Insulin "Levimir"
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Slasdjana G
Lako mi je da Vam resim dilemu.Borim se u Beogradu za bolju informisanost i obrazovanje diabeticara,kad god mogu i gde god mogu,mogucnosti su limitirane,jer sam obican diabeicar i samo clan drustva. Tako da je ta borba za sada kao sa vetrenjacama.U Beogradu postoje 4 drustva"posvecena" diabeticarima, cija je saradnja do skora bila nikakva a ni sada nije narocio dobra. Desavalo se da dva drustva za dan diabeticara drze predavanja u isto vreme ,sa istom temom na DVA mesta.Da covek ne veruje.Tako sam jednom Dr.Lalicu koji je bio organizator predavanja na "kolarcu" vrlo neugodno i otvoreno pred 200 slusalaca rekao da su takve stvari neshvatljive i da oni rade to zbog sebe i vog statusa, a ne diabeticara,ne bas mnogo biranim recima.I to sam mu ponovio i sledece godine.Bilo je nekih efekata,ali polovicnih.Takodje sam trazio od njega da organizuje skolu za diabeticare,jer je on u nekim Vladinim forumima za diabeticare, pa nista.Ove skole je mislim tri godine drzalo Drustvo dijabeticara Beograda, sa ozbiljnim predavanjima iz oko 8 oblasti problematicnih za diabeticare sa diskusijama i pitanjima, a koje sad vise ne moze da oraganizuje kao ni predavanja druge vrste,zbog nedostatka sretstava za predavace, nego ono kome ste prisustvovali zadnji petak, ono je bilo dobro, ali je to ipak prezentacija,korisna,ali ipak reklamnog karaktera. Mislim da ste tu culi i moju vrlo neugodnu diskusioju po pitanju nacina prezentacije,posebno sa aspekta Lantusa.Ono sto je receno za lantus bilo je implicitno ali jasno,"nemojte ga upotrebljava" bez cvrste podloge a mnogi ga upotrebljavaju vec duze vreme, sta mislite kako su se osecali.To se do sada na drustvu nije desilo.Potrudio sam se da podelim i 60 "Me-Dij"a Vaseg Novosadskog udruzenja , koji je dosta dobar casopis. Ni to nije bas popularno kod svih,jer su ova dva Drustva ,pre Stele, bila u vrlo losim odnosima,nepotrebno. Trudim se koliko mogua i na ovom forumu sam na neki nacin uljez zbog svojih godina i malo drugacije problematike od vecine Vas mladih ili koji radite za mlade-dcu.
U svakom slucaju Vase lepe reci su mi ulepsale danasnji dan.Hvala Vam.
U svakom slucaju Vase lepe reci su mi ulepsale danasnji dan.Hvala Vam.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Re: Slasdjana G
Ragovaćemo po ovom pitanju, jer stvarno nije bilo u redu da se bespotrebno unose nemiri među ljude. I mene je neprijatno iznenadio taj deo prezentacije.donkihot napisao:Ono sto je receno za lantus bilo je implicitno ali jasno,"nemojte ga upotrebljava" bez cvrste podloge a mnogi ga upotrebljavaju vec duze vreme, sta mislite kako su se osecali.To se do sada na drustvu nije desilo.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
Nema uznemiravanja,to je samo propaganda.Jako je neugodno bilo i meni ,jer mi dete prima Lantus.Moguce je da je istina, da je kancerogen,tj mitogen,ali to su i mnogi prehrambeni proizvodi koje jede ceo svet, pa se o tome ne govori.Donkihot je imao divan post o saharinu,pa o E vitaminu,gde se vidi da je sve relativno i da je samo vreme svedok istine.Nama ostaje da se uzdamo u jedinu mogucu terapiju i da verujemo nasim endokrinolozima.
Svi smo mi Don Kihoti,a vetrenjaca sve vise.Glavu gore i neka borba ne prestaje.Uspevate vi vise nego sto mislite ,da nam pomognete,da nas naucite i date snagu za borbu sa dijabetesom.
Dijabeta mi je u stanju soka i neverice pri dijagnostikovanju dijabetesa,a verujam i mnogim drugim ljudima,bila prava zvezda,iskra nade da nije sve gotovo,da se zivot nastavlja i to kvalitetno.Taj osecaj vredi vise nego svo blago ovog Sveta.Mnogo vredi svaki savet i podrska,a vredi i to sto sam se vratila svojim prijateljima ,muzu ,mami,kolegama...svom zivotu.Sad imam prostora da se posvetim i drugim stvarima osim dijabetesu.
Svi smo mi Don Kihoti,a vetrenjaca sve vise.Glavu gore i neka borba ne prestaje.Uspevate vi vise nego sto mislite ,da nam pomognete,da nas naucite i date snagu za borbu sa dijabetesom.
