Hipoglikemija - uticaj na ponasanje i koncetraciju
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:59 am
Hipoglikemija - uticaj na ponasanje i koncetraciju
Zdravo.
Imam 22godine , dijebetes imam 7 godina. U martu prosle godine sam lezao na institutu za endokrinologiju u Beogradu. Tada mi je sbog izrazito visokih secera zamenjen Aktrapid i Insulatard sa Novorapidom i Levemirom. Tokom lezanja na institutu mi nije bilo moguce regulisati secer zbog naglih padova secera pa je predlozena Insulinska Pumpa. Iz bolnice sam otpusten sa hipoglikemijom. Od tada pa evo i sada mi secer pada izrazito cesto. Dakle zadnjih 10 meseci pad se desava po 2-3-4 puta dnevno. Doze su smanjivane ali i dalje je to nemoguce kontrolirati jer ako smanjim npr jutarnji za 2j secer nakon dorucka je 14 a ako primim prepisanih 14j dozivim hypo.
Na poslu, u gradu, kuci cesto pravim nekakve greske. Izgubim fokus nad onim sto radim ( npr krenem po casu vode a zavrsim u sobi i svlacim se da spavam u sred dana?) , radim nabavku robe i uvek nesto zaboravim iako imam napisano ispred nosa.
Kakav je uticaj secera na fokus na stvari koje radim jer je vise smesno i pocinjem da mesam babe i zabe ?
Na institut me neprimaju dok ne stigne instulinska pumpa a cekam vec 10 meseci.
Pozdrav
Imam 22godine , dijebetes imam 7 godina. U martu prosle godine sam lezao na institutu za endokrinologiju u Beogradu. Tada mi je sbog izrazito visokih secera zamenjen Aktrapid i Insulatard sa Novorapidom i Levemirom. Tokom lezanja na institutu mi nije bilo moguce regulisati secer zbog naglih padova secera pa je predlozena Insulinska Pumpa. Iz bolnice sam otpusten sa hipoglikemijom. Od tada pa evo i sada mi secer pada izrazito cesto. Dakle zadnjih 10 meseci pad se desava po 2-3-4 puta dnevno. Doze su smanjivane ali i dalje je to nemoguce kontrolirati jer ako smanjim npr jutarnji za 2j secer nakon dorucka je 14 a ako primim prepisanih 14j dozivim hypo.
Na poslu, u gradu, kuci cesto pravim nekakve greske. Izgubim fokus nad onim sto radim ( npr krenem po casu vode a zavrsim u sobi i svlacim se da spavam u sred dana?) , radim nabavku robe i uvek nesto zaboravim iako imam napisano ispred nosa.
Kakav je uticaj secera na fokus na stvari koje radim jer je vise smesno i pocinjem da mesam babe i zabe ?
Na institut me neprimaju dok ne stigne instulinska pumpa a cekam vec 10 meseci.
Pozdrav
Uticaj niskog secera je taj da nemas pojma sta radis, a osim toga postaje se agresivan. Iz licnog iskustva, jer sam jednom otisao u hitnu jer nisu mogli da me osvijeste kuci, tj da me vrate na normalno ponasanje.. i kad je sestra iz hitne htjela da mi ubode infuziju (secer) u venu, lijevom rukom sam je gurnuo da je zena pala od pod. E sad, ja sam daleko od Ramba a uopste nisam imao pojma da se to desilo.
Znaci, hiposi prvo ne valjaju za tvoj mozak. Koliko se za sada zna, ne ostecuju ga ali znas i sam kako se osjecas poslije hipa. Osim toga, onda dodje do rekila kada se glukagon ispusti iz jetre, te ti secer skoci u nebo.
Kad vec dobijes pumpu, jedi isto tri dana i zapisuj kada padas u niske i regulises inzulin. Kada pocnes da ides na dole, onda smanji bazal ili smanji bolus od obroka prije. Pocni od bazala jer bolus mozes da stimas svaki minut. I mjeri secer 10 puta dnevno ta tri dana i mirna Bosna.
Do tada, smanji dugotrajni inzulin sa 4 jedinice a brzi sa po 2 za obrok iza kojeg obicno padas u nizak. Vidi sta se desava tri dana posle pa opet koriguj. Prije ili kasnije ces doci na pravu dozu.
Ja imam dijab. od 1990 i pumpu od februara 1998 ali jos uvijek mijenjam bazale povremeno jer primijetim da mi bude prenizak ili previsok nekada po danu.
Znaci, hiposi prvo ne valjaju za tvoj mozak. Koliko se za sada zna, ne ostecuju ga ali znas i sam kako se osjecas poslije hipa. Osim toga, onda dodje do rekila kada se glukagon ispusti iz jetre, te ti secer skoci u nebo.
Kad vec dobijes pumpu, jedi isto tri dana i zapisuj kada padas u niske i regulises inzulin. Kada pocnes da ides na dole, onda smanji bazal ili smanji bolus od obroka prije. Pocni od bazala jer bolus mozes da stimas svaki minut. I mjeri secer 10 puta dnevno ta tri dana i mirna Bosna.
Do tada, smanji dugotrajni inzulin sa 4 jedinice a brzi sa po 2 za obrok iza kojeg obicno padas u nizak. Vidi sta se desava tri dana posle pa opet koriguj. Prije ili kasnije ces doci na pravu dozu.
Ja imam dijab. od 1990 i pumpu od februara 1998 ali jos uvijek mijenjam bazale povremeno jer primijetim da mi bude prenizak ili previsok nekada po danu.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Stalni član
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Upravo sam to htela i ja da pitam...
Takođe me zanima da li su te na Internoj učili o brojanju ugljenih hidrata i kako menjaš doze po potrebi, prema rasporedu obaveza i sl.? Ili čekaju da te stave na pumpu pa da te obučavaju za nešto što svi na insulinu moraju da znaju. Kladim se da nisu...
I, zašto korigovati po 2 jedinice? Flexpenovi imaju podelu na 1 jedinicu.

