Bez secera
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Postovi: 10
- Pridružio se: Pet Apr 24, 2009 8:51 pm
Bez secera
Da li puding sadrzi secer (u kesici)?I koliko je zdravo jesti ga?
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Na svakoj kesici pudinga ti piše koliko sadrži ugljenih hidrata, a to ti je šećer. Znači, nije "šećer" samo beli šećer već se pod "šećerom" podrazumevaju i brašno i sve vrste skroba (u krompiru, pirinču, pasulju, grašku...), tj. svi ugljeni hidrati i svi dižu šećer u krvi i zahtevaju insulin (ili druge lekove, zavisi od terapije).
Pozdrav!
Pozdrav!
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
-
- Novi član
- Postovi: 10
- Pridružio se: Pet Apr 24, 2009 8:51 pm
-
- Novi član
- Postovi: 22
- Pridružio se: Uto Feb 24, 2009 4:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: hrvatska
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Nije poenta u šećeru nego u ugljenim hidratima. Svi ugljeni hidrati su šećeri i svi podižu nivo šećera u krvi, neki brže a neki sporije. Beli, glazirani pirinač diže šećer u krvi brže nego beli šećer.
Vodite računa o svim ugljenim hidratima, a ne samo o šećeru!
Vodite računa o svim ugljenim hidratima, a ne samo o šećeru!
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
A zasto je meni dijeteticarka rekla da dijabeticari smeju spagete? U bolnici na odredjivanju dnevnog profila su ih davali, a ja sam bila zgrozena. Pa valjda su to prosti ugljeni hidrati i za izbegavanje su. Gledala sam integralne i imaju 65 gr ugljenih hidrata na 100gr, od toga 4g secera. Lose?
Fruktoza i ostala druzina su isto seceri. Tako da mislim da je gro proizvoda koji su navodno za dijabeticare zapravo samo hrana sa smanjenim kalorijama, a po ostalom neprimerena.
Na hlebu koji ima specifikaciju obicno pise da sadrzi slad ili dodatni secer. Ima li neka vrsta hleba za preporuku?
Sta smuckati od voca i jos necega na temu sladoleda? Ne bih ni vestacke zasladjivace.
Bas imam problem da obezbedim neki normalan kalorijski unos kao vrlo mrsava trudnica.
Fruktoza i ostala druzina su isto seceri. Tako da mislim da je gro proizvoda koji su navodno za dijabeticare zapravo samo hrana sa smanjenim kalorijama, a po ostalom neprimerena.
Na hlebu koji ima specifikaciju obicno pise da sadrzi slad ili dodatni secer. Ima li neka vrsta hleba za preporuku?
Sta smuckati od voca i jos necega na temu sladoleda? Ne bih ni vestacke zasladjivace.
Bas imam problem da obezbedim neki normalan kalorijski unos kao vrlo mrsava trudnica.
Aman, citate li vi sta vam Filos pise?
Daj, nadjite neku enciklopediju ili staru knjigu iz biologije pa procitajte sta su ugljeni hidrati, pa onda mozemo da nastavimo pricu o spagetama, hljebu itd.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Ugljeni_hidrati
Daj, nadjite neku enciklopediju ili staru knjigu iz biologije pa procitajte sta su ugljeni hidrati, pa onda mozemo da nastavimo pricu o spagetama, hljebu itd.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Ugljeni_hidrati
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Nema potrebe da se napadate.
Bitno je samo da znate sushtinu toga shta su ugljeni hidrati.
Podela ugljenih hidrata
• Monosaharidi – prosti šećeri – ne mogu se
hidrolizovati na prostije šećere (Monosaharidi (grč. mono = jedan) su jednostavni šećeri. Sastoje se od samo jedne molekule ili jedinice od kojih su najpoznatiji: glukoza, fruktoza, galaktoza)
• Oligosaharidi – hidrolizom daju manji broj
monosaharida najčešće 2 – 9
• Polisaharidi – hidrolizom daju veći broj
molekula monosaharida
I zato je bitno da vodite rachuna i o tome koliko su ugljeni hidrati zastupljeni u vashoj ishrani, poshto ce na kraju svi oni zavrshiti kao monosaharidi a to nije dobro
Bitno je samo da znate sushtinu toga shta su ugljeni hidrati.
