Doziranje insulina
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm
Doziranje insulina
Ima li neko mozda tablice za doziranje insulina prema visini glikemije, za analogni- NovoRapid i Lantus? Znam da postoje ali nisam uspela da dodjem do njih.Doduse Lantus se odredjuje individualno...mozda Diabeta ima podatak? 

-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Postoji pravilo (formula) na osnovu koga mozes da izracunas koliko je TVOJ odnos prema ugljenim hidratima i na osnovu tog odredis doze i korektivne doze. Cim iskopam gde mi je to, poslacu na forum. Kontrola dijabetesa je nista drugo nego cista matematika
Inace, jedna jedinica Novorapida spusta glikemiju za oko 2 mmol, ako ti to nesto znaci u medjuvremenu...

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm
Hvala ti unapred, te tabele su prikazane na onoj prezentaciji Lantusa, na kojoj smo bile obe ali nisam uspela da registrujem, dr. Milosevic takodje nije uspela da dodje do njih a htele bismo da ih imamo zbog ostalih na Lantusu i Novorapidu.Sto se mene tice , zahvaljujuci tebi intenzivno razmisljam o pumpi 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Diabeta, molim te da mi kažeš gde ovo da nadjem za Lantus i Novorapid, treba mi za brata. I da li se ono što ima u tvojoj knjizi o indeksu insulinske osetljivosti odnosi samo na one koji koriste pumpu ili i na one na penovima (opet mi je važno za Novorapid i Lantus).Postoji pravilo (formula) na osnovu koga mozes da izracunas koliko je TVOJ odnos prema ugljenim hidratima i na osnovu tog odredis doze i korektivne doze.
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
-
- Saradnik
- Kontakt:
Osim korisnika pumpe, formulu mogu koristiti i oni koji su na intenziviranoj terapiji analozima (Novorapid + Lantus ili Levemir).
Osnovni uslov je da su doze dobre, tj. da je totalna dnevna doza (kad se saberu jedinice oba insulina zajedno za 24 sata) odgovarajuća.
Osnovni uslov je da su doze dobre, tj. da je totalna dnevna doza (kad se saberu jedinice oba insulina zajedno za 24 sata) odgovarajuća.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Aktivan član
Kako da utvrdim za tačno određenu osobu koliko ugljenih hidrata pokriva jedna jedinica insulina? Da li za to postoji neka formula, u odnosu na godine, težinu...?
I još nešto... da li je Novorapid "jači" od Actrapida (znam da je brži), tj. da li njega ide manje u jedinicama u odnosu na ovaj drugi (u oba slučaja mislim na penove a ne na pumpu).
Na sajtu sam pročitala ovo o insulinima
I još nešto... da li je Novorapid "jači" od Actrapida (znam da je brži), tj. da li njega ide manje u jedinicama u odnosu na ovaj drugi (u oba slučaja mislim na penove a ne na pumpu).
Na sajtu sam pročitala ovo o insulinima
Za period dejstva mi je jasno šta znači, ali šta znači prestanak delovanja? Pretpostavljam da to znači da, recimo, Novorapid od doručka može da "pokrije" i manju užinu između doručka i ručka, recimo četiri sata posle doručka. Jesam li u pravu?Brzodelujući insulinski analog ("bistri" - npr. Novorapid, Apidra)
Početak dejstva: 5 do 15 minuta
Period dejstva: 45 do 90 minuta
Prestanak delovanja: 3 do 5 sati
Kratkodelujući humani insulin ("bistri" - npr. Actrapid)
Početak dejstva: 30 minuta
Period dejstva: 2 do 5 sati
Prestanak delovanja: 5 do 8 sati
-
- Saradnik
- Kontakt:
Ovo imaš u mojoj knjizi - "Indeks insulinske osetljivosti"Filos napisao:Kako da utvrdim za tačno određenu osobu koliko ugljenih hidrata pokriva jedna jedinica insulina? Da li za to postoji neka formula, u odnosu na godine, težinu...?
I ovo imaš u mojoj knjizi, "Određivanje iskorišćenog insulina". Postoji grafikon kojom brzinom se apsorbuje insulin, i jedan i drugi. Mada, to je okvirno, ipak je individualno - zavisi gde daješ insulin, koliko si fizički aktivna i tsl.Filos napisao:I još nešto... da li je Novorapid "jači" od Actrapida (znam da je brži), tj. da li njega ide manje u jedinicama u odnosu na ovaj drugi (u oba slučaja mislim na penove a ne na pumpu).
Prestanak delovanja je potpuno individualan, informacije su one koje daje proizvođač insulina. Znam devojku koja i za jogurt kao užinu mora da da 1 jedinicu. Eto, kao primer.[/quote]Filos napisao:Za period dejstva mi je jasno šta znači, ali šta znači prestanak delovanja? Pretpostavljam da to znači da, recimo, Novorapid od doručka može da "pokrije" i manju užinu između doručka i ručka, recimo četiri sata posle doručka. Jesam li u pravu?
-
- Aktivan član
Iz indeksa insulinske osetljivosti sam shvatila da je Novorapid, u suštini, 20% "jači" od Actrapida. Tj. za istu totalnu dnevnu dozu insulina, jedna jedinica Novorapida spušta šećer u krvi za 20% mmol-a više nego Actrapid.
Ono što mene buni je to da li to znači i da jedna jedinica Novorapida pokriva više ugljenih hidrata (tih 20%) nego jedna jedinica Actrapida ili je to isto a razlika je samo u brzini i dužini trajanja dejstva.
Ono što mene buni je to da li to znači i da jedna jedinica Novorapida pokriva više ugljenih hidrata (tih 20%) nego jedna jedinica Actrapida ili je to isto a razlika je samo u brzini i dužini trajanja dejstva.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Suštinska razlika, na papiru što bi se reklo, je u brzini početka i ukupnoj dužini dejstva. Međutim, neki ljudi su takođe i smanjili broj jedinica pred obroke kada su prešli na Novorapid, tako da je ova druga strana priče prilično individualna.
Ipak se na kraju svodi na to da je sve stvar vežbe, stalnog merenja, kombinovanja,... dok se ne utvrdi kako deluje na određenu osobu. Pošto Novorapid ima podelu na 1 jedinicu, lakše je sprovoditi to "fino štelovanje".
Ipak se na kraju svodi na to da je sve stvar vežbe, stalnog merenja, kombinovanja,... dok se ne utvrdi kako deluje na određenu osobu. Pošto Novorapid ima podelu na 1 jedinicu, lakše je sprovoditi to "fino štelovanje".