Takođe me zanima da li su te na Internoj učili o brojanju ugljenih hidrata i kako menjaš doze po potrebi, prema rasporedu obaveza i sl.? Ili čekaju da te stave na pumpu pa da te obučavaju za nešto što svi na insulinu moraju da znaju. Kladim se da nisu...

I, zašto korigovati po 2 jedinice? Flexpenovi imaju podelu na 1 jedinicu.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Zato sto se teze odmeri jedna nego 2 jedinice, znaci iz cisto prakticnih razloga.
Postoji i mogucnost da trazite razblazeni insulin pa cete ga lakse izgraduisati prilikom davanja.
Da, neregulisana glikemija ima uticaja na sve sto ste naveli jer kompromituje cirkulaciju a posebno hipo jer mozak ostaje bez "goriva" sto zbog niskog secera, sto zbog pada krvnog pritiska.
U svakom slucaju, bolje je imati malo visi secer nego upadati u hipoglikemije, dok ne stigne insul. pumpa!
Postoji i mogucnost da trazite razblazeni insulin pa cete ga lakse izgraduisati prilikom davanja.
Da, neregulisana glikemija ima uticaja na sve sto ste naveli jer kompromituje cirkulaciju a posebno hipo jer mozak ostaje bez "goriva" sto zbog niskog secera, sto zbog pada krvnog pritiska.
U svakom slucaju, bolje je imati malo visi secer nego upadati u hipoglikemije, dok ne stigne insul. pumpa!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Saradnik
- Kontakt:
draganvma napisao:Zato sto se teze odmeri jedna nego 2 jedinice, znaci iz cisto prakticnih razloga.

A vi to na sajtu svima besplatno delite "penkala"????????
Izvinjavam se, nisam znao, ja mislio da jos uvek prilican broj dijabeticara koristi insulinske spriceve???
OK, necu se vise mesati u Vas podforum, samo bih vas zamolio da pustite ovu majku da odvede dete na institut za majku i dete i da se vise ne glupira po CG i savetodavnim sajtovima, kako posle ne bi bilo kasno.
Pozdrav!
Zbogom!

Izvinjavam se, nisam znao, ja mislio da jos uvek prilican broj dijabeticara koristi insulinske spriceve???

OK, necu se vise mesati u Vas podforum, samo bih vas zamolio da pustite ovu majku da odvede dete na institut za majku i dete i da se vise ne glupira po CG i savetodavnim sajtovima, kako posle ne bi bilo kasno.
Pozdrav!
Zbogom!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Saradnik
- Kontakt:
Na sreću, od početka godine su izmenjeni propisi tako da svi koji primaju insulin imaju pravo na pen. Nešto što je u celom svetu normalno, ponovo je dostupno i kod nas. Špricevi? Neka hvala, dosta je bilo! 

Pre nego se iskljucim sa podforuma, da dodam:
nisam govorio o tome ko po novom zakonu "ima pravo" vec ko i u kolikom % u realnom vremenu to pravo moze da ostvari.
Znate, svi imamo pravo i na besplatne akcije /po novom zakonu/
Znate, svi po novom zakonu mogu da se lece i u VMA
i td
nisam govorio o tome ko po novom zakonu "ima pravo" vec ko i u kolikom % u realnom vremenu to pravo moze da ostvari.
Znate, svi imamo pravo i na besplatne akcije /po novom zakonu/

