Dijabet i invalidska penzija

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

JDragana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 22, 2008 10:46 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Dijabet i invalidska penzija

Post od JDragana »

Pozdrav svima!
Nadam se da ova tema moze da "prodje" na ovom forumu.
Dijabeticar sam peko 20 godina sa raznoraznim komplikacijama. Interesuje me da li je neko od vas na osnovu istog otisao u invalidsku penziju. Da li je to ostvarljivo? Kakva je procedura?
Hvala svima unapred :)
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 11:59 am

nisam dijabicar,ali..

Post od micaaaa »

Sticajem okolnosti,zbog posla ,znam dijebeticare koji su otisli u invalidsku penziju iskljucivo zbog dijabetesa i komplikacija istog...

Postupak je sledeci,br. 1
Lekar opste prakse pravi predmet i odlazi se u Nemanjinu ulicu,fond za zdrvstveno i penzijsko osiguranje i na nekom od saltera se uzimaju svi potrebni obrasci!

Oni se popune, prilozi se predmet lekara opste prakse i sva,ali sva medicinska dokumentacija koju imate,bitna ili nebitna,stara ili nova,vezana ili nevezana za dijabet!!!!Nije kljuc sta pise samo,vec i koliko papira ima!!!

Ta dokumentacija se odnosi na predkomisiju u DZ Palilula,treci sprat.Predkomisija pregleda dokumentaciju i apsolutno svima,overava predmet lekara opste prakse,nikad ne prave problema,i time daje predlog za invalidsku komisiju!

Sa predlogom,tj predmetom lekara opste prakse i dokumentacijom koju Vam vrate,vracate se na salter u Nemanjinoj i tu predajete predmet,fasciklu sa dokumentima i pazite da Vam sluzbenica ne vrati papire.Kazete da Vam je lekar to sredio i da su svi vazni!!! :D

Na invalidsku komisiju se moraju predati originali dokumenata,pa Vam predlazem da ih za sebe kopirate!!!Jako vazno!!!Umeju da se zagube!!!
Uz to se predaje i kopija zdravstvene,radne knjizice,licne karte i iista dokumenta se donose na uvid!

Pole dva meseca oni Vas pozivaju na komisiju.Komisija je obiocan razgovor sa jednim ili vise lekara,koji tada procenjuju Vas tonus,brzinuboju lica...,cesto traze ubode...,psihicko,fizicko stanje...
To trje 15 min i nisu neprijatni.
Posle dva meseca stize resenje...

BR 2 ukoliko na invalidsku komisiju idete sa bolovanja postupak je isti,ali posle 6 meseci Vi morate izaci na invalidsku komisiju!
Nadam se da sam Vam pomogla!
Nije nemoguce,cak mislim da ako ima objektivnih razloga ugl.,hoce da daju penziju.
Ako Vas odbiju,Vi za 6 meseci ponovite postupak i tada ce Vas prihvatiti!!
:D
Sve prolazi,samo dela ljubavi ostaju!
JDragana
Novi član
Novi član

Post od JDragana »

Hvala najlepse na Vasem odgovoru i na korisnim sugestijama. Sada mi preostaje "samo" da se pozabavim prikupljanjem dokumentacije. :)
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Samo da dodam da je za osobe ispod 30 godina starosti, minimalan radni staž 4, a preko 30 godina starosti 5 godina. Bez toga neće ni da pogledaju predmet. Najbolje je da od svakog specijaliste uzmeš izveštaj u kome će, između ostalog, da stoji da predlažu odlazak u invalidsku penziju. Minimum tvoj endokrinolog neka to napiše na svom izveštaju, jer ti je on najglavniji kao ordinirajući lekar osnovne bolesti.
Ja sam prošla celu proceduru još pre 5 godina i sve je bilo ok. Jedino nisam nikada morala da idem u Palilulu, kao što kaže micaaaa. Da li su nešto u međuvremenu promenili, ne znam, ali ona je više u priči sada nego ja pre 5 godina :)
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
JDragana
Novi član
Novi član

Re: Dijabet i invalidska penzija

Post od JDragana »

Okey. Hvala ti puno. Nekako nisam jos usla u tu pricu, jos uvek se razmisljam da/ne. Kalkulisem :D . Ali ako se odlucim za to barem znam koja je procedura. S toga, hvala jos jednom! :)
SlatkoPile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 17, 2005 10:15 pm

Post od SlatkoPile »

Mozda sam trebao da otvorim novu temu ali....
Da li ima kakvih izmena za odlazak u penziju u odnosu na gore opisan postupak. Od avgusta sam nezaposlen a radni staz je stao na broju 8god.

