HbA1c i Neuropatija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Postoji visak insulina i on je u nasim friziderima, mi se trudimo da se organizujemo , sakupimo zalihe( nepotrebne, zbog promene vrste insulina i sl.)i da taj insulin podelimo dalje, ali to malo koga interesuje, mi smo bogata drzava imamo i za bacanje...
Bar da je Opstina htela da nam da neku prostoriju za rad, da kupimo frizider i uradimo sve sami, ali njima je vaznija kirija od tih 165 lokala...
Umesto da pomazu mene pojedinci i sprecavaju da uradim nesto za ovdasnje dijabeticare,nekad mislim da mi ovaj rad (sto rece koleginica)uzasno steti,pa bismo morali da poradimo na tom registru ozbiljnije :roll:
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 12:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Brka »

Mislim da odredjenim "komercijalizacijama" mozemo osetno da poboljsamo nas ststus. Ako nas ima 200 000 u YU, to je impresivan broj, i moguci su razni "pritisci" na mesta koja vise "bole" nego opstinska idolencija.

Naredne dve nedelje sam odsutan (na korektivnoj hirurgiji), ali cim se vratim probacu da napravim akcioni plan i koncept, i da se dobrim delom angazujem na implementaciji.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ta mesta koja "bole" sam vec cacnula i odmah dobila po nosu. Nadlezno ministarstvo se razvlaci kao zvaka i ne postoji nista efikasije od sponzora kojima su dijabeticari u direktnom interesu... Sve se vrti oko love, a to i nije nista novo :roll:
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Skupo je ali ako se nista ne radi onda je skuplje.Kada bi nam izasli u susret svuda gde je to potrebno, mogli bismo i da im ustedimo pare.Radim na lokalnom nivou ali su problemi isti,a trljanje nosa se porazumeva.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 9:08 pm
Kontakt:

Post od jasbi »

Brka napisao:HbA1c sam sveo na 5.5, sto je po mom endokrinologu (Dr. Petakov sa Interne B) Vrednost za zdrave osobe i pozeljna je. Cesto kontrolisem glikemiju i mesecemia nisam video 6-cu (sve je ispod 5.6).

Trosim drugu dozu R-Liponske kiseline i imam znatno poboljsanje neuropatije, trnjenje je skoro iscezlo, a vratio se osecaj tako da lako vezujem pertle i radim druge "fine" poslove prstima.

Primenjujem "Protein Power" dijetu i redovno vezbama po 1 do 1.5 sat dnevno na spravi.

Cim mi kompletno zaraste rana od amputacije planiram da se potpuno skinem sa insulina.
Jako mi je drago da je pomenut dr. Milan Petakov !....To je doktor kome je stalo do zdravlja svakog svog pacijenta !

U dva,tri, navrata 2003.g. bila sam kod njega i njegovo ponasanje prema pacijentu me je zapanjilo ! To se retko srece po nasim bolnicama, o domovima zdravlja da i ne govorim. Toliko paznje zaista nisam ni u ludilu ocekivala od jednog naseg lekara. Sta da vam kazem, kad posle, evo vec cetiri godine, pamtim svaku rec koju mi je rekao ! Ne samo u vezi dijabetesa, nego, uopste svaku rec koju je izgovorio u ordinaciji za vreme mog boravka. Covek je neverovatan lekar, i koje god u mogucnosti da ode na pregled kod endokrinologa, neka potrazi pregled kod ovog coveka. Svako zdravlje, i svako dobro mu od sveg srca zelim !
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Znate sta, citaju vase postove, ja ne znam sta da mislim o ovoj bolesti, i cela prica oko ove ni malo naivne boljke mi je vise nego smesna. Jos mi je smesnija cela situacija, jer sam i ja jedna od licnosti iz te price. Puno tu ima takvih nelogicnosti iz koje se vidi samo jedna smutnja, i nista vise. A, ako pacijent nema sigurnosti i poverenje, tu leba nema, a ni lecenja.

Evo, sta me buni.

K.Sladjana rece u jednom postu da nije imala nizi secer od 7,7 a pije lekove.
E,sad, lekari obicno kazu "skidaj secer dole" i da je taj od 5,5 do 6.zdravo stanje organizma. Sad citam da "niski seceri" nisi dobri za neuropatiju???
Koji su to "niski seceri"???
A, procitah na nekom sajtu da je neuropatija rezultat dijabetesa ?
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Re: HbA1c i Neuropatija

Post od jasbi »

K.Sladjana napisao:Gledam ovde idealne visine i zaista niske HbA1c koje neki od vas imaju( Mima npr.) Ja nizi glikozirani od 7,7 nisam jos imala, dajem intenzivnu terapiju analognim insulinima, ali mi zbog uznapredovale neuropatije nisu savetovani nizi seceri od 8. Neznam koliko je to preporucljivo i tacno, ali bez thioctacida i cisapa ne funkcionisem :(
Hm......Poznajem nekoliko dijabeticara koji se lece kod razlicitih lekara i njima je i pored lekova secer, kako oni kazu, oko "devetke". Kad sam pitala sto to ne skidaju, jedan mi objasni da mu ne da doktor da ga skida, nego da ga odrzava na tom nivou, zato sto se njegov organizam privikao na tu vrednost, i ne sme da mu bude manji secer !

