ovem se Sasa Kovacevic. Zivim u Zenici, BIH.
Htio sam Vas pitati u vezi inzulinske pumpice. Naime, moja supruga je dijabeticarka vec 24 godine. Prima Novorapid pred glavne obroke i Lantus u 22:00 h. Od dugogodisnjeg davanja inzulina, ima na odredjenim mjestima otekline i to je jako boli. Pored svega toga, prije skoro godinu dana izgubili smo bebu. Supruga je usla u 9. mjesec trudnoce, ali nepaznjom doktora beba je pred sami porod umrla. Mi zelimo dalje nastaviti zivot i zelimo se boriti za drugu bebu. Medjutim, ovdje joj od doktora niko ne daje podrsku, svi su skepticni. Kada ode na kontrolu i pita za inzulinske pumpice, kazu da u BIH nisu jos nabavljene i da su skupe.
Mene interesuje da li bi mogli nabaviti pumpicu u Srbiji, na koji nacin, koliko kosta i druge detalje vezano za to?
Nadam se da Cete mi pozitivno odgovoriti, jer stvarno zelim supruzi pomoci, zasluzila je to, cijeli zivot se bori s tom bolescu.
Unaprijed hvala,
Sasa Kovacevic
beba mi nije prezivjela
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Avg 09, 2007 1:06 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Veoma mi je zao zbog vaseg gubitka, ali zivot ide dalje i nema predaje. Niste napisali da li je vasa supruga bila na odrzavanju trudnoce, kakve kontrole vezane za bebu su radjene tokom trudnoce i kakva je bila kontrola glikemija u trudnoci. Izuzetno je bitno kvalitetno pracenje ploda od strane strucnog ginekologa, kako bi se na vreme uocile eventualne anomalije. Ono sto je od izuzetne vaznosti jeste to da je kontrola glikemija izuzetno dobra kako u samoj trudnoci, tako i par meseci pre zaceca, kako bi se smanjile sanse da plod ima neke anomalije. Ukoliko se uspostavi dobra glikemijska kontrola, sanse za zdravo potomstvo su prilicno dobre. Pri tom, kljucni period su prva 3 meseca trudnoce, kada se odvija organogeneza ploda.
U Srbiji isto nije tako jednostavno dobiti ins.pumpu, potrebne su "dobre" indikacije za to, ali se vremenom situacija popravlja, pa sve vise dijabeticara, a narocito dece, polako prelaze na pumpu. Pumpa jeste prilicno skupa, oko 5000 Eura, plus mesecni troskovi za potrosni materijal.
Koliko ja znam, u Srbiji svaka trudnica dobija insulinsku pumpu na koriscenje u toku trudnoce, kako bi se omogucila sto bolja kontrola glikemija. Ne znam da je moguce ovde kupiti pumpu, jer onda postoji i problem potrosnog materijala koji se narucuje za tacno odredjenu osobu, tj. pumpu. Ako gresim, neka me Diabeta ispravi...
Ako vam ista znaci, imate moju podrsku da ne odustajete od toga da imate bebu, jer ja licno poznajem nekoliko zena koje su od svoje 6. godine dijabeticari i imaju zdravu decu... Samo dobra kontrola, i sve ce biti OK!
U Srbiji isto nije tako jednostavno dobiti ins.pumpu, potrebne su "dobre" indikacije za to, ali se vremenom situacija popravlja, pa sve vise dijabeticara, a narocito dece, polako prelaze na pumpu. Pumpa jeste prilicno skupa, oko 5000 Eura, plus mesecni troskovi za potrosni materijal.
Koliko ja znam, u Srbiji svaka trudnica dobija insulinsku pumpu na koriscenje u toku trudnoce, kako bi se omogucila sto bolja kontrola glikemija. Ne znam da je moguce ovde kupiti pumpu, jer onda postoji i problem potrosnog materijala koji se narucuje za tacno odredjenu osobu, tj. pumpu. Ako gresim, neka me Diabeta ispravi...
Ako vam ista znaci, imate moju podrsku da ne odustajete od toga da imate bebu, jer ja licno poznajem nekoliko zena koje su od svoje 6. godine dijabeticari i imaju zdravu decu... Samo dobra kontrola, i sve ce biti OK!
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Poslacu vam privatnu poruku, posto je stvar mnogo komplikovanija.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net