Igle za pen

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Igle za pen

Post od Filos »

Moj sin od pre dve nedelje koristi insulin (do tada je bio u remisiji) i, naravno, dobija ga na recept u dovoljnim količinama ali su problem igle za pen.

Pošto mu je doktorka u studentskoj poliklinici prepisala 130 igala mesečno morali smo ići po odobrenje Komisije Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i dobili smo njihovu pismenu saglasnost za taj broj igala mesečno u trajanju od godinu dana (naravno napismeno, to je Obrazac za propisivanje pomagala - broj 1), pri čemu niko nije pravio nikakav problem, isto kao i ranije za trake za merenje šećera i lancete.

Kada je otišao u apoteku da podigne igle apotekarka mu je rekla da ima pravo na 130 igala samo do 20-te godine, to je još jedan mesec, a da posle toga može da dobije samo 30 igala dok ostale mora da kupuje (kutija od 100 kom. košta 1700,00 dinara, a on prima insulin pet puta dnevno).

Da li je ovo samo slobodna procena jedne apotekarke, ili postoji zakon koji tako kaže, ili lekari u republičkoj komisiji nisu čuli za taj zakon, ili, ili, ili... Čemu služi komisija koja je, pretpostavljam, videla koliko moj sin ima godina i prepisala mu igle za godinu dana?

Da li neko ima slično iskustvo? Kako se inače nabavljaju igle? Šta je zakon, a šta praksa?
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

vrlo rado cu vam pokloniti par kutija igala ....
ja sam iz Beograda.....i imam najmanje igle tzv 6mm....ako vam odgovara javite mi se na mail [email protected]
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Imate Pravilnik na sajtu u mom potpisu, ali kopirala sam ono što vas konkretno zanima:

Осигурано лице узраста до 26 година живота као и трудница (без обзира на године живота), који користе инсулин прописан у облику карпула за пен шприц има право на одређен број одговарајућих игала за пен шприц према броју прописаних дневних доза инсулина. Остала осигурана лица која користе пен шприц или инсулин у облику карпула са дозером са Листе лекова који се прописују и издају на терет средстава здравственог осигурања, имају право на одговарајуће игле за пен шприц у количини од 30 комада месечно независно од броја прописаних дневних доза инсулина.

Игле за пен шприц прописује изабрани лекар. Оцену оправданости прописивања игала из става 5. овог члана, даје лекарска комисија матичне филијале на период од годину дана
или краће, а изабрани лекар врши месечно прописивање сагласно датој оцени лекарске комисије.

Dakle, do 26. godine je miran, a apotekarka neke prestane da izigrava ono što nije. :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Hvala Diabeta!

Znam da na dve kutije trakica i lanceta za merenje šećera imamo pravo do 26. godine, a posle na jednu kutiju mesečno, pa sam bila zatečena pojavom novog ograničenja u godinama!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Imate pravo i na trake sa lancetama i na igle u količini do 150
Zašto vam lekar nije tako prepisao, ne znam...
Skinite Pravilnik da ga imate u svakom prilici, jer slabo ko to čita od nadležnih i mroamo da se borimo za ono što nam pripada. :D
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Diabeta, pretpostavljam da je u pitanju "Pravilnik o medicinsko tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja" sa vašeg sajta. Iz nekog razloga neće da se otvori pdf format, pa ću pokušati kasnije...

Nisam u potpunosti shvatila razliku, u izvodu iz pravilnika koji ste mi poslali, između onih prvih lica koja imaju pravo na propisani broj igala i "ostalih lica" koja imaju pravo na 30 igala mesečno a u koja su očigledno svrstali i mog sina u apoteci.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jeste, taj je Pravilnik u pitanju. Ako neće sa mog sajta, imate ga i na sajtu RZZO, postavila sam link. Na diabeta.net sam izvukla ono što nas zanima, a na sajtu RZZO je postavljen ceo Pravilnik i ima negde oko 30 megabajta.
Mogu da vam pošaljem mailom ovu "našu" verziju, ako treba.

