Dijabetes sa komplikacijama-molim za savet

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

radoslava stankov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 16, 2008 12:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od radoslava stankov »

Imam dijabetes 13 godina,sada sa svim mogucim komplikacijama.Sada vec tesko izlazim na kraj i psihicki i fizicki sa bolescu.Imam retinopatiju dijabetika,sad i ostecenja u zutoj mrlji,gastroenteropatiju,prolive,ceste stolice,i ne vare mi creva,nesmem i ne mogu svu hranu da jedem.Polineuropatiju,oduzima mi se cela desna strana tela,noga naj vise,pocela je i leva,krvni sudovi osteceni,bubrezi poceli da se ostecuju,ne izbacujem dovoljno tecnosti i krenuo mi je visok pritisak.Sve u svemu,nista ne valja,a ja sam razocarana.Da li postoji neki nacin da se bolest malo stopira,stabilizuje,ili ovo sve mora ovim tempom da ide?
Bolujem od dijabetesa od 1995. god.Imam sve komplikacije od secera.
misur
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 07, 2007 9:23 pm

Post od misur »

Ne mora to tako da ide, tim tempom!

Ajde za pocetak, koji ste tip, koliko godina imate, kakvu terapiju koristite, kako se hranite... ?
radoslava stankov
Novi član
Novi član
Kontakt:

Dobro jutro! Imam 36 godina,na 4 doze insulina sam,novorapid flexpen
6+6+6 i levemir u 22 h 20 jedinica.Sama dodam ili smanjim jedinice insulina u zavisnosti od vrednosti secera.Dijabetes tip 1.Kako se hranim,malo teze pitanje.Sada nikako!Nesmem povrce,sem krompira i sargarepe.Smem pirinac,supice,pire krompir,meso jednom,dva puta nedeljno,suhomesnato slabo,mlecni proizvodi slabo.U sustini,jako malo jedem,ali prolivi su cesti,cak ne stignem do kupatila.Kada secer padne,onda imam jako problema sa stomakom,jer sve ide napolje,i opet iz pocetka.Ako sam jos nesto propustila pitaj me.Hvala sto si se javio!!!
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

Verovatno znas i sama: jedini i najbolji lek su normalne glikemije! I to, da bi zaustavila komplikacije, a neke i povratila, glikemije moraju da budu, podvlacim, normalne, glikemije zdravog coveka! Znaci, od 4.1 do 6.1 (6.2) najveci deo vremena! Koliki ti je bio poslednji HbA1c?

Za insuline:verovatno znas da nema potrebe da se drzis 6 jedinica novorapida, vec da prilagodjavas insulin obroku i izmerenoj glikemiji. Nadam se da znas kako da odredjujes sebi dozu. Koliko cesto meris secer? Dalje, razmisli i konsltuj se sa lekarom da podelis 20j levemira i da ga uzimas ujutro i uvece. To bi trebalo da vodi stabilnijoj absorbciji. Takodje, kada ubrizgavas insulin, probaj da ne dajes vise od 7j odjednom. To znaci da ako, na primer, treba da das sebi 10j levemira ujutro, ti daj 7j na jednu stranu, i jos 3 na drugu.

Za neuropatije, pisano je dosta na ovom forumu. Sustina je: da li si pricala sa lekarom, primala berlition u injekcijama, da li koristis ALA? Jedan mali trik za gastroparezu je zvakanje zvake pre i posle jela. Zvuci dosata glupo, ali kazu da je jako efikasno. Ima jos jedna stvar, koja ne mora da nuzno da funkcionise, ali bi mozda mogla da probas, znam da neki ljudi to koriste: znas one stomak eliminatore koje reklamiraju na teleshopu? Traka, gel za stomak i blagi elektrosokovi koji grce stomacne misice. E sad, to je najverovatnije totalna glupost za ono za sta je namenjeno, ali neki lekari (na zapadu) kazu da mozda moze da pomogne kod gastropareze.

Okosnica tvoje ishrane bi trebalo da bude povrce. I to, ono povrce koje ima niske glikemijske indekse. Da bi ostvarila niske glikemije koje stopiraju komplikacije, moraces da smanjis ugljene hidrate, najbolje postepeno, a samim tim i doze insulina. Procitaj neki od mojih predhodnih postova o ishrani. Ako imas nacete bubrege, mozda bi trebalo da izbegavas proteine iz mesa, jaja, izbegavas so... Konsultuj se sa lekarom/nefrologom i potrazi po internetu. Da li uzimas nesto za bubrege i pritisak? ACE inhibitore?

