Brkata stvorenja i Omega 3 kiseline

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Brka
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 131
Pridružio se: Ned Nov 14, 2004 12:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Brkata stvorenja i Omega 3 kiseline

Post od Brka »

Brkato stvorenje može biti morž, Brka sa foruma ili bilo koji drugi dijabetičar.

Omega 3 masne kiseline su jedan od najvrednijih i najkorisnijih zaštitnih sredstava posebno za dijabetičare, ali i sve ostale osobe koje imaju povećani rizik kardiovaskularnih oboljenja. Više kontrolisanih studija potvrđuje statistiku veoma zaštinog dejstva Omega 3 kiselina. Osnova delovanja je veoma moćno smanjenje svih upalnih procesa, ujključujući i upale krvnih sudova, a bez upale, čak i sa veoma visokim nivoom holesterola, nema skleroze. Više studija ukazuje na povezanost upale i nivoa holesterola, odnosno da je povišen holesterol isključivo posledica upalnih procesa, pri čemu i višak masnog tkiva, naročito visceralnog sala, imponuje kao upala.

Postoji veliki broj preparata Omega 3 masnih kisleina, pri čemu klasično riblje ulje bakalara nije najpogodniji izbor zbog istovremenog visokog sadržaja A vitamina koji je toksičan u većim količinama.

Evo kako brkata stvorenja obezbeđuju Omega 3:

Modifikovani stari ruski recpet:
Očistiti haringu ili skušu (mala je razlika u proceduri). Prvo se odseče 2 do 3 cm repa. Oštrim nožem se skine kaiš sa gornjeg dela ribe (naročito skuše), pri čemu se odstrane leđna peraja. Odseče se glava nešto ispred bočnih peraja, koja se otkinu, kao i trbušna, a zatim se riba raspori. Izvadi se iznutrica, a zadrži se ikra ili bele ovojnice koje izgledaju kao masne kese. Obe su jestive, ali moraju da se termički obrade, zato se skupljaju više dana, i, ili se isprže, ili se stave u "Brodeto".

Oštrim nožem (srednje veličine za filetiranje) se skuša raseče duž kičme (haringa mora drugačije) i kičma se odstrani u komadu (ostanu sitna rebra u prednjem delu). Haringa se čisti tako što se prvo zavuče palac pod početak kičme, tek toliko da se odvoji od tela, a onda se uhvati palcem i kažiprstom i polako se cela izvuče (na ovaj način se odstrane i tanka rebra).

Zadnji deo skuše i cela haringa se iseku na sitne kockice 1.5 X 1.5 cm i sada:
- ja sitno isečem beli luk, dodam koncentrat paradajza i malo maslinovog ulja i u to ubacim isečenu ribu i prijatno,
- deca dodaju limunov sok i peršun i opet prijatno,
- a može i senf pa ponovo prijatno.

Prednji deo skuše može da se pažljivo očisti od zaostalih kostiju rebara (nije mnogo zametno) i da se uradi isto kao u prethodnom slučaju, ili da se krupnije iseče, ubaci u dublju uzanu posudu, ubace dodatci kao u prethodnom slučaju, i štapnim mikserom napravi pašteta. Svakako mora da se ubaci neki dodatak, ili bar jedan svež paradajz, inače štapni mikser od 500 W ne može da savlada gustinu mesa.

Najeftiniju skušu možete naći u prodavnicama mesa Matijević (ovo nije reklama već pomoć).

Na vrlo sličan način se priprema i sardela (takođe je ima u Mateijeviću), pri čemu se sardinama odseče glava, palcem očisti utroba, i sve se ubaci u dublju, užu posudu,da bi se napravila pašteta (centralna kost se ne čisti, ionako će biti samlevena). Meso sardine je masnije, jače arome, i mora se dodati malo više paradajza, ili drugog začina. Aroma je vrlo intenzivna, pri čemu je sardina nabogatija Omega 3 kiselinama, a uopšte nema žive (kartko živi do ulova), i ujedno je najjeftinija.

Kod tog istog M. ponekad moze da se nađe i krupan Losos najniže katagorije, takođe veoma bogat Omega 3 kiselinama, ali nije najpodesniji da se jede presan zbog veoma tvrde kože, koja poneka malo gorči. Kada se skuva je izvanredan, ali mu se nešto smanji procenat Omega 3.

Svi ovi recepti prosto vapiju za jačim crnim vinom, ali, obzirom da mi je to jutarnji obrok, ja blasfemično ne jedem ovo sa vinom. Inače vino uživam uveče sa tvrdim masnim sirevima, ali o mastima drugi put.
Odgovori