U stvari, da li uopste i mogu iz statusa "nezaposlen" da konkurisem za penziju?
Zivot je gorak!? Ja sam nasao ono najsladje u njemu
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2012 5:40 pm

Post od _david_ »

covek nece da radi , i ne zeli da promeni svoje navike, da zivi zdravo pa da vidis kako ce bolest da se povuce... nego hoce covek penziju... znas kad ces dobiti penziju zbog dijabetesa... kad na kurcu nokat naraste... jedino preko veze

znas ti koliko populacije srbije boluje od dijabetesa... ajde svima da damo invalidsku penziju?

- nemoj da si smesan ...
SlatkoPile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 17, 2005 10:15 pm

Post od SlatkoPile »

_david_ napisao:covek nece da radi , i ne zeli da promeni svoje navike, da zivi zdravo pa da vidis kako ce bolest da se povuce... nego hoce covek penziju... znas kad ces dobiti penziju zbog dijabetesa... kad na kurcu nokat naraste... jedino preko veze

znas ti koliko populacije srbije boluje od dijabetesa... ajde svima da damo invalidsku penziju?

- nemoj da si smesan ...
Pitam, samo, sta je toliko strasno. A ono "ne zeli da promeni svoje navike".... koje navike da menjam kada sam skoro ceo svoj zivot na igli jbte.... skoro 37god....malo li je?
Zivot je gorak!? Ja sam nasao ono najsladje u njemu
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član

Post od _david_ »

SlatkoPile napisao:
_david_ napisao:covek nece da radi , i ne zeli da promeni svoje navike, da zivi zdravo pa da vidis kako ce bolest da se povuce... nego hoce covek penziju... znas kad ces dobiti penziju zbog dijabetesa... kad na kurcu nokat naraste... jedino preko veze

- nemoj da si smesan ...
Pitam, samo, sta je toliko strasno. A ono "ne zeli da promeni svoje navike".... koje navike da menjam kada sam skoro ceo svoj zivot na igli jbte.... skoro 37god....malo li je?
pa hajde promuckaj malo glavu ? na igli si zato sto nezdravo zivis i nisi fizicki aktivn/a , promeni naviku predji na povrce , voce ... integralne zitarice..orosaste plodove..pravi sokove od povrca voca.. pa da vidis kako ce da ti nestane dijabetes... inace dijabetes se ne dobia od cokolade keksova torte itd.... vec od stresa i masne hrane ... promeni nacin ishrane... i rezultati ce biti vidljivi nakon 2,3 meseca... licno poznajem ljude koji su ozdravili od secerne bolesti... promenuli nacin ishrane, bili su fizicki aktivni... i bolest je nestala...
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član

Post od _david_ »

imam jednostavan recept za sebe , kako se ja svaki dan hranim... zovem ga 4-2-2

- ujutro dorucak
4 supene kasike nabubrelih zitarica, ovas jecam ili psenica (izaberes nesto od ta tri, ili mozes mesovito...dakle potopis ih uvece u vodu jedno 300,500 grama, jecma..sutra kad ustanes bice nabubrene..isperes ih u dve tri vode i jedes 4 supene kasike, moze i 5)
2 vocke - kruska, jabuka.. banana.. narandza, jabuka ,itd.. izaberem dve vocke
2 supene kasike mlevenih oraha... to sve pomesas zajedno i pojedes... to ti je energetski obrok.. bomba

- rucak , isto to .. samo umesto voca ubacim dva povrca.. recimo paradajz i papriku...
i opet orosaste plodove, ne moras stalno orase .. uzmes lesnik ili badem..i ne moras stalno papriku i paradajz.. mozes da kombinujes.. jedan dan ovo sutra ovo, itd...

- vecera...
vocna salata...

- i 2,3 litre vode dnevno

uzmi ovaj jednostavan recept , hrani se 2,3 meseca iskljucivo tako... nemoj nista pored da dodajes , npr, casa soka, grickalice itd.. sve izbaci i hrani se 2,3 meseca ovom ishranom... i tvoj problem sa iglom bice resen i sa dijabetesom

- gledaj da ti ovas, jecam ili psenica budu organski... ako povrce i voce ne mozes da nabavis organski... jbg uzmi ga iz radnje ali ga dobro oribaj nekom cetkicom....
zoki70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 27, 2019 1:19 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od zoki70 »

Odgovori