I jos nesto. Kazes da imas dijabetes od '95. Kako si ga do sad regulisala? Posto si na analozima, predpostavljam da je to od skoro. Kako je bilo ranije?
radoslava stankov
Novi član
Novi član
Kontakt:

Sve si ti meni lepo objasnio,i hvala ti!Kada sam dobila secer,vrednosti su bile velike.Odmah su krenulu insulini,aktrapid i insulatard.Analogne insuline koristim zadnjih 5 godina,od kada je secer napao creva.Do tada sam se hranila normalno za dijabeticare,vrednosti secera su varirale.Malo je bilo dana da su vrednosti bile dobre,zasto,to ne znam da ti kazem.Doze znam kako da korigujem i cesto merim secer,ali ne uspevam da ga regulisem.Poslednji Hgba1c je bio 8,84.Ispod 8 nikako ne mogu da ga spustim,jer imam padove na 1.8 kao juce i prekljuce a onda bude 14 pa 17,zavisi koliko i sta jedem posle toga.Jutros je bio 12.Creva mi stoje u karlici,zasto,ni to ne znam,samo znam da su mi rekli da je to sastavni deo dijabetesa i da sa tim moram da se pomirim,i koliko izdrzim.Malo za neverovati,ali sam shvatila da je tako,jer nema leka koji bi zaustavio dijareju.A veruj mi ,da mi se jednolicna hrana vec smucila.Radije ne bih ni jela.Berlition sam primala prosle godine,30 dana,i dobro sam ga podnela i bilo mi je bolje.Ove godine sam uspoela da primim 10 infuzija,medjutim,na desetoj mi je krenuo pritisak i odmah su mi obustavili.Pila sam monopril od AC INHIBITORA,sad pijem presolol i zorkaptil.Zorkaptil samo kada pritisak ode jako gore.Za creva nema lek,pankreatin u toku jela,hrana koja ne iritira creva,laka,loperamid da zaustavim stolice,i to doze haoticne.Sada sam vec dosla u stanje da nocu ne osetim kada mi krenu stolice.Svu ishranu znam,dugo sam dijabewticar,ali ne uspevam da se iskontrolisem i dovedem u neko stanje mirovanja.Po lekarima ovde kod nas,tako je kako je,i cuti i trpi.Mislila sam da mozda ima nesto sto bih mogla pokusati,da bar zaustavim na ovome,Svesna sam da nema povratka ali neznam koliko ovo jos mogu da izdrzim.Prolivi i nespavanje,jako iscrpljuju,zatim i secer pada i sve se poremeti,ako me razumes.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Idi kod prof. Pantelinca da ti stave pumpu. To će ti bar olakšati da središ glikemije, pa polako jedno po jedno...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
radoslava stankov
Novi član
Novi član
Kontakt:

Bila sam i kod njega,i na VMA,i na Klinicki u Bg u Internu b,nema gde nisam bila.Po Profesoru Pantelincu,insulin dajem po svom stanju,hranu jedem koju mogu,tamo nemaju posebnu adekvatnu hranu koju bih ja mogla da dobijam,a nemam ko da mi kuva svaki dan tamo.Sve radim kako treba a ne valja.Na Klinickom sam jela samo supu i pire krompir iz kesice,jer nisam mogla njihovu hranu.A kada sam htela pumpu da mi ugrade,dr mi je rekla da psihicki necu izdrzati,da ona ne moze da mi iz Bg pomogne ako nesto zaskripi sa pumpom,da ce mi glikemije opet varirati jer imam dijareje,i mnogo toga.Ovde dr koja me je vodila,nazalost je preminula mlada,rekla mi je da moram sa ovim da se pomirim i da to prati Dijabetes,pa koliko izdrzim.To je bilo pre 5 god,kada je secer ostetio creva.Tada sam upoznala i coveka koji je 11 god imao te probleme,u Internoj b u BG,ali ne znam kako on funkcionise,jer se ni onda nije pridrzavao,a meni je pao mrak kada sam cula koliko se on bori sa tim.Ja se za sada borim 5 godina i sve mi je teze.Hvala u svakom slucaju,mada tesko podnosim i psihicki sve.
misur
Aktivan član
Aktivan član

Post od misur »

E ne moras da se pomiris!!! I otkud doktorka moze da zna da ce te pumpa psihicki ubiti?! Pumpa je na posletku samo alatka, kao i insulin u penu. Doze odredjujes ti, i ti si taj koji primenjije terapiju u svakom slucaju! I ne treba da se pomiris s tim, i samo cekas da ti se zdravlje pogorsava i dalje!