Od njih sam cula da postoje i tkz. "neleceni seceri" do 8,9, ali da su oni smrt za krvne sudove ! Predpostavljam da je to u pitanju ova neuropatija.

Kad saberem ova iskustva, covek koji ima secer oko 8,9, mora da ima upropastene krvne sudove .
Ili ja sve to pogresno tumacim...?
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Ja nisam lekar vec konzument dijabetesa :lol: ali se neuropatija ne odrzava i ne leci visim vrednostima glikemije.Ne zamerite ako sam debelo pogresio ali za neuropatiju postoje vec pomenuta sredstva a za glikemiju insulin(analozi ili tablete).Tako da mislim da vrednosti od 7,7 8 itd mislim da su malkice visoki(i meni se desava da je HbA1c nekad oko 7) jer to bi bilo dobro samo kada bi glikemija konstantno u svakom trenutku bila 7.E sad,lekari imaju razloge zbog cega savetuju to sto savetuju pa bi bilo pametno da oni daju objasnjenje a ne samo-to je dobro zbog neuropatije
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Ni ja nigde nisam cuo da se preporucuju malo visi seceri zbog neuropatije, sem kod nekih nasih lekara. Cinjenica je da se u nekim slucajeva neuropatije bol povecava pri nizim glikemijama, ali to je kao kada posle popravke zuba prestaje da deluje anestezija i pojavljuje se bol. To ne znaci da nervi stradaju, vec suprotno, da se oporavljaju.

Bas bih voleo da mi ovo neko razjasni, jer sam isto pitanje postavljao ranije i nisam naisao na pravi odgovor.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ono što su meni lekari govorili svojevremeno, a i iskusila sam na sopstvenoj koži, je da će se kod dobre regulacije neuropatija privremeno pogoršati (kod mene je privremeno bila pogoršana i retinopatija). Ali, čim sam sredila šećere na duge staze, odmah mi je bolje.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

A, jel pijete vitamin C od 1000 mg zbog zastite krvnih sudova? One sa produzenim dejstvom? Ja pijem, pa napravim malo pauze, pa opet. Kazu da je najbolji onaj Natural Wealth.
jasbi
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od jasbi »

Diatebaaa !...Da li se neuropatija javlja isključivo kao posledica šećera?

Pitam te zbog drugarice koja nema šećer u krvi, ali ima neko obolenje i ni jedan doktor ne zna da kaže o čemu se radi. Zbog štitne žlezde se gojila i to mnogo. Tako vuče višak kilograma godinama. Verovatno kao posledica toga javilo joj se veliko crvenilo kože po listovima ove noge. To ne boli, nije toplije od ostalog dela noge, ali kao da je malo tvrdja koža ispod tog crvenila. Šta misliš, šta bi to moglo da bude. Svi rezultati su ok. osim hormona štitne. Dermatološko obolenje nije. Očajna je.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

K.Sladjana napisao:Kod nas se samo uvode neki zakoni i pravila, carine i PDV na humanitarnu pomoc. Sta god sam trazila svi se vade na zakone, cak i u nasem Savetovalistu za Dijabetes, nemogu da mi ucine da ne prekrse pravila!!!Samo cekam dan kada ce da izadje zakon koji nam zabranjuje da se razbolimo :evil:
Taman sam htela neshto da te upitam,chitajuci tvoje postove i naletih na ovaj Boze me oprosti ja se slatko nasmejah :D :D .Bash si u pravu 100% za ovaj zakon ali bar da uspe ?Tj da se ne razbolimo haha super si :wink:
Pozdravljam sve a posebno vas aktivne, koi se zalazete i borite za nas sve !!!Diabeta ti i dr .Nije vam lako,znamo ali eto bar ono' hvala od SRCA ,shta drugo da kazem u ime mene i svih nas,skoro svih..Caos :)
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

jasbi napisao:Diatebaaa !...Da li se neuropatija javlja isključivo kao posledica šećera?

Pitam te zbog drugarice koja nema šećer u krvi, ali ima neko obolenje i ni jedan doktor ne zna da kaže o čemu se radi. Zbog štitne žlezde se gojila i to mnogo. Tako vuče višak kilograma godinama. Verovatno kao posledica toga javilo joj se veliko crvenilo kože po listovima ove noge. To ne boli, nije toplije od ostalog dela noge, ali kao da je malo tvrdja koža ispod tog crvenila. Šta misliš, šta bi to moglo da bude. Svi rezultati su ok. osim hormona štitne. Dermatološko obolenje nije. Očajna je.
Ova tvoja drugarica me podseca jako na TI ili tebe :) :)
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

jasbi napisao:A, jel pijete vitamin C od 1000 mg zbog zastite krvnih sudova? One sa produzenim dejstvom? Ja pijem, pa napravim malo pauze, pa opet. Kazu da je najbolji onaj Natural Wealth.
Dobar je koji god da piješ. Može i jedan običan aspirin dnevno.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Odgovori