Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Da li neko moze da mi da savet sta da radim? U zadnje vreme mi se svakog dana ponavlja ista situacija. Secer mi je posle rucka odlican,uglavnom se krece oko 6,skoro nikad ne prelazi 7,a onda mi pre vecere skoci na 8 ili 9. U medjuvremenu nista ne uzinam. Ramisljala sam da povecam dozu pre rucka,ali ce onda posle rucka da mi padne,pa ce kasnije jos vise da mi skoci...
Unapred hvala
Ma nisam. Neznam sta mi se desava. Sad mi je non stop visok secer. Pre obroka oko 8,a posle i preko 10! A nista nisam menjala sto se tice ishrane i fizicke aktivnosti. Nisam ni prehladjena. Stvarno neznam...
Ja imam slican problem,ali ujutru..Jutarnja glikemija je oko 9,
posle dorucka takodje bude visoka i sredi se do rucka...
Stvarno ne znam vise koliko uvece insulatarda da dajem sebi...
Sada primam 14 u 22h i 10 u 10h ujutru,podelio sam insulatard
na 2 doze ...
Povecala sam doze,ali je opet isto. Jedino ne menjam dozu lantusa jer mi je ujutru secer uglavnom dobar. A najgori rezultati su mi i dalje pre vecere.... Neznam kako to da resim. Probala sam da dam novorapid posle rucka umesto pre,ali je potpuno isto. Sta se uopste menja ako se insulin da posle obroka,a ne pre? Duze deluje?
Pa, "ukradeš" oko pola sata u korist dejstva insulina...
Ako ti je i dalje stanje isto bez obzira na tvoje izmene, onda tebe verovatno Lantus pusti predveče, odnosno prestane mu dejstvo. Možda da vidiš sa doktorom da te prebaci na Levemir i da ti ga podeli na dve doze?
Ovo je slika idealne priče. Ravna linija je Lantus koji treba da ti drži glikemiju na dobrom nivuo stalno, jela ti ili ne jela, znači bez rapida:
Nemam knjigu. Ne razumem sta znaci ovo da li mi je dobro namesten bazal.... I sta dobijam ako pomerim vreme davanja lantusa? Kako bi u mom slucaju trebalo da se daje, ranije ili kasnije? Sad mi tek nista nije jasno...