Pod "ostalim korisnicima" podrazumevaju se osobe starije od 26 godina, koje imaju pravo na 30 igala mesečno.
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Hvala!

Verovatno neće da se otvori pdf format dovoljno brzo jer je veliki, a inače sam ga i skidala RZZO linka.

Ako nije problem, molim vas da mi pošaljete vašu verziju na e-mail [email protected].
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Diabeta, nije potrebno da mi šaljete pravilnik. Skinula sam izvod sa vašeg sajta!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ok, super! Možda je administrator RZZO sajta na prazničnom odmoru, ali zato mi radimo non-stop! :D
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

Da, danas odgovori na pitanja stižu brže nego ikada! Tako i treba da se slavi Dan rada! :P

Svakako uživajte u predivnom danu!
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Koje igle dobijate dole u apotekama? BD ili neke druge?

Inace, ako je kriza sto se broja tice, jedna igla moze slobodno da se koristi pet puta, tek kasnije se malo istupi pa pocne da boli, znaci nema potrebe da se mijenja posle svakog uboda.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Post od Zemunac »

BoJJo napisao:Koje igle dobijate dole u apotekama? BD ili neke druge?

Inace, ako je kriza sto se broja tice, jedna igla moze slobodno da se koristi pet puta, tek kasnije se malo istupi pa pocne da boli, znaci nema potrebe da se mijenja posle svakog uboda.
BoJJo, slažem se sa tobom da se jedna igla može koristiti dok se ne "istupi". Ali samo "ako je kriza"? Problem je u nečem drugom! Lični primer: hteo sam da budem veći papa od pape pa sam jednu iglu koristio više puta. Prvi slučaj je bio da se insulin u karpuli zamutio, limfno pocrveneo. Drugi slučaj, pretpostavljam zbog začepljenja, pukla je karpula u penu. O sterilnosti takve upotrebe igli, mislim i da nije smisleno govoriti.

Sledeća stvar je: ne plaćaš na most, plaćaš na ćupriji!

Mala računica: Ako želiš da se ne desi ono što se meni desilo, pred svakim iniciranjem, na prazno moraš izbrizgati bar 4 i.j. pa puta 5 na dan, pa puta 30 dana je to 600 i.j. iliti dve karpule.

Ako jedna karpula košta ca.: 12-13 €, u prazno baciš oko 25 €/mesec. :cry:
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Post od Zemunac »

Zemunac napisao:
BoJJo napisao:Koje igle dobijate dole u apotekama? BD ili neke druge?

BoJJo, slažem se sa tobom da se jedna igla može koristiti dok se ne "istupi". Ali samo "ako je kriza"? Problem je u nečem drugom! Lični primer: hteo sam da budem veći papa od pape pa sam jednu iglu koristio više puta. Prvi slučaj je bio da se insulin u karpuli zamutio, limfno pocrveneo. Drugi slučaj, pretpostavljam zbog začepljenja, pukla je karpula u penu. O sterilnosti takve upotrebe igli, mislim i da nije smisleno govoriti.

Sledeća stvar je: ne plaćaš na most, plaćaš na ćupriji!

Mala računica: Ako želiš da se ne desi ono što se meni desilo, pred svakim iniciranjem, na prazno moraš izbrizgati bar 4 i.j. pa puta 5 na dan, pa puta 30 dana je to 600 i.j. iliti dve karpule.

Ako jedna karpula košta ca.: 12-13 €, u prazno baciš oko 25 €/mesec. :cry:
Opsss. Ako jedna igla košta ca.: 0.15 €. Pa puta 5. Pa puta 30 je to 22,5 €/mesec :lol:

I treće. Ko je to izmislio granicu do 26 godina? Valjda ostalo još od vojske?
Filos
Aktivan član
Aktivan član

Post od Filos »

BoJJo,

u apoteci dobijamo "Novofine 30G" igle od 8 mm, debljine 0.3, a ja i ne znam šta znači "BD"?!?
Odgovori