hemoglobin HA1C

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
ksenija.p
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2006 5:49 pm

hemoglobin HA1C

Post od ksenija.p »

moja cerka je dobila dijabetis pre 2,5 godine , tada jojn je utvrdjen HA1C 9,2 . Pre6 meseci joj je vreenost bila 7,8. Ima 5 godina i trenutno je samo na jutarnjoj dozi insulatarda 11 jedinica . Da li je neko u toj dobi bio saboljim vrednostima i na kojoj je terapiji
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

To je malo previsok Hba1c, probajte da sidjete na barem ispod 7. Previsok Hba1c znaci da je secer 6 nedelja prije nalaza bio u prosjeku visok ili da je isao gore dole, sto moze da ima posljedice kasnije u zivotu.

Mjerite joj secer 5-6 puta dnevno 2-3 dana za redom i vidjecete koje doze treba korigovati i koliko.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Nasa devojcica ima 7,5 godina i dobila je diabetes pre 1,5 godinu. Nase vrednosti HbA1c nisu prelazile 7% (6.6, 6.9,6.8, 7.0), a takodje je na samo jutarnjoj dozi Mixtard10 (poceli smo sa 4 jedinica, a sada smo na 14). Ponekad, ako vrednosti pre rucka ili vecere prelaze 8-9, korigujemo sa 1-2 jedinice Novo Rapida. Nama je doktor rekao da kada vrednosti HbA1C budu presle 7,5% trebalo bi preci na davanje insulina vise puta dnevno.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Pa inzulin bi i trebao da se prima vise puta dnevno (5-6) jer ni zdrava osoba ne dobija svoju dnevnu potrebu na dva puta vec raspodijeljeno.
Sada ja razumijem da je to malo teze sa malim djetetom sto je vjerovatno i razlog da ste na takvom tretmanu na kakvom jeste.

Elem, ja bih se posavjetovao sa doktorom oko rezultata, jer kao sto rekoh, dugotrajno lezati na 7 ili vise nije bas idealno, a cisto sumnjam da su vece korekcije potrebne da bi se to spustilo na neku normalu.
ljica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2005 3:17 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ljica »

meni je poslednji put hba1c bio 6,9 a pre toga 6,8. doktorka mi je rekla da su to odlicni rezultati ali sam iz vase price shvatila da i nisu tako dobri. Da li je do 6 dobar rezultat? inace bolest imam oko godinu dana
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

ljica napisao:meni je poslednji put hba1c bio 6,9 a pre toga 6,8. doktorka mi je rekla da su to odlicni rezultati ali sam iz vase price shvatila da i nisu tako dobri. Da li je do 6 dobar rezultat? inace bolest imam oko godinu dana
Mislim da granica za "dobro" tj prihvatljivo lezi negdje izmedju 6-7.
Normalno, najbolje je da lezi izmedju blize 5, sto ces dostici jer si jos uvijek friska sto se bolesti tice. Potreban joj je jedan period da se stabilizuje.
Odgovori