da li biste mogli da prokomentarišete ovo?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Diabeta

branet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 6:00 pm

da li biste mogli da prokomentarišete ovo?

Post od branet »

Imam 53 godine i pre dve godine mi je otkriven diabetes II. Posle 15 dana je glikemija koja je na početku bila i 28 sišla ispod 10 i otpušten sam sa sledećom terapijom: ujutro 20 jedinica NOVOMIX 30 , a uveče 8 jedinica LEVEMIR. HbA1c je bio 8,5. Vrlo brzo sam počeo uz saglasnost lekara da smanjujem doze jutarnjeg insulina da bih sišao posle nekoliko meseci na 12 jedinica. HbA1c mi je tada tri meseca posle prvog merenja bila 4,7. Šest meseci posle toga uz navedenu terapiju HbA1c mi je bio 4,3. Tada su mi lekari ukinuli večernju dozu, a jutarnju smanjili na 10 jedinica, ali su mi uveli novi insulin HUMULIN M3, jer je prvo trebalo da se u lečenje uključe humani insulini, kako su mi objasnili. Od tada sam na toj terapiji. U maju ove godine mi je HbA1c bio 3,2 , ali u nekom referentnom opsegu od 2,2 do 4. Niko nije od lekara mogao da mi objasni u kojim je to jedinicama, bilo je bitno samo da je u normali. Danas sam opet radio HbA1c i bio je 4,9. Krvna slika i mokraća su u redu u granicama normale sem holesterola, koji je 6,6 ( HDL je 1,14 , a LDL je 4,4). Trigliceridi su 1,8. Zadnje vreme, u prethodnih pet meseci češće mi je ujutru glikemija na tašte izmedju 6,5 i 7,5, a kasnije u toku dana ne prelazi 6. Dva sata posle jela obično ne prelazi 8. Ja bih hteo da mi glikemija ujutru ne prelazi 6, ali mi je lekar rekao da se ne sekiram mnogo oko toga i da je bitno da je u toku dana glikemija u normali. Primetio sam da mi je obično glikemija niža u prepodnevnim časovima. Trudim se da skoro svaki dan predjem izmedju sedam i dvanaest kilometara. U mladosti sam bio sportista, a BMI mi je 24. Molio bih za mišljenje u vezi svega ovoga što sam naveo. Da li treba nešto menjati u terapiji? Da li mi je i dalje neophodan insulin? Navešću samo da sam u prethodne dve godine merio glikemiju u različito doba dana preko 500 puta. Samo tri puta u to vreme glikemija mi je prelazila 10, a 85 puta je bila veća od 7.

Da li ja imam dijabetes I ili 2 ? Konsultovao sam neke endokrinolige koji nisu iz mog grada putem interneta i dobio sam od njih mišljenja da mi nalazi za HbA1c nisu logični, pa bih molio za komentar u vezi toga. Šta je to remisija i da li sam ja u toj fazi, i koliko će to da traje?

S poštovanjem

Branislav

__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of viru
The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

http://www.eset.com

__________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 3671 (20081208) __________

The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.

http://www.eset.com
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Zdravo!

Kao prvo, ocigledno dijabetes imas pod odlicnom kontrolom. Jutarnji secer od 6 ili malo preko je odlican! Jedno sto me zabrinjava je Hba1C ispod 5, to lako moze da znaci da dozivljavas hipoglikemije tokom dana. Da li si primijetio nesto tako? Malaksalost, hladan znoj, tresenje, nejasan vid?
Mislim da zajedno sa doktorom popricas i da pocnes da smanjujes inzulin. Ono sto bih ti preporucio da mjeris secer pre i sat posle svakog obroka, kao i jednom nocu par dana za redom, cisto da vidis kako ti izgleda cijeli dan i sta treba modifikovati. Isto racunaj s tim da kad se bavis fizickom aktivnoscu, da je za to neophodna energija, tj hrana, te jedi adekvatno (nemoj da skrtaris na hrani zbog dijabetesa).
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
branet
Novi član
Novi član

da li bi ste mogli da prokomentarišete ovo?

Post od branet »

gde više da smanjujem insulin kada primam 10 jedinica Humulin M3 ujutru i više ništa ne uzimam u toku dana ? svuda u savetima lekara čitam da šećer ujutru treba da bude ispod 5, a kod mene je izmedju 6,5 i 7,5. nekoliko puta sam imao ranije prošle godine hipoglikemije prepodne dok sam primao 12 jedinica ujutru, a uveče 8 jedinica insulina(ujutru Novomix 30, a uveče Levemir). Zato su mi ukinuli večernju dozu.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Upravo zato i kazem da bi bilo dobro da imamo sliku secera tokom cijelog dana, jer ako je secer "previsok" (sto po meni nije tacno) ujutro, onda treba ubaciti par jedinica navece, a ne ukidati tu dozu skroz. No, to isto tako moze biti posljedica hipoglikemije tokom noci, zbog cega bi test u 3 ujutro bio dobar.
branet
Novi član
Novi član

da li biste mogli da prokomentarišete ovo ?

Post od branet »

dve noći sam merio šećer u 3 sata i 30 minuta. prve noći mi je bio 8.3 a ujutru u pola osam 6,7. druge noći mi je bio u pola četiri 6,9 , a u devet ujutru 7,2. video sam u nekim komentarim da u vezi rezultata merenja moguće da različiti aparati daju različite nalaze. ja koristim Precission X-ceed. da li to ima neke veze ? inače, i prve i druge noći sam večerao oko pola deset i to malo masniju hranu.
branet
Novi član
Novi član

da li biste mogli da prokomentarišete ovo ?