Nemoj upadati u zamku pasivnog pristupa koju namecu lekari koji nemaju energije i mogucnosti, jer objektivno ne mogu 24 sata da nadgledaju sta se desava sa tobom!

I sama si svesna da HbA1c od skoro 9% nikako nije dobar. To je ipak glavni uzrok i glavni pokretac svih ostalih problema koje imas. I zato moras u potpunosti da se skoncentrises na taj problem.

Ok, bila si svugde, videla sta lekari mogu da ti pruze, i da to ide samo do odredjene granice, dalje moras sama. Naravno, izuzetno je tesko srediti glikemije sa gastroparezom, ALI...

I sa gastroparezom mozes beleziti kako ti organizam reaguje na razlicite tipove hrane, u razlicite periode dana, u zavisnosti koje lekove pijes i kakve su fizicke aktivnosti tog dana, da li si imala nervozu oko necega i sl. Ukoliko se hrana vari, koliki je skok glikemije, ukoliko se ne vari, koja hrana, u koje doba dana, pod kojim drugim uslovima i sl. Savetujem ti da se posvetis upoznavanju organizma u ovom novom stanju da bi bila u stanju da predvidjas reakcije ubuduce. Znaci, kao inzinjer sa ogromnom tabelom, kad i sta si jela, kako je organizma reagovao, kolika glikemija, koliko insulina, koji lek. Pa meri i 15-20 puta dnevno dok to ne skontas. Ubedjen sam da ces uvideti, a sigurno si i sada toga svesna, da postoji obrazac u svemu tome. E, kad uocis obrazac, znas otprilike sta ce se desiti i znas kako da reagujes, i insulinom i na druge nacine. Belezi sta ti se desava. Ako si imala hipo od 1.8, moci ces da vidis i zasto se to desilo i da izbegavas takve situacije.

Mozda ti sve ovo sve zvuci naivno, ali poenta je da moras zauzeti pro-aktivan stav! Mislim, iz tvojih postova se oseti depresija i pasivnost. Imaj na umu da nikad nisi sve probala i da uvek moze bolje, pogotovo sa tvoje strane!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

To misure, potpuno se slažem sa tobom!
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

radoslava stankov napisao:A kada sam htela pumpu da mi ugrade,dr mi je rekla da psihicki necu izdrzati,da ona ne moze da mi iz Bg pomogne ako nesto zaskripi sa pumpom,
Koja je to dr? Zašto ona iz BG mora da reaguje kada imaš tim u NS-u? I dobiješ 24-časovni mob koji uvek možeš da pozoveš. Ne razumem tu njihovu pasivnost i skidanje odgovornosti... :roll:
radoslava stankov
Novi član
Novi član
Kontakt:

Razumem te sta mi kazes,i pokusacu da od sutra vodim dnevnik.To sam radila jedno vreme ali sada ne.Morala sam da pisem kada imam stolice,koliko,kakve i koliko dajem insulina i koje su vrednosti secera.Jesam depresivna,jer mi danima nije dobro.A neznam vise gde da potrazim pomoc,zato sam i pisala ovde,jer sam se nadala nekoj podrsci i pomoci,koju sam i dobila.Hvala misure!Hvala Dijabeta!Prebacila sam se u NS,i idem kod dr Milena Mitrovic,kod koje imam kontrolu u sestom mesecu,i onda cu sa njom razgovarati o pumpi i mogucnostima za moje stanje.Smanjujem doze insulina jer imam prolive i zadnjih 2 nedelje sam bas malaksala i lose,ali se trudim da izdrzim.Hvala vam na svim savetima i pokusacu sve.,Muz hoce da mi kupi neki aparat Vitafon,da pokusam sa njim.Zvala sam i u NS za Homeopatiju terapiju,ali to sam se samo raspitala sta je.
2007
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2007 11:29 am

Post od 2007 »