Znate, svi po novom zakonu mogu da se lece i u VMA

-
- Saradnik
- Kontakt:
Potpuno saglasna.
Međutim, dečko koji je pokrenuo ovu temu je na Novorapidu i Levemiru, a to jeste pakovano u penove, odnosno u flex-penove koji imaju podelu na jednu ins. jedinicu.
Međutim, dečko koji je pokrenuo ovu temu je na Novorapidu i Levemiru, a to jeste pakovano u penove, odnosno u flex-penove koji imaju podelu na jednu ins. jedinicu.
-
- Stalni član
Opet ja
Evo me opet sa malo vise kasnjenja.
Dobio sam poziv iz beograda da skupim dokumenta i revers za pumpu i nadam se da uskoro idem po nju.
Posto sam iz unutrasnjosti samo sakupljanje papira je bolno.
Elem
Doze sam smanjio i efekat je jos gori.
Postepeno sam smanivao/povecavao po potrebi ali hipo je intezivan.
Svakog dana imam 2-3-4 hypo od 2.2-3.5
Znam sta su UH i jedinice UH ali je u poslednjih godinu dana tesko regulisati.
Levemir i Novorapid imaju opciju odredjivanja po 1j ali i to ne pomaze
Sadasnje doze koje me relativno zadovoljavalju su 10+14+18+18(levemir).
Sto se tice tezine/visine imam 198cm a samo 60 kila. I tako je vec godinama bez promena. To je malo ali sta cu. Dijeta ( iako dijabetesna dijeta ne postoji vec samo ogranicavanje kolicine) radi svoje.
Pozdrav svima i izvinite na kasnjenju koje je opravdano
Konacno nakon 10 meseci cekam poziva da odem po Paradigmu
Dobio sam poziv iz beograda da skupim dokumenta i revers za pumpu i nadam se da uskoro idem po nju.
Posto sam iz unutrasnjosti samo sakupljanje papira je bolno.
Elem
Doze sam smanjio i efekat je jos gori.
Postepeno sam smanivao/povecavao po potrebi ali hipo je intezivan.
Svakog dana imam 2-3-4 hypo od 2.2-3.5
Znam sta su UH i jedinice UH ali je u poslednjih godinu dana tesko regulisati.
Levemir i Novorapid imaju opciju odredjivanja po 1j ali i to ne pomaze
Sadasnje doze koje me relativno zadovoljavalju su 10+14+18+18(levemir).
Sto se tice tezine/visine imam 198cm a samo 60 kila. I tako je vec godinama bez promena. To je malo ali sta cu. Dijeta ( iako dijabetesna dijeta ne postoji vec samo ogranicavanje kolicine) radi svoje.
Pozdrav svima i izvinite na kasnjenju koje je opravdano
Konacno nakon 10 meseci cekam poziva da odem po Paradigmu
-
- Saradnik
- Kontakt:
Re: Opet ja
Dve stvari su ovde zanimljive.nesa24casa napisao:Sto se tice tezine/visine imam 198cm a samo 60 kila. I tako je vec godinama bez promena. To je malo ali sta cu. Dijeta ( iako dijabetesna dijeta ne postoji vec samo ogranicavanje kolicine) radi svoje.
Prvo, na kakva ograničavanja količine konkretno misliš?
Drugo, zašto su te stavili na Levemir, sa kojim ne možeš da se ugojiš? Naprotiv, Levemir daju ljudima koji su gojazni! Mogli su lepo da ti daju Lantus, ali to je sada već stvar lobiranja farmaceutskih kuća i slično, pretpostavljam.
U svakom slučaju, drago mi je što uskoro nećeš morati da misliš na insuline, jer će ti konačno svanuti sa pumpom, kao što je većini nas koji je koriste

Neso, iza kojih doza padas u hipo? Spusti ih jos ako imas problema sa hipoglikemijom. Kao sto je gore receno, lakse je "rukovati" sa pomalo povisenim secerom nego sa preniskim. Ako ti nije tesko izmjeri secer 5-6 puta jedan dan i zapisi tacno doze i kada vadis secer kao i sta si jeo, onda ce biti jednostavnije da vidimo gdje skripi.
Inace, sto se tebe tice nemas potrebu da budes na dijeti - jedi normalno, inzulin je tu da ti kontrolise secer a ionako ti treba jos jedno 20-ak kg.
Inace, sto se tebe tice nemas potrebu da budes na dijeti - jedi normalno, inzulin je tu da ti kontrolise secer a ionako ti treba jos jedno 20-ak kg.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Stalni član
Ok. Znam. Godinama imam secer i ok sam ga kontrolisao do pre 1 godinu kada su poceli hypo.BoJJo napisao:Neso, iza kojih doza padas u hipo? Spusti ih jos ako imas problema sa hipoglikemijom. Kao sto je gore receno, lakse je "rukovati" sa pomalo povisenim secerom nego sa preniskim. Ako ti nije tesko izmjeri secer 5-6 puta jedan dan i zapisi tacno doze i kada vadis secer kao i sta si jeo, onda ce biti jednostavnije da vidimo gdje skripi.
Umanjujem doze po potrebi ali je "cupavo" u zadnje vreme. Npr jednog dana primim 12j i jedem skoro isto pa secer nakon 2 sata bude 2.2 a ako sutra dan u to vreme smanjim j i skoci na 18-20.
Katastrofa
Nadam se da ce pumpa biti ok. Nadam se.