Imala sam u jednom vadjenju na taste secer 6,2, U narednom 5,4 - ali mi je i za ovaj rezultat receno da je visok za trudnicu i sledio je OGTT.
HBA1C 4,5 - ref. 4,0-6,2%.
Nemam aparatic, ali sam po mom osecaju u ovih par meseci imala nekoliko jako neprijatnih padanja secera.
OGTT sa 100 gr glukoze:
0 - 5,13
30 - 10,2
60 - 10,54
120 - 7,63.
180 - 5,92.
Insulin
0 - 4,08 (ref 6-27,0)
30 - 32,3
60 - 55,2
120 - 72,1
180 - 51,3.
Ginekolog kaze da zbog ovog rez. glukoze posle 60 min. to vec vodi kao gestacijski dijabetis.
Sto se tice insulina, ovaj rezultat mi je majka Mara, jer sam na OGTT u pre trudnoce imala puno gori. Naime, na 90 i 120 min, sa 75 g glukoze je bio > 300, dakle preko toga je valjda i nemerljivo. Ali je glukoza bila u dobroj regulaciji. Posle toga sam imala dva nemerljivo niska (<2) rezultata insulina na taste, i na tome se zavrsilo tadasnje istrazivanje.
Receno mi je da je procedura da za sada regulisem hranom. Pa se posle dvadesete nedelje ponavlja test i ide na neku hospitalizaciju.
Ja to sa hranom ne mogu da izvedem, jer vec restriktivno unosim ugljene hidrate. Takodje, imam hronicnu bolest stomaka, za koju je otprilike jelovnik suprotan od rezima za dijabetis. Na dva mesta su me nutricionisti odbili zbog ovoga, i to u peridu kada nisam bila trudnica.
Meni se cini da ovi rezultati nisu tako alarmantni, medjutim, posto se intolerancija insulina i ovi problemi u vecoj trudnoci pogorsavaju, i posto nemam pouzdanja u ono sto mogu da ucinim ishranom, osecam se bas nesigurno.
Ne znam da li ima svrhe da se konsultujem sa jos nekim osim sa ginekologom - endokrinolog, dijabetolog? Imate li neku preporuku (Bgd)?Ginekolog ima standardnu proceduru koju postuje, i to je ok, da li se tu prica za sada zavrsava? Da li mi treba aparatic i u opste ima li neki ritam kojim bih trebala da pratim sta mi se desava sa glukozom? Moja trudnicka kontrola je za dve nedelje, ako budem zivela od kontrole do kontrole, sada mi deluje psiholoski neizdrzivo.
Bas sam sledjena perspektivom kombinacije dve ovako ozbiljne bolesti.
Volela bih ako neko zna ref. vrednosti za OGTT za trudnice da napise. Ma, volela bih bilo kakav komentar da me malo utesi