Dijabeta mi je u stanju soka i neverice pri dijagnostikovanju dijabetesa,a verujam i mnogim drugim ljudima,bila prava zvezda,iskra nade da nije sve gotovo,da se zivot nastavlja i to kvalitetno.Taj osecaj vredi vise nego svo blago ovog Sveta.Mnogo vredi svaki savet i podrska,a vredi i to sto sam se vratila svojim prijateljima ,muzu ,mami,kolegama...svom zivotu.Sad imam prostora da se posvetim i drugim stvarima osim dijabetesu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 11:15 pm
Priča o kancerogenosti Lantusa nije nova. Dapače, počela je već u vreme registracije ovog insulina. Ali zaista je neetičko postupanje Novo Nordiska ako ta nagadjanja koristi za reklamiranje svog novog proizvoda. Naime praktički je nemoguće predvideti posledice dugotrajnog uzimanja lekova koji se koriste za lečenje kroničnih bolesti. I mišljenja naučnika su oprečna jer je vrlo teško ustvrditi korelaciju izmedju negativnog učinka leka kod laboratorijskih istraživanja na životinjama te negativnog učinka na ljudski organizam (pogotovo ako uzmemo u obzir dugogodišnju upotrebu leka - a kod Lantusa je od prve registracije u Njemačkoj prošlo tek šest godina).
Oni koje ova tema zanima mogu si za početak pročitati ovo:
http://www.diabeteshealth.com/print,article,4508.html
http://www.drugs.com/PDR/Lantus_Injection.html
Naravno da ima toga puno . . .
A inače se duboko slažem sa Sladjanom koja je napisala da je "samo vreme svedok istine".
A inače se duboko slažem sa Sladjanom koja je napisala da je "samo vreme svedok istine".
-
- Saradnik
- Kontakt:
Ukratko, generalno i laički rečeno, analozi (Novorapid, Lantus, Levemir) јoš uvek nisu dovoljno ispitani u smislu njihovog uticaja na kasnije moguće oboljevanje od raka. Ali, to nije ispitano ni za gomilu drugih lekova, što reče SlađanaG i ko zna koliko decenija će proći da bi se MOŽDA nešto indikativno pojavilo. Ono što smo mi imali prilike da vidimo na prezentaciji je uporedna tabela mitogenog (kancerogenog) faktora svih insulina u odnosu na humani koji je označen indeksom 100. Lantus je predstavljen kao insulin sa visokim mitogenim faktorom u odnosu na Levemir. Naravno da je to izazvalo brojne reakcije kod prisutnih i nije bilo u redu da nam se na taj način informacija plasira.goldag napisao:Diabeta, pošto sam bio zauzet da prisustvujem poslednjoj prezentaciji, a i iz unutrašnjosti sam, molim Vas da ovde iznesete to što je rečeno za Lantus a što izaziva ili može izazvati uznemirenje.
Unapred zahvalan !
Ma, sve je to biznis.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Hvala Simon, i ja se pridružujem tome.Simon napisao:Priča o kancerogenosti Lantusa nije nova. Dapače, počela je već u vreme registracije ovog insulina. Ali zaista je neetičko postupanje Novo Nordiska ako ta nagadjanja koristi za reklamiranje svog novog proizvoda. Naime praktički je nemoguće predvideti posledice dugotrajnog uzimanja lekova koji se koriste za lečenje kroničnih bolesti. I mišljenja naučnika su oprečna jer je vrlo teško ustvrditi korelaciju izmedju negativnog učinka leka kod laboratorijskih istraživanja na životinjama te negativnog učinka na ljudski organizam (pogotovo ako uzmemo u obzir dugogodišnju upotrebu leka - a kod Lantusa je od prve registracije u Njemačkoj prošlo tek šest godina).
-
- Saradnik
- Kontakt:
Lekari sigurno imaju više informacija od nas po pitanju svojstava lekova. Njima je sve ovo o čemu mi sada ovde diskutujemo odavno poznato. Ako Vam je lekar preporučio tu kombinaciju, ne vidim razlog za brigu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Avg 16, 2006 11:15 pm
Da, treba verovati endokrinolozima (kako je napisao Diabeta), iako nisam baš siguran da su svi tako dobro upoznati sa svojstvom lekova koje propisuju. Pogotovo ako su u pitanju novi proizvodi.goldag napisao:Pa šta ćete Vi učiniti? Moj endokrinolog je preporučio da predjem na Levemir jer korišćenje insulina od dva različita proizvodjača može (ali ne mora) da izazove pojavu antitela. Naprosto rečeno kombinacija treba biti Levemir i Novorap. Pozdrav i Vaše mišljenje![]()
![]()
A osim toga treba znati kako su i oni pod presijom farmaceutskih tvrtki. Ove firme ulažu velike pare kako bi svoj lek prodale. A i lečnici su samo ljudi. Znate o čemu pričam . . .
