Insulinska pumpa - problemi i iskustva
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: Insulinsta Pumpa - Problem sa kateterima
Hvala ti na tome 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Oziljak nastaje vec posle treceg dana, nevezano od kolicine inzulina koja se ubrizga. Rijec je o samoj reakciji koze. Ja posle skoro 12 godina upotrebe pumpe imam masu sitnih tackica, koje se doduse vise samo ako se gleda bas u blizu. Sada mijenjam kompletan set otprilike svaki cetvrti dan, koliko mi jedan rezervoar traje. Nekada moram da mijenjam i ranije ako mjesto uboda pocne da svrbi itd.
Imajte samo u znanju da i absorbcija inzulina slabi sto duze kateter stoji pod kozom. Devet dana je ihi-hiii predugo.
Imajte samo u znanju da i absorbcija inzulina slabi sto duze kateter stoji pod kozom. Devet dana je ihi-hiii predugo.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Hvala svima! Ali se sinoć problem ponovio. Doza bolusa je u redu ali bazal kao da ga nema po promeni katetera jutros sve normalno. Kad sam već u kancelariji da priupitam da li je neko imao problem sa kožom na mestima postavljanja katetera u smislu osip svrab ili nešto slično i da li mažete nekom kremom kao za čvoriće. 

-
- Saradnik
- Kontakt:
Mene ponekad zasvrbi "stari" kateter kad ga skinem i to obično sutradan. Ume i staro mesto uboda da me malo zasvrbi, ali ne često. Međutim, bilo koje mleko za telo mi odgovara. I naravno, tiomukaze 

koliko često vam se pojavi vazduh u kateteru i da li znate uzrok. Vazduh mi se pojavio posle dva dana. Rešio sam to sa izbacivanjem ali nema vidljivog curenja 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:59 am
pa sad kod mene zavisi gde je katerer. ako je na stomaku obicno uvek ima mehurica na kraju a kada je na butini obicno nema.ksenija.p napisao:koliko često vam se pojavi vazduh u kateteru i da li znate uzrok. Vazduh mi se pojavio posle dva dana. Rešio sam to sa izbacivanjem ali nema vidljivog curenja
mislim da zavisi od aktivnosti i pokreta tela.
ova tema bi mogla da se reimenuje u Insulinska Pumpa - Problemi i iskustva
-
- Saradnik
- Kontakt:
Pokušala sam da preimenujem temu i ne ide mi, nemam tu opciju.
Kada nosim pumpu zakačenu uspravno, ima više vazduha nego kada je stavim u torbicu vodoravno. Onda se sav vazduh locira na zid rezervoara i ne ide u kateter.
Inače, ja svaki dan proveravam vazduh i obično posle dva dana ga bude. Tada izvadim rezervoar, izlupam mu čvrge, vratim i ponovim Prime.
Kada nosim pumpu zakačenu uspravno, ima više vazduha nego kada je stavim u torbicu vodoravno. Onda se sav vazduh locira na zid rezervoara i ne ide u kateter.
Inače, ja svaki dan proveravam vazduh i obično posle dva dana ga bude. Tada izvadim rezervoar, izlupam mu čvrge, vratim i ponovim Prime.

-
- Stalni član
Lebati ( integralni ) teto pa ti bijes samo takoDiabeta napisao:Pokušala sam da preimenujem temu i ne ide mi, nemam tu opciju.

Vidi sa super mega giga moderatorima za promenu teme!
Pitanje za Diabetu, da li zaustavljaš pumpu ili radiš na živo a to znači diskonektovanje sa tela i skidanje i vraćanje rezervoara.
Ja sam također primetio vazduh u kateteru ali mi do sada nije pravio problem..ili bar mislim da nije.. Sa bazalima sam imao problem i ja tu odmah menjam kateter i uvek se ispostavi da je to rešenje problema. Dešavalo mi se i to da mi se iskrivi vrh kanile u telu i da bazalne doze ne idu kako treba a bolusne da idu ok. Ma ima dosta problemčića u svakodnevnom životu sa pumpom ali se sa vremenom simptomi lako prepoznaju i otklanjaju!
-
- Stalni član
Ovo ce dijabeta da odgovori ali pretpostavljam da se u pitanju samo skidanje ( kao za tusiranje ) pa rewind/prime pa onda vracanje na telo.ksenija.p napisao:Pitanje za Diabetu, da li zaustavljaš pumpu ili radiš na živo a to znači diskonektovanje sa tela i skidanje i vraćanje rezervoara.
Ovo su nam pokazali na Institutu i rekli da radimo sto je moguce manje puta.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Skidam kao za tuširanje, ne stopiram, tj, radim na živo. ksenija.p, jel vaša beše 508?nesa24casa napisao:Ovo ce dijabeta da odgovori ali pretpostavljam da se u pitanju samo skidanje ( kao za tusiranje ) pa rewind/prime pa onda vracanje na telo.ksenija.p napisao:Pitanje za Diabetu, da li zaustavljaš pumpu ili radiš na živo a to znači diskonektovanje sa tela i skidanje i vraćanje rezervoara.
nesa24casa, ne radim Rewind jer nema potrebe, samo Prime onoliko jedinica koliko mi treba... 5, 10 ili 15 jedinica (dok ne vidim da je vazduh izašao). Sve vreme dok radim Prime držim pumpu uspravno da bi sila gravitacije uradila svoje, tj. vazduh isplivao na gore

To što su rekli na klinici je ok, jer je opcija Rewind na ovim novim pumpama njihova slaba tačka. Tako da ga i ne radim osim kad kompletno menjam sve po propisima

-
- Stalni član
e ovo nisam znao!Diabeta napisao:Skidam kao za tuširanje, ne stopiram, tj, radim na živo. ksenija.p, jel vaša beše 508?nesa24casa napisao:Ovo ce dijabeta da odgovori ali pretpostavljam da se u pitanju samo skidanje ( kao za tusiranje ) pa rewind/prime pa onda vracanje na telo.ksenija.p napisao:Pitanje za Diabetu, da li zaustavljaš pumpu ili radiš na živo a to znači diskonektovanje sa tela i skidanje i vraćanje rezervoara.
nesa24casa, ne radim Rewind jer nema potrebe, samo Prime onoliko jedinica koliko mi treba... 5, 10 ili 15 jedinica (dok ne vidim da je vazduh izašao). Sve vreme dok radim Prime držim pumpu uspravno da bi sila gravitacije uradila svoje, tj. vazduh isplivao na gore![]()
To što su rekli na klinici je ok, jer je opcija Rewind na ovim novim pumpama njihova slaba tačka. Tako da ga i ne radim osim kad kompletno menjam sve po propisima
malo po malo pa ce nova knjigica

Kako sa pumpom

ins. pumpa - pitanje za one koji je koriste
Da li dlake mogu ozbiljnije smetati kod muskaraca da se katetar (ili kako se to vec zove) zalepi i posle odlepi? Da li neko muskog pola ima iskustva?
Re: ins. pumpa - pitanje za one koji je koriste
Naravno da mogu, ja obavezno brijem, depiliram mesto gde aplikujem kateter.