Pozdrav.Evo citam sve ove postove i vidim da jos neko ima istih problema kao ja,mislio sam da sam jedinstven.Nego da se i ja prikljucim raspravi,mene znate dijabetes imam tek od prosle godine i borim se jos uvijek,otvorio sam temu diarera i diabetes i ostavio mnogo pitanja i dobio mnogo odgovora,probao sve ali ja jos uvijek imam te probleme diarere,znaci nije stalo.
Svaki dan idem po vise puta u toalet,toliko me je iscrpilo da sam smrso jos vise i sada imam 45kg,probo sam svakakvu hranu,izbacivao i dodavao ali nista jednostavno ja sta pojedem nemoze da se zadrzi u meni ni par sati.
Trazio sam dosta pomoci od lekara,davao krv,mokracu,stolicu na analizu ali nikada nista nisu nasli,radio gastro snimanje crijeva i zeludca,nista.
Tako da sam se pomirio i prihvatio to kao obavezu da moras oprati ujutro zube,glikemije su mi u nekakvoj normali pokusavam da ih svedem na najbolje al posto sam nov i mlad u ovome desi mi se da se malo zeznem pa secer ode previsoko.
Sve u svemu diabetis mi je promjenio zivot,donio mi toliko problema,obaveza,odreko me nekih stvari i zabranio mi da zivim kako zelim.Ja neznam dali je ovo meni samo iz pocetka i dali ce se sve ovo smiriti,al ako bude nastavilo sa ovim se ne moze daleko,mlad sam al trebam da zivim drugaciji zivot a ne ovakav...Mozda gresim?
Postao sam *sladak*...
Zemunac
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am

Post od Zemunac »

Radoslava, 2007, da li ste posumnjali na celiakijo?To je bolest tankoga creva. Preosetljivost na gluten, protein koji se nalazi u žitaricama (pšenica, ječam raž, ovas,...). Bolest je vrlo čest pratilac diabetičara tip 1. Simptomi koje ste naveli su tipični za uvu bolest.
Definitivno se dijagnostira biopsijom sluznice tankog creva.
Jedini mogući način lečenja je dijeta bezglutenskom prehranom. Apsolutnom dijetom i to doživotno. :cry:
Ako je u pitanju ova bolest, posle njene sanacije, život se normalizuje i živi kao i "sav drugi normalan" svet. :lol:
radoslava stankov
Novi član
Novi član
Kontakt:

Pozdrav svima!2007,citala sam tvoj clanak,i mislim da je suvise rano da imas ove komplikacije od secera,ali ,kao sto vidis,nista ne mozemo da predvidimo.Razumem te u potpunosti,jer i ja tako zivim.Pokusaj za pocetak da pijes jogurt VIVA PLUS,po gutljaj dva u pocetku.Samo barenu sargarepu i krompir,pirinac,supu.Bareno pilece meso.Mene su tako vratili u zivot na VMA.Imali su strpljenja.Kazes da si prihvatio to kao normalno,ali ti ne verujem,jer znam sta je presedeti u kupatilu i biti iscrpljen.Ja sam radila sve moguce analize,pa i na zitarice,i nije to u pitanju.Sada cu pokusati da radim kao sto sam u prethodnom pismu napisala,da sve pisem,opet,pa kako bude.Secer mi je sada dobar,mada nisam navikla na tako male vrednosti,ali pokusavam da se stabilizujem.Doze insulina sam smanjila pa videcu,ali sada jako malo hrane unosim u organizam,i naravno slabim,jer sve izadje iz mene.2007,ne gresis,jer smo mladi i trebalo bi drugacije da zivimo,ali...Vidis da o tome nemozemo mi odlucivati,nazalost.
2007
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Sep 15, 2007 11:29 am

Post od 2007 »

Hvala u svakom slucaju i zemuncu i radoslavi,znam ja sam se pomirio sa tim i moram pokusati jos te analize na gluten,na te zitarice.Kod mene su se vrlo rano pojavile komplikacije,cak i prosle sedmice sam bio na slikanju ocnog dna i nasli su nesto pa cu znati za 2 sedmice,al pored svega toga salju me kod optikera za uzimanje naocara znaci vid mi je ostecen i moram nositi naocare,a nikada nisam imo problema sa ocima i nisacim drugim,al eto sada me sve stize i ko zna jos za par godina sta ceme stici i od cega cu da obolim.Nego radoslava ja kada pijem jogurt primetio sam da imam problema sa stomakom..Neznam nista mi vise nije jasno.
Postao sam *sladak*...
Odgovori