DIJABETA 2006 ISKUSTVO SA MERACIMA SECERA
Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
DIJABETA 2006 ISKUSTVO SA MERACIMA SECERA
Posle predavanja na Dijabeti 2006 izmerio sam secer sa aparatom Accu check, tipom kojim su vrsili merenje, neznam koji tip. Izmerena vrednost je bila 6,9 mmol/lit. Kako je od uzine koja je bila samo jedna pogacica u 11,30 h, proslo vise od tri sata posumnjao sam na tu vrednost,znajuci naravno svoju situaciju, pa sam nekoliko minuta kasnije izmerio secer aparatom Precision Exceed i vrednost je bila 5,3 sto je bilo verovatnije.Dobio sam objasnjenje da kod prvog aparata postoji mogucnost da i neki drugi elementi prisutni u krvi, koji mogu da poticu najverovatnije i najcesce od lekova koje pacijenti uzimaju pored terapije za secer a da kod Precisiona to nije slucaj i da isti meri specijalnom metodom samo secer. Posto ja imam jaku terapiju kako za anginu pektoris tako i za lipide to mi se ucinilo verovatnim. Kako ja imam Precisio Xtra postavio sam pitanje da li to isto vazi i za njega a ne samo za Exceed i dobio sam sledeci odgovor``Kod Abbott MediSense aparata - SVIH APARATA "fora" je u trakama. Sam aparat meri protok elektrona koji nastaju kao proizvod reakcije koja se dešava na samoj tračici. Savremenije tračice Precision Xtra Plus postižu upravo opisanu preciznost i na Vašem aparatu, bez obzira što je stariji model.``Posle ovoga mozda je i jasnije kako ce se zavod za zdravstveno osiguranje opredeliti za jeftiniji aparat i naravno slabiji. Ova razlika u vrednostima secera naravno nije mala . Eto jos jedne informacije o kojoj treba razmisljati.
Da nije slucajno tako da jedan od njih mjeri glukozu u krvi a drugi u plazmi?
Ovde kod nas su prije godinu dana prestali da koriste aparate koji mjere u krvi jer su svi presli na novi standard - plazmu. Rezultat je taj da ovaj koji mjeri secer u plazmi uvijek pokazuje za oko 1-1.5 mmol/l visi rezultat. Ili bi nizi.. ne sjecam se tacno, ali znam da je ta razlika.
Ovde kod nas su prije godinu dana prestali da koriste aparate koji mjere u krvi jer su svi presli na novi standard - plazmu. Rezultat je taj da ovaj koji mjeri secer u plazmi uvijek pokazuje za oko 1-1.5 mmol/l visi rezultat. Ili bi nizi.. ne sjecam se tacno, ali znam da je ta razlika.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.