Post od branet »

dve noći sam merio šećer u 3 sata i 30 minuta. prve noći mi je bio 8.3 a ujutru u pola osam 6,7. druge noći mi je bio u pola četiri 6,9 , a u devet ujutru 7,2. video sam u nekim komentarim da u vezi rezultata merenja moguće da različiti aparati daju različite nalaze. ja koristim Precission X-ceed. da li to ima neke veze ? inače, i prve i druge noći sam večerao oko pola deset i to malo masniju hranu.
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Mast ne utice na secer. Ni meso. Sta si jeo kao prilog toj hrani? Lebac/krompir?

I ja mislim da ti treba par jedinica (2-4) Insulatarda navece da bi izbjegao te lagano povisene rezultate ujutro. Inace ne vidim razloga za neku vecu paniku.
branet
Novi član
Novi član

Post od branet »

pa normalno, jeo sam dva parčeta hleba, a dve jabuke sat vremena posle večere. interesuje me tvoj komentar o aparatu za merenje šećera, jer sam tek večeras u temi o različitim rezultatima i aparatima za merenje šećera pročitao da Precission daje veće rezultate, a meni je bilo čudno da mi je gukozni hemoglobin dosta niži od rezultata koje mi pokazuje aparat. već sam napisao da sam za dve godine koliko sam registrovan kao dijabetičar merio u istoj ustanovi glukozni hemoglobin i rezultati su bili:8,5 4,7 4,3 3,2(referentni opseg 2,2-4,4-tako je pisalo u nalazu) i 4,9(pre mesec dana)
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Pa tvoj Hba1C je 4.9, moj poslednji je bio 5.9 i to moji doktori ocjenjuju kao odlicnim. Sve preko 6.5 bi zahtijevalo korekcije. Znaci nema razloga da se zabrinjavas sto se toga tice. Moras isto da shvatis da ti imas dijabetes, sto znaci da nema potrebe da juris referentnu vrijednost posto ce pojedine fluktuacije (kada ti secer skoci na 8-9) dovoljno da ti poremete rezultat Hba1c.

Sto se aparata tice, mislim da nema veze. Sto manje vrijednosti, to manja greska. Drzi se onog koji imas i gledaj da ti secer ne bude nizi od 4 ili visi od 7. Ako uspijes s tim, onda si kao zdrava osoba.
Filos
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Filos »

Branet,
mene buni, u tvom prethodnom postu, ona referentna vrednost za HbA1c od 2,2 do 4,4. Koje su to jedinice? Uobičajena gornja granica je do 6,1 (vrednosti su od 3,9 do 6,1 u %) pa je u tvom nalazu nešto sigurno u drugim jedinicama, tj. tvoja vrednost od 4,9 prelazi dosta gornju granicu.

Prvi put čujem za te referentne vrednosti za HbA1c!

BoJJo, jesi li obratio pažnju na ovo?
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
branet
Novi član
Novi član

Post od branet »

i ja sam tada kada sam radio taj hemoglobin i video nalaz pitao doktora u laboratoriji da mi objasni o čemu se radi i dobio odgovor da je bitno da je nalaz u okviru referentnog opsega. kasnije sam čuo od jednog prijatelja da su u laboratoriji koristili iz donacije neka sredstva za analizu glukoznog hemoglobina. moram da kažem da kada mi je nalaz bio 4,3, doktorka u laboratoriji je tražila da sačekam i tri puta ponovo proveravala nalaz, i na kraju mi je rekla da je sva tri puta dobila istu vrednost. [
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član

Post od BoJJo »

Ni meni nije jasno.. Hba1c od 2.2 znaci da ti je secer ispod 3 cijelo vrijeme, sto znaci da sada vjerovatno ne bi bio ovde :) Doduse, ako su referentne vrijednosti tako niske, onda ni moje poredjenje sa mojim vrijednostima mozda nije ok?
Imas li mozda kopiju nalaza koju bi mogao da skeniras da vidimo kako to izgleda?
branet
Novi član
Novi član

Post od branet »

imam i poslaću ti ovih dana
branet
Novi član
Novi član

Post od branet »

BoJJo, poslao sam ti nalaz na mejl. Da li si ga primio i šta misliš o njemu?
Branet
branet
Novi član
Novi član

Post od branet »

BoJJo, poslao sam ti moj nalaz. U drugim slučajevima kada mi je A1c bio 4,7; 4,35; i 4,9 na nalazu piše da je korišćena metoda Hromatografija-spektrofotometrija, Jonoizmenjivačka nezavisna od temperature. Inače sem što po nekad posle ručka popijem čašu crnog vina alkohol ne konzumiram baš zbog opasnosti od hipoglikemije, Zadnji put kada mi je bio A1c 4,9 nalaz šećera je bio 6,89. Samo u slučaju kada mi je nalaz bio ovaj, koji sam ti poslao mejlom, korišćena je metoda o kojoj ti govoriš. Dosta se krećem u toku dana i to brzim hodom( oko 6 km na sat) i prelazim u toku dana od 8 do 12 kilometara. Možda je to razlog ovakvom nalazu
Odgovori