Podela ugljenih hidrata
• Monosaharidi – prosti šećeri – ne mogu se
hidrolizovati na prostije šećere (Monosaharidi (grč. mono = jedan) su jednostavni šećeri. Sastoje se od samo jedne molekule ili jedinice od kojih su najpoznatiji: glukoza, fruktoza, galaktoza)
• Oligosaharidi – hidrolizom daju manji broj
monosaharida najčešće 2 – 9
• Polisaharidi – hidrolizom daju veći broj
molekula monosaharida
I zato je bitno da vodite rachuna i o tome koliko su ugljeni hidrati zastupljeni u vashoj ishrani, poshto ce na kraju svi oni zavrshiti kao monosaharidi a to nije dobro

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hvala!
Ja to znam. Zato me i brine sto kada odem u bolnicu na dnevni profil tamo nas hrane makaronama. Mogu misliti kako to utice na rezultat.
Ne vidim zasto bih morala da se pravdam i objasnjavam sta znam a sta ne. Cinjenica je da nesto hleba moram da unosim, i cinjenica je da mi ne treba onaj koji je opterecen dodatnim prostim secerima. Najkonkretnije i najjednostavnije pitanje za preporuku za neki, za one sa iskustvom. Moja beba i ja necemo da zivimo od hemijskih formula i teorija, sve se u praksi svodi na konkretne namirnice.
Ja to znam. Zato me i brine sto kada odem u bolnicu na dnevni profil tamo nas hrane makaronama. Mogu misliti kako to utice na rezultat.
Ne vidim zasto bih morala da se pravdam i objasnjavam sta znam a sta ne. Cinjenica je da nesto hleba moram da unosim, i cinjenica je da mi ne treba onaj koji je opterecen dodatnim prostim secerima. Najkonkretnije i najjednostavnije pitanje za preporuku za neki, za one sa iskustvom. Moja beba i ja necemo da zivimo od hemijskih formula i teorija, sve se u praksi svodi na konkretne namirnice.
-
- Novi član
- Postovi: 10
- Pridružio se: Pet Apr 24, 2009 8:51 pm
-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Ejmi, ne vidim razlog zašto izbegavaš ugljene hidrate, tj. "šećere". Moraš da ih unosiš jer od njih organizam dobija energiju, bez njih ne možeš da funkcionišeš. Treba da ih unosiš, oni nisu štetni, samo je bitno da ih ispratiš insulinom (pretpostavljam da si dijabetičar kad na ovom forumu pitaš o šećeru u pudingu).
Osobe sa dijabetesom treba najnormalnije da unose ugljene hidrate samo moraju za njih da dodaju insulin (obično je to za 12g ugljenih hidrata 1 jedinica insulina). O tome imaš dosta na sajtu www.diabeta.net, a dosta recepata, pa i za kolače, imaš na sajtu u mom potpisu.
Osim toga, i mršava si zato što ne unosiš ugljene hidrate. Kada organizam ne dobija energiju iz ugljenih hidrata on počinje da je troši iz proteina, koji su gradivni elementi, i tada troši mišićnu masu, pa onda mršaviš. To nikako nije dobro ni za tebe ni za tvoju bebu.
To što jedeš makarone ništa ne smeta. 100g kuvanih makarona ima oko 22g ugljenih hidrata, što znači da 200g, koliko ide u neku prosečnu porciju, ima oko 44g uh i za to ti treba skoro 4 jedinice insulina. Ako tako uradiš nećeš imati povišen šećer i neće ti smetati makaroni.
Samo polako i bez panike. U svetu se u tretiranju dijabetesa sve više doktori rukovode time da ne postoji zabranjena hrana već samo pravilno doziranje insulina i medikamenata.
Računaj ugljene hidrate, uzimaj odgovarajući broj insulinskih jedinica i dobićeš na težini, dobro ćeš se osećati i ništa ti od hrane neće biti zabranjeno, niti će ti nedostajati.
Sad sam pogledala temu "TRUDNOĆA I DIJABETES" i videla sam i tamo tvoj post. Ejmi, uzimaš li ti ikakvu terapiju ili samo "vodiš računa o hrani", s obzirom da je u pitanju gestacijski dijabetes?
Osobe sa dijabetesom treba najnormalnije da unose ugljene hidrate samo moraju za njih da dodaju insulin (obično je to za 12g ugljenih hidrata 1 jedinica insulina). O tome imaš dosta na sajtu www.diabeta.net, a dosta recepata, pa i za kolače, imaš na sajtu u mom potpisu.
