Blage hipoglikemije

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
uplaseni_zekonja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 1:20 pm

Blage hipoglikemije

Post od uplaseni_zekonja »

Pozdrav svima,

trazim mali savjet sta da radimo. Ranije sam vec pisala, ali za one koji nisu upoznati, kratko cu da pojasnim. Moj momak ima dijabetes vec 20 godina (od 8 godine), tip I. Uzima Actrapid i Insulatard insulin na pen. Do sada nije imao problema, osim operaciju oka prije 3 godine (retinopatija).

U posljednje vrijeme (od prije 2-3 mjeseca), zapravo od kada sam ja saznala da ima dijabetes, javljaju u se blage hipoglikemije. Do tog perioda desilo se par puta da mu je pao šećer, ali nije bilo zabrinjavajuće. sada mu se 1-2 puta sedmično desi da mu padne šećer (bude ispod 2), ali on to na vrijeme primijeti. Ja sam ga dovoljno upoznala da odmah primijetim na njemu promjenu (oči se zastakle, ima specifičan hod i ponašanje se promijeni). na moj nagovor uvijek sada sa sobom nosi grožđice, tako da kad primjeti da mu je šećer nizak uzme grožđice (ili banananu ili neku čokoladicu ako mu je pri ruci) i stanje se brzo stabilizuje. nikada nije pao u šok.

stvar držimo pod kontrolom. međutim, mene interesuje zašto se to dešava? Smanjio je doze inzulina. nisam sigurna, ali obično uzima 16 ili 14 jedinica, a kad ide na treninge uzima 10 ili 12. Sada obično uzme 14 ili 12 i kaže da ne smije da uzima manje. to je doza koju uzima duže vrijeme i koja je dobro funkcionisala.
Ujutro mu šećer bude obično oko 2 ili 3. Ima dobru kontrolu šećera preko dana (osim ovih padanja), šećer rijetko ili nikako ne prelazi 7. nedavno je provjerio HbA1c i bio je 6.4.

Šta da radimo? Da li je moguće da gušterača ipak luči nešto insulina ili mu jednostavno treba manja doza? Ima li vrijeme kakve veze sa tim? Da li psihičko stanje može da utiče (nakon sto sam ja saznala da ima dijabetes, njemu je laknulo)?
S obzirom da je kod nas prosto nemoguće raditi neke pretrage, da li smijemo na svoju ruku pokušati sa manjim dozama inzulina i pratiti kako se organizam ponaša?

Svi prijedlozi su dobrodošli

:P

P.S. izvinjavam se na opširnosti
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od kdanijela »

Obzirom da momak ima vec 20 godina dijabetes i da je tip I, gusteraca definitivno vise ne proizvodi insulin. Obzirom da je kontrola glikemije relativno dobra (sto pokazuje HbAC1 od 6.4%), ceste hipoglikemije su "normalna" pojava, tj. on se cesto nalazi na klackalici hipo/normala. Moguci razlog cescih hipoglikemija jeste povecana fizicka aktivnost u datom periodu. Naravno da moze da proba da smanji doze insulina, narocito ako manje jede ili kada je fizicki aktivan. Doze insulina i ne treba da budu "zakucane" na istu dozu svakoga dana, i treba insulin prilagoditi hrani i aktivnosti, a ne obrnuto. Po meni, moze da pokusa sa smanjenjem doza za po 2 jedinice, pa da na taj nacin nadje dozu koja mu nece uzrokovati tako ucestale hipoglikemije.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Re: Blage hipoglikemije

Post od Diabeta »

uplaseni_zekonja napisao:S obzirom da je kod nas prosto nemoguće raditi neke pretrage, da li smijemo na svoju ruku pokušati sa manjim dozama inzulina i pratiti kako se organizam ponaša?
Upravo to uradite. Pogotovo ukoliko se neka hipo skoro stalno ponavlja u određeno vreme. Znaćete koji insulin treba da se smanji. Javi nam se da saznamo kako napredujete :wink:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

