ucinak jednog na glikemiju ne bi nadovezivao na ucinak drugog.

Dalje, ja bih ti preporucio da, bar do utorka, veoma smanjis ugljene hidrate. Mozda se nece svi sloziti samnom, ali za par dana bi mogla da: ne unosis slatko, hleb, krompir, testenine, ..., ne jedes voce, jogurt uzimas umesto slatkog mleka. Prakticno, ostaje ti kombinacija meso-povrce-mlecni proizvodi koja znacajno blaze utice na secere. Mozes potraziti neki od mojih prethodnih postova za malo vise informacija.

I naravno, setnje posle obroka da se secer lakse uvede u misicne celije i tamo potrosi!
trudnicaNS
Novi član
Novi član

Post od trudnicaNS »

misur, hvala na savetima. Ono sto je tuzno jeste sto ja ne jedem slatko vec par nedelje uopste, hleb i krompir svakako ne jedem, mleko ne pijem, koziji jogurt ponekad kad ga nadjem da kupim.

I voce sam drasticno smanjila. Pojedem jednu vocku ujutru (obicno jabuku) i za posle podnevnu uzinu jos jednu vocku. Naravno, ne banane i slicno.

Meni se ishrana i svodi uglavnom na meso i povrce, al ne mogu puno bas da uradim do utorka osim da se ne nerviram!!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

Nista, reci sve to svom doktoru najbolje endokrinologu...

Mene cude ti aparatici ponekad, kada sam merio jutro pre davanja u lab iz prsta kuci je pokazao npr. 4.8 a samo 1h posle toga iz vene laboratorijski rezultat 5.8! Dakle za ceo stepen razlike, naravno da nista nisam jeo izmedju merenja...

U svakom slucaju intolerancija je dobro sto ti je na vreme otkrivena... imas 'po defaultu' tendenciju da predjes u dijabetes nekada... ali ako vodis racuna kazu da ima velike sanse da ga nikada ne dobijes... ali ceo zivot da se ponasas kao neko ko ima DM tip 2. :-?

Da li imas povisene masnoce? Holesterol, trigliceridi?

Inace treba konsultovati i ginekologa posto si u dr. stanju, opste je poznato da trudnicama skoci pritisak a mozda moze i secer da luduje... ali svakako kazu intolerancija je 'bezgresna' odnosno OGTT test... znaci to stoji.
Bye bye little lady
trudnicaNS
Novi član
Novi član

Post od trudnicaNS »

Mene je ginekolog i poslao kod interniste zbog rezultata OGTT testa. A holesterol sam radila pre par meseci i bio je OK. Radicu ga sad ponovo da nosim u utorak. U medjuvremenu ga nisam proveravala jer se on ne gleda nesto u trudnoci.

Bas cu probati to sto ti kazes: da izmerim kod kuce pre laboratorije!

Ovo bi trebalo da se povuce u roku od 6 nedelja nakon porodjaja. Bar je tako najvecem broju slucajeva, ali to sto ti kazes - imam vece sanse da dobijem dijabetes kasnije.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

O razlici od bar 1 mmol kod merenja smo već negde pisali, ali ponoviću. Kada meriš aparatićem, rezultat je iz kapilarne krvi, a u laboratoriji iz venske krvi, odnosno iz plazme. Uvek se ta dva rezultata razlikuju za oko 1 mmol, jer je drugačija koncentracija šećera.

Što se tiče mogućeg oboljevanja od dijabetesa, kod žena koje su ga imale u trudnoći može da dođe kasnije do tipa 2. Ali, ako se u buduće budeš pridržavala umerene ishrane i usvojiš zdrav način života, ne moraš nikada da razviješ tip 2.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori