trazim mali savjet sta da radimo. Ranije sam vec pisala, ali za one koji nisu upoznati, kratko cu da pojasnim. Moj momak ima dijabetes vec 20 godina (od 8 godine), tip I. Uzima Actrapid i Insulatard insulin na pen. Do sada nije imao problema, osim operaciju oka prije 3 godine (retinopatija).
U posljednje vrijeme (od prije 2-3 mjeseca), zapravo od kada sam ja saznala da ima dijabetes, javljaju u se blage hipoglikemije. Do tog perioda desilo se par puta da mu je pao šećer, ali nije bilo zabrinjavajuće. sada mu se 1-2 puta sedmično desi da mu padne šećer (bude ispod 2), ali on to na vrijeme primijeti. Ja sam ga dovoljno upoznala da odmah primijetim na njemu promjenu (oči se zastakle, ima specifičan hod i ponašanje se promijeni). na moj nagovor uvijek sada sa sobom nosi grožđice, tako da kad primjeti da mu je šećer nizak uzme grožđice (ili banananu ili neku čokoladicu ako mu je pri ruci) i stanje se brzo stabilizuje. nikada nije pao u šok.
stvar držimo pod kontrolom. međutim, mene interesuje zašto se to dešava? Smanjio je doze inzulina. nisam sigurna, ali obično uzima 16 ili 14 jedinica, a kad ide na treninge uzima 10 ili 12. Sada obično uzme 14 ili 12 i kaže da ne smije da uzima manje. to je doza koju uzima duže vrijeme i koja je dobro funkcionisala.
Ujutro mu šećer bude obično oko 2 ili 3. Ima dobru kontrolu šećera preko dana (osim ovih padanja), šećer rijetko ili nikako ne prelazi 7. nedavno je provjerio HbA1c i bio je 6.4.
Šta da radimo? Da li je moguće da gušterača ipak luči nešto insulina ili mu jednostavno treba manja doza? Ima li vrijeme kakve veze sa tim? Da li psihičko stanje može da utiče (nakon sto sam ja saznala da ima dijabetes, njemu je laknulo)?
S obzirom da je kod nas prosto nemoguće raditi neke pretrage, da li smijemo na svoju ruku pokušati sa manjim dozama inzulina i pratiti kako se organizam ponaša?
Svi prijedlozi su dobrodošli

P.S. izvinjavam se na opširnosti