Gestacijski dijabetis

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Gestacijski dijabetis

Post od Ejmi »

Pozdrav svima. Ja sam u 13. nedelji trudnoce.
Imala sam u jednom vadjenju na taste secer 6,2, U narednom 5,4 - ali mi je i za ovaj rezultat receno da je visok za trudnicu i sledio je OGTT.
HBA1C 4,5 - ref. 4,0-6,2%.
Nemam aparatic, ali sam po mom osecaju u ovih par meseci imala nekoliko jako neprijatnih padanja secera.
OGTT sa 100 gr glukoze:
0 - 5,13
30 - 10,2
60 - 10,54
120 - 7,63.
180 - 5,92.
Insulin
0 - 4,08 (ref 6-27,0)
30 - 32,3
60 - 55,2
120 - 72,1
180 - 51,3.
Ginekolog kaze da zbog ovog rez. glukoze posle 60 min. to vec vodi kao gestacijski dijabetis.
Sto se tice insulina, ovaj rezultat mi je majka Mara, jer sam na OGTT u pre trudnoce imala puno gori. Naime, na 90 i 120 min, sa 75 g glukoze je bio > 300, dakle preko toga je valjda i nemerljivo. Ali je glukoza bila u dobroj regulaciji. Posle toga sam imala dva nemerljivo niska (<2) rezultata insulina na taste, i na tome se zavrsilo tadasnje istrazivanje.
Receno mi je da je procedura da za sada regulisem hranom. Pa se posle dvadesete nedelje ponavlja test i ide na neku hospitalizaciju.
Ja to sa hranom ne mogu da izvedem, jer vec restriktivno unosim ugljene hidrate. Takodje, imam hronicnu bolest stomaka, za koju je otprilike jelovnik suprotan od rezima za dijabetis. Na dva mesta su me nutricionisti odbili zbog ovoga, i to u peridu kada nisam bila trudnica.
Meni se cini da ovi rezultati nisu tako alarmantni, medjutim, posto se intolerancija insulina i ovi problemi u vecoj trudnoci pogorsavaju, i posto nemam pouzdanja u ono sto mogu da ucinim ishranom, osecam se bas nesigurno.
Ne znam da li ima svrhe da se konsultujem sa jos nekim osim sa ginekologom - endokrinolog, dijabetolog? Imate li neku preporuku (Bgd)?Ginekolog ima standardnu proceduru koju postuje, i to je ok, da li se tu prica za sada zavrsava? Da li mi treba aparatic i u opste ima li neki ritam kojim bih trebala da pratim sta mi se desava sa glukozom? Moja trudnicka kontrola je za dve nedelje, ako budem zivela od kontrole do kontrole, sada mi deluje psiholoski neizdrzivo.
Bas sam sledjena perspektivom kombinacije dve ovako ozbiljne bolesti.
Volela bih ako neko zna ref. vrednosti za OGTT za trudnice da napise. Ma, volela bih bilo kakav komentar da me malo utesi :( . Hvala.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Deo moje knjige koja uskoro izlazi iz stampe:

"Gestacioni dijabetes je smanjenje tolerancije na glukozu koje se prvi put zapaža u toku trudnoće i obično nestaje kada se trudnoća završi. Retko zahteva davanje terapije, obično je dovolja samo dijeta. Uzroci gestacionog dijabetesa su različiti, ali prednjače antiinsulinski efekat humanog placentarnog laktogena (HPL), koji je posebno aktivan u poslednjem trimestru trudnoće.
Testiranje na gestacioni dijabetes radi se između 24. i 28. nedelje trudnoće opterećenjem sa 50g glukoze i merenje glikemije 1 sat posle opterećenja. Pozitivnim testom smatra se merena glikemija veća od 7,8 mmol/l. Definitivna dijagnoza postavlja se trosatnim testom sa 100g glukoze. Trudnica pre testa ne mora da gladuje, a test se može obavljati u bilo koje doba dana."