D'i si ti uplaseni zekonja! Bilo mi drago kad sam videla tvoj post, sto znaci da si stvar prihvatila najnormalnije, sto me obradovalo. Sad lepo obrisi ovo "uplaseni", i ostani zecica :D
Sto se tice tih hipogl., one su, u neku ruku neminovne, pogotovo kad se radi o uzimanju insulina 4-5 puta dnevno, i kada se radi o osobi koja ima dobar HbA1c. Naravno da i njih treba svesti na najmanju meru... I ja mislim da sami trba da dozirate, takva sloboda je neminovna, pogotovo sto tvoj momak dugo ima diabet i sigurna sam da bas zato uglavnom zna sta radi. Ako biste trazili savet lekara, on bi vam isto rekao: smanji dozu ili vise jedi ili zbog fizicke aktivnosti... Sumnjam da bih ga lekari "ispitivali" zbog toga. Mene barem nisu. A on je svoj diabet za tih 20 godina sigurno bolje upoznao bolje nego bilo koji lekar... Ima tu jos jedna stvar, a to su manjkavosti insulina koje uzima - Insulatard je taj koji mu pravi te nocne hipo, prelistaj po forumu, pisalo se dosta o tome. Ovo pricam iz iskustva (ja sam nedeljno imala dvadesetak hipoglikemija, i vise..). Presla sam na druge insuline, i sada su hipo znacajno redje. Desavaju se ali redje. Razmislite i o tome?
PS mislim da banana nije najsretnije resenje za hipo, bolje neki "cistiji" ugljeni hidrat (u maloj kolicini) - koji ce brze podici secer. Te grozdjice su ok, naravno da ne pretera...
Slatki pozdrav
uplaseni_zekonja
Novi član
Novi član

Zdravo,

pa naravno da nisam odustala :D shvatila sam da od zaljenja i sazaljevanja nema koristi i odlucila da se borimo svim sredstvima, i to prvo ljubavlju.

Iako se ne javljam cesto, redovno pratim forum, citam, upoznajem se... Hvala svima na podrsci i razumijevanju.

Nisam znala za tu nuspojavu Insulatard-a. Mada on navečer uvijek pojede npr. komad nekog peciva i jogurt da bi izbjegao pad šećera noću.
Pri posljednjem "pregledu" kod doktora, zapravo kad je isao da podigne insulin, doktorica mu je predlozila da pocne sa uzimanjem Lantus-a, kojeg bi uzeo jednom dnevno i djeluje cijeli dan. Ali prvo mora do neke druge doktorice koja bi mu odredila doze :-? Ponekad je sve jako komplikovano, zbog administracije i doktora.

Veliki pozdrav
uplaseni_zekonja
Novi član
Novi član

Evo me opet ,

interesuje me da li mi neko može dati informacije o tome da li neko u Beogradu ili možda negdje drugo vrši ispitivanja gušterače (da li gušterača luči insulin i u kojoj mjeri)?

Da li ima neka privatna ili državna klinika? Koliko koštaju ovakva ispitivanja? Da li se mora prethodno najaviti? Kako stvari stoje sa stranim državljanima?

Sve informacije su dobrodošle...

Hvala puno :)
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

Analiza dal pankreas luci insulin ili ne se radi kada se dijabetes otkrije.I predpostavljam da mu je to uradjeno obzirom da je tip I.

Privatno uvek moze to da se uradi,skoro svaka privatna laboratorija radi te analize (bar u Beogradu) i analize se zovu Insulin (kosta 770,00 din) i C-peptid (kosta 770,00 dinara).

Mada moje iskreno misljenje je da je nemoguce da mu pankreas luci insulin nakon 20 godina dijabetesa.

Moj bi savet bio da smanji jedinice insulina,posto je odlicno regulisan.
Slika
mmila
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:06 pm

Post od mmila »

Mislim da test na insulin ne radi onaj ko uzima insulin kao terapiju, pa je u tom slucaju alternativa C-peptid. C-peptid se radi po dijagnozi (da se utvrdi tip diabetesa), i za utvrdjivanje remisije; a moze da se radi cisto da se vidi ima li pankreas jos svojih ispada (zaliha). Mozete uraditi u bilo kojoj privatnoj laboratoriji, a rezulat uglavnom bude gotov isti dan...
Pozdrav
Odgovori