Osim toga, i mršava si zato što ne unosiš ugljene hidrate. Kada organizam ne dobija energiju iz ugljenih hidrata on počinje da je troši iz proteina, koji su gradivni elementi, i tada troši mišićnu masu, pa onda mršaviš. To nikako nije dobro ni za tebe ni za tvoju bebu.
To što jedeš makarone ništa ne smeta. 100g kuvanih makarona ima oko 22g ugljenih hidrata, što znači da 200g, koliko ide u neku prosečnu porciju, ima oko 44g uh i za to ti treba skoro 4 jedinice insulina. Ako tako uradiš nećeš imati povišen šećer i neće ti smetati makaroni.
Samo polako i bez panike. U svetu se u tretiranju dijabetesa sve više doktori rukovode time da ne postoji zabranjena hrana već samo pravilno doziranje insulina i medikamenata.
Računaj ugljene hidrate, uzimaj odgovarajući broj insulinskih jedinica i dobićeš na težini, dobro ćeš se osećati i ništa ti od hrane neće biti zabranjeno, niti će ti nedostajati.
Sad sam pogledala temu "TRUDNOĆA I DIJABETES" i videla sam i tamo tvoj post. Ejmi, uzimaš li ti ikakvu terapiju ili samo "vodiš računa o hrani", s obzirom da je u pitanju gestacijski dijabetes?
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/
Hvala na receptu i na odgovorima.
Za puding je neko drugi pitao.
Ovako, mene samo "prate" na rizicnim trudnocama i ja nemam pojma sta u opste mogu ili planiraju da mi preduzmu. Nemam terapiju nego su mi samo naredili da pazim na ishranu, sto sam cinila i inace. Problem je sto ja imam pored gestacijskog dijabetesa rezistenciju na insulin. U prevodu, za sada moje beta celije proizvode previse insulina. Zato mi stvarno nije jasno sta mi mogu, a ocekuje se da mi se u poznijoj trudnoci situacija pogorsa. Bigvanide ne daju trudnicama.
Dodatna komplikacija je sto imam Kronovu bolest, to je hronicna bolest stomaka. Tako da one namirnice koje mi preporucuju za dijabetes, koje imaju vise vlakana, ja zbog stomaka ne mogu da forsiram.
I tako, dok me "prate" i naredjuju da smanjim i ugljene hidrate i masti, ja naravno gubim po koje kilo, sto ne smem sebi da dozvolim jer sam vec najmrsavija moguca. I kao sto Filos objasnjava, proteini su mi opali u krvi u odnosu na pre mesec-dva, jos su u granici, ali i to govori da nisam nasla pravi modus oko ishrane
.
Za puding je neko drugi pitao.
Ovako, mene samo "prate" na rizicnim trudnocama i ja nemam pojma sta u opste mogu ili planiraju da mi preduzmu. Nemam terapiju nego su mi samo naredili da pazim na ishranu, sto sam cinila i inace. Problem je sto ja imam pored gestacijskog dijabetesa rezistenciju na insulin. U prevodu, za sada moje beta celije proizvode previse insulina. Zato mi stvarno nije jasno sta mi mogu, a ocekuje se da mi se u poznijoj trudnoci situacija pogorsa. Bigvanide ne daju trudnicama.
Dodatna komplikacija je sto imam Kronovu bolest, to je hronicna bolest stomaka. Tako da one namirnice koje mi preporucuju za dijabetes, koje imaju vise vlakana, ja zbog stomaka ne mogu da forsiram.
I tako, dok me "prate" i naredjuju da smanjim i ugljene hidrate i masti, ja naravno gubim po koje kilo, sto ne smem sebi da dozvolim jer sam vec najmrsavija moguca. I kao sto Filos objasnjava, proteini su mi opali u krvi u odnosu na pre mesec-dva, jos su u granici, ali i to govori da nisam nasla pravi modus oko ishrane

-
- Aktivan član
- Postovi: 171
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Beograd
Izvini Ejmi...
moja priča se odnosila na one koji su na insulinskoj terapiji, kod tebe je situacija drugačija.
Ali, svakako, moraš naći način da regulišeš ishranu, što i sama znaš.
Možda neko drugi ima neku ideju...
Sve najbolje!
moja priča se odnosila na one koji su na insulinskoj terapiji, kod tebe je situacija drugačija.
Ali, svakako, moraš naći način da regulišeš ishranu, što i sama znaš.
Možda neko drugi ima neku ideju...
Sve najbolje!
Posetite "ČAROBNU KUHINJU" na http://www.carobna-kuhinja.com/