Nije Vam potreban poseban pregled kod endokrinologa, samo maksimalno smanjite testa i slatkise u ishrani i bice sve u redu.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Hvala na odgovoru. Pa problem i jeste sto slatkise i testa uopste ne unosim, a i sto tek zavrsavam prvi trimestar, a situacija se docnije iz uzroka koje ste naveli verovatno pogorsava.
Razlikuju se protokoli oko OGTT. U svakom slucaju ovde svuda rade iskuljucivo ujutru i na taste. U KC (netrudnicko iskustvo) se tri dana pre trazi pojacan unos slatkog. U DZ i privatnim lab. ne. Vidim po hrvatskim sajtovima da trudnice pustaju da u rastvor glukoze iscede limun, ovde ne, takodje tamo zahtevaju mirovanje za vreme testa.
U kom razmaku se glikemije iznad 7,8 smatraju pozitivnim rezultatom? Tj. da li isti znacaj imaju one posle sat, dva, i tri? Da li to znaci da nije relevanto ako se glukoza posle tri sata "izvuce", ako su rezultati izmedju losi?
Pozz.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

prema kriterijumima koje sam ja dao u ovoj knjizi, a koji su preuzeti sa stranih (zapadnoevropskih) izvora, posmatra se glikemija posle prvog sata. Kod OGTT ostalih osoba (ne trudnica!) posmatra se glikemija posle drugog sata. za OGTT je pravilo da NIJE BITNO KADA SE RADI, odnosno, opterecenje glukozom je toliko da je svejedno dali ste jeli ili ne.

Sve najbolje.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Steta sto tako nije i kod nas, mozda bi ucinilo proceduru manje mucnom. Ali verovatni razlog je sto se uvek uzima i uzorak za nultu vrednost, tj. na taste, pre unosenja glukoze.

Evo dalje trudnickog iskustva, ako nekome bude od koristi. Trudnica sa gestacijskim dijabetisom TREBA da trazi da se uputi dalje od nivoa ginekologa u DZ, ako joj vec sam ginekolog to ne predlozi. Na odeljenjima ricicne trudoce tj. infertiliteta (Visegradska npr.) sprovodi se dalje pracenje. Jedanput mesecno boravi se u bolnici po dva dana gde se vadjenjem krvi iz prsta prati secer pri bolnickoj ishrani. To bi trebalo da pruzi uvid u ono sto se dogadja u organizmu u svakodnevnim uslovima, tj. blize realnoj situaciji nego pri unosenju velikih kolicina glukoze pri OGTT-u. U svakom slucaju za oganizam manje mucno.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Steta sto tako nije i kod nas, mozda bi ucinilo proceduru manje mucnom. Ali verovatni razlog je sto se uvek uzima i uzorak za nultu vrednost, tj. na taste, pre unosenja glukoze.
Smisao OGTT-a je upravo u tome da ne obraca paznju na glikemiju "naste". Nema ni trunka logike u tome sta rade pojedini kod nas, jedino objasnjenje je cisto neznanje.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Dr ivice, molila bih ako je moguce jedno objasnjenje.
Posto je kod mene problem sa insulinskom rezistencijom, a insulin mi je u hiper sekreciji, zanima me koja je opcija, ako mi se situacija, kako se ocekuje, u poznijoj trudnoci pogorsa. Ako se insulinske rezerve ne iscrpe, pa moje beta celije nastave da ga prepumpavaju, a glukoza bude jako visoka - cime ce mi pomoci? Vidim da bigvanidi nisu opcija za trudnice, nego samo insulin. A sta u ovakvoj situaciji, kada postoji slaba senzitivnost na njega?
tweety015
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Maj 28, 2006 3:28 pm

Re: Gestacijski dijabetis

Post od tweety015 »

Na prvoj kontroli u drugom mesecu trudnoce secer mi je bio 5. Sada u 21 nedelji trudnoce on je 4.8. Moja dr smatra da je to prevelik nivo secera i predlaze test opterecenja. Napominjem da mi je ovo druga trudnoca, i da mi je u prvoj sve vreme secer bio oko 5 (4.8, 4.9, 5). Nisam radila test i trudnoca mi je bila sasvim normalna, a beba teska 3.850gr. Da li je ovaj nivo secera od 4.8 zabrinjavajuci, i da li je test opterecenja neophodan? Unapred hvala na odgovorima.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Ne vidim logike čemu, pogotovo ako te vodi ista dr. Šta bi htela, da ti šećer bude 2?
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
ennigma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 11:29 pm

