Da li Diabetes utice na mozdane celije?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Korisnikov avatar
M@RIO
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 13, 2005 6:08 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Da li Diabetes utice na mozdane celije?

Post od M@RIO »

Zdravo ja sam Marko Jovanovic i iz Valjeva sam diabetes sam dobio u svojoj 5-oj godini zivota, a sad imam punih 17. Zanima me da li diabetes utice na mozak, tacnije na pamcenje, misljenje itd.
Unapred zahvalan M@RIO!!! :D
Marko Cvetkov - Jovanović
Nacionalni trener u vršnjačkoj edukaciji
Y-PEER Srbija
www.ypeer.net
K.Sladjana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 18, 2005 2:58 pm

Post od K.Sladjana »

Dijabetes kao sistematska bolest utice na ceo organizam. Najgori uticaj ima na krvne sudove pa samim tim na sve organe, i na mozak izmedju ostalog.Posto je takodje psihosomatska bolest, verovatno ali individualno utice na "misljenje" kako si rekao, i to vise u vidu pojacane nervoze i depresije, nekada u zavisnosti od visine glikemije.Slabije pamcenje ide s tim.Posetio si www.diabeta.net?
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Mozak se direktno i jedino hrani glukozom, tako da su nivoi glukoze u krvi u konstantoj sprezi sa funkcijom mozga.
Ono sto su naucnici nedavno uspeli da utvrde je da i mozazk luci svoj insulin, ne bi li nivelisao nivo glukoze koja mu odgovara.
Pamcenje pojmova i imena, ili nivo koncentracije, ponekad kod nas moze biti otezano i uglavnom je prolaznog karaktera. Opet se vracamo na staro, a to je da je najvaznije da je secer pod kontrolom. Onda i mozak sljaka tika taka! :D
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

Pa i to pamcenje ili ono tzv zaboravljanje ide i sa godinama..... :D :lol:
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 12:57 pm
Kontakt:

Post od Brka »

Ne sekiraj se i ne brini da li ti opadaju funkcije pamcenja zbog DM. Normalan covek, sa normalnim mozgom, u normalnim uslovima koristi manje od 9% svojih mozdanih (umnih) potencijala, tako da postoji velika rezerva. Pamcenje je izuzetno slozen proces i zavisi od mnogo faktora, a ubedjen sam da odlicno pamtis ono sto ti cini zadovoljstvo, a ako zaboravljas stvari koje te ionako uzrujavaju, to je kao prednost DM-a.

Malo zezanja, ali pad umnih potencijala nije kritican kod DM-a.
Odgovori