DIJABETA 2006 ISKUSTVO SA MERACIMA SECERA

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

Odgovori
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

DIJABETA 2006 ISKUSTVO SA MERACIMA SECERA

Post od donkihot »

Posle predavanja na Dijabeti 2006 izmerio sam secer sa aparatom Accu check, tipom kojim su vrsili merenje, neznam koji tip. Izmerena vrednost je bila 6,9 mmol/lit. Kako je od uzine koja je bila samo jedna pogacica u 11,30 h, proslo vise od tri sata posumnjao sam na tu vrednost,znajuci naravno svoju situaciju, pa sam nekoliko minuta kasnije izmerio secer aparatom Precision Exceed i vrednost je bila 5,3 sto je bilo verovatnije.Dobio sam objasnjenje da kod prvog aparata postoji mogucnost da i neki drugi elementi prisutni u krvi, koji mogu da poticu najverovatnije i najcesce od lekova koje pacijenti uzimaju pored terapije za secer a da kod Precisiona to nije slucaj i da isti meri specijalnom metodom samo secer. Posto ja imam jaku terapiju kako za anginu pektoris tako i za lipide to mi se ucinilo verovatnim. Kako ja imam Precisio Xtra postavio sam pitanje da li to isto vazi i za njega a ne samo za Exceed i dobio sam sledeci odgovor``Kod Abbott MediSense aparata - SVIH APARATA "fora" je u trakama. Sam aparat meri protok elektrona koji nastaju kao proizvod reakcije koja se dešava na samoj tračici. Savremenije tračice Precision Xtra Plus postižu upravo opisanu preciznost i na Vašem aparatu, bez obzira što je stariji model.``Posle ovoga mozda je i jasnije kako ce se zavod za zdravstveno osiguranje opredeliti za jeftiniji aparat i naravno slabiji. Ova razlika u vrednostima secera naravno nije mala . Eto jos jedne informacije o kojoj treba razmisljati.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Da nije slucajno tako da jedan od njih mjeri glukozu u krvi a drugi u plazmi?
Ovde kod nas su prije godinu dana prestali da koriste aparate koji mjere u krvi jer su svi presli na novi standard - plazmu. Rezultat je taj da ovaj koji mjeri secer u plazmi uvijek pokazuje za oko 1-1.5 mmol/l visi rezultat. Ili bi nizi.. ne sjecam se tacno, ali znam da je ta razlika.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od donkihot »

Ne niko nije pomonjao tu situaciju ni mogucnost, u ostalom za sada se svi standardi odnose na secer u krvi, za secer u plazmi, ako se bude postavio kao standard, sigurno ce vredeti druge referentne vrednosti. Hvala na komentaru
Odgovori