Zaista me zanima koja su to istraživanja pokazala kako je kombinacija Levemir-NovoRapid bolja (ili manje štetna) od kombinacije Lantus-NovoRapid. I ja primam ovu kombinaciju, a rezultati (HbA1c) su dobri. Pokušao sam i sa Levemirom umesto Lantusa, no rezultati su bili lošiji. To ne znači da je Lantus generalno gledano bolji od Levemira, ali u mom slučaju bilo je tako.
Uostalom mislim da ne treba menjati terapiju ako su rezultati dobri i ako nije u pitanju neki revolucionarno novi lek sa znatno boljim svojstvima. Ako pak rezultati nisu zadovoljavajući treba probati nešto novo . . .
-
- Saradnik
- Kontakt:
Upravo tako, čitaš mi misli!
Ukoliko je nekom dobro sa Lantusom, treba i da ostane na njemu. Koliko smo mi shvatili iz predavanja, Levemir se daje onima koji nisu bili dobro regulisani sa Lantusom, ili kod ljudi kod kojih je pojačana gojaznost (a ustanovilo se da je zbog insulina) i tome slično.
Naravno da ima "izlobiranih" lekara koliko hoćete, ali to nas, na žalost, svuda okružuje.
Ukoliko je nekom dobro sa Lantusom, treba i da ostane na njemu. Koliko smo mi shvatili iz predavanja, Levemir se daje onima koji nisu bili dobro regulisani sa Lantusom, ili kod ljudi kod kojih je pojačana gojaznost (a ustanovilo se da je zbog insulina) i tome slično.
Naravno da ima "izlobiranih" lekara koliko hoćete, ali to nas, na žalost, svuda okružuje.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Udruženje (lekara???
) iz Zaječara je bilo vredno i postavilo skoro sve slajdove koje smo i mi imal prilike da vidimo sa prezentacije Levemira:
http://www.diabetes.org.yu/pr05.htm

http://www.diabetes.org.yu/pr05.htm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
o obicajima lekara a ne bas levimiru.
Bilo je dosta dobrih postova na temu levimira.Najboljeje ono "sto mi je dobro ne menjam"
Ali ako odete kod stomatologa, a treba nesto da snimite poslace vas kod odredjene laboratorije sa formularom adresom i svojim pecatom, kod oftamologa,poslace vas za snimanje ocnog dna ili HRT-a- ocnog zivca, za skupe lekove u tacno odredjenu apoteku takodje sa svojim pecatom,cak i kod lekara opste prakse u domovima zdravlja, kada cekate vidite mnoge pretstavnike koji donose prospekte i poklone, ulaze bez cekanja,i posle vam ti isti lekari preporucuju razna pomocna lekovita sretstva,kojih sada nazalost imate na stotine za iste svrhe, a za koje ja smatram da malo ili nimalo pomazu.Cak i FDA unosi mnoge sumnjive preparate velikih kompanija na liste dozvoljenih lekova bez dovoljno dokaza o otsustvu stetnog dejstva, pa ih posle povlace, ali samo u slucajevima ogromnog broja pogodjenih pacijenta. Ne sumjnjam ali mozda je slicna situacija i sa levimirom, ali nacin na koji je prezentiran,vrlo nekorektno i do sada nezabelezeno na Drustvu, da mislim da bi Diabeta morala da upozori u buduce pre prezentacije, da su takvi nastupi nepozeljni, bolje reci zabranjeni.
Ali ako odete kod stomatologa, a treba nesto da snimite poslace vas kod odredjene laboratorije sa formularom adresom i svojim pecatom, kod oftamologa,poslace vas za snimanje ocnog dna ili HRT-a- ocnog zivca, za skupe lekove u tacno odredjenu apoteku takodje sa svojim pecatom,cak i kod lekara opste prakse u domovima zdravlja, kada cekate vidite mnoge pretstavnike koji donose prospekte i poklone, ulaze bez cekanja,i posle vam ti isti lekari preporucuju razna pomocna lekovita sretstva,kojih sada nazalost imate na stotine za iste svrhe, a za koje ja smatram da malo ili nimalo pomazu.Cak i FDA unosi mnoge sumnjive preparate velikih kompanija na liste dozvoljenih lekova bez dovoljno dokaza o otsustvu stetnog dejstva, pa ih posle povlace, ali samo u slucajevima ogromnog broja pogodjenih pacijenta. Ne sumjnjam ali mozda je slicna situacija i sa levimirom, ali nacin na koji je prezentiran,vrlo nekorektno i do sada nezabelezeno na Drustvu, da mislim da bi Diabeta morala da upozori u buduce pre prezentacije, da su takvi nastupi nepozeljni, bolje reci zabranjeni.