OGTT u trudnoci

Post od ennigma »

Molim za malu pomoc. U 30. sam nedelji trudnoce i radila sam OGTT u 28. nedelji sa 100 gr glukoze. Dr me uputila zbog brzeg napredovanja ploda.
Imam 30. godina i nemam dijabeticara u porodici (ni suprug ni ja).
Rezultati su sledeci:
naste 3,8
30 min nakon uzimanja glukoze 9,1
60 min nakon uzimanja glukoze 8,8
120 min nakon uzimanja glukoze 6.2
180 min nakon uzimanja glukoze 6,4.
Moj ginekolog me savjetovao da budem na dijeti, odnosno da izbjegavam slatkise, bijeli hljeb i tjesteninu, zbog ovog poslednjeg rezultata, koji je navodno trebo pasti ispod 6.
Posto se nisam nikad susretala sa navedenom problematikom, a htjela bih da izguram zdravu trudnocu do kraja, molim za savjete u vezi ishrane. Da li treba totalno da izbacim sve navedene namirnice ili se ponekad moze "zgrijesiti"? Da li je moj secer u krvi puno povisen (doktorica mi nije zvucala previse zabrinuto, ali volim da cujem i druga misljenja). :D
Hvala puno!!!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Re: OGTT u trudnoci

Post od Diabeta »

Za jednu trudnicu ovo jesu visoki šećeri. Smanji masnoće i ugljene hidrate (hleb, krompir, testeninu, pirinač i tome slično). Slatkiše zaboravi ovih par meseci. Šta podrazumevaš pod "zgrešiti"? Koju bi vrstu hrane htela da jedeš i u kojim količinama?
Jako je važno da sada budeš disciplinovana, prvenstveno zbog bebe, a i zbog sebe kasnije. Jer ako sada ne bude sa šećerom bilo sve ok, imaćeš šanse da kasnije u životu dobiješ tip2 dijabetesa, a to ti ne treba u životu :)
ennigma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2011 11:29 pm

Post od ennigma »

Diabeta, hvala puno na odgovoru. Znaci mnogo kad covjek cuje jos neko misljenje, narocito kad je laik u necemu, a doktori nisu bas puno "rjeciti" kad treba da te upoznaju sa problemom koji imas.
U principu, nisam ni do sad puno jela hljeba, cak sam ga maksimalno izbjegavala prije trudnoce.. Jedem sve i trudim se u malim kolicinama, a od sad pa naredna dva mjeseca cu prednost dati povrcu, svakako dolazi sezona :lol:
Sto se tice hrane za koju sam pitala da li se nekad smije "zgrijesiti", vise sam mislila da li striktno od sad pa do kraja trudnoce ne smijem okusiti nista sto u sebi ima secer (sto je malo komplikovano, bar mi se cini tako) ili se jednom u 10 dana moze pojesti red cokolade, milk sejk, marmelada i tome slicno. Tj, da li je dijeta striktna, ili ne skodi povremeno je prekrsiti??? Eto, to me interesuje, posto nikad nisam bila na dijetalnom rezimu ishrane, uglavnom jedem sve zivo, a trosim kalorije sportom (a sad ni toga nema..)..
Pozdrav!!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Savetujem ti da kupiš dijet marmeladu i dijet čokoladu, pa se "časti" povremeno. Ako si pokretna, nakon tih slatkih zalogaja prošetaj malo da potrošiš te šećere :)
gagac77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 29, 2011 8:53 pm

Post od gagac77 »

Evo da i ja postavim pitanje u nadi da ce mi neko odgovoriti.U 27 nedelji trudnoce radila sam OSulivan test. Jutarnji rezultat na taste je bio 4.7 a posle sat vremena 9.1.DA li je ovo dobar rezultat i ako nijie kakvu bih dijetu morala da drzim?
Odgovori