autoimun

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
Osinjak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2004 11:15 pm

autoimun

Post od Osinjak »

Muskarac sam,imam 31.godinu dijabetes sam dobio prije 3 godine(tip:autoimun) dakle moj pankreas proizvodi dovoljno insulina medjutim,imun sam na svoj insulin.Prve dvije godine uspjevao sam bez injekcije-insulina da nivo secera kontrolisem fantasticno i to iskljucivo ishranom(tromjrsecni prosjek nivoa secera mi se kretao izmedju 5,4 do 6,8) a posljednjih godinu dana naglo mi se pogorsalo sada prije svakog obroka moram uzeti 10 do 12 jedinica NovoRapid insulina.Ishrana identicna kao i prve dvije godine.
Pitanje:dali je ubicajeno da pored pravilne ishrane dijabetes "napreduje"?
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Diabeta »

Pravilna ishrana je samo jedan od faktora dobre regulacije šećera. Dijabetes može da "napreduje" i ukoliko se dobije u težini, promene životne navike ili posao (npr. više stresa, manje kretanja), ili postoji još neki zdravstveni problem. Da li osim NovoRapida koristiš još neki insulin, npr. dugodelujuci?
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mary »

Na osnovu onoga što sam ja saznala sve što se sa tvojim organizmom dešava utiče na nivo šećera u krvi. Najbitnije je da zaboraviš na stres - koliko god nemoguće zvučalo. Sva kretanja hormona u organizmu takođe utiču na šećere, kao i mnogo drugih stvari.
kolobara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 10, 2004 7:32 am

Post od kolobara »

autoimjum reakcija organizma je pojava kada imunski sistem organizma koji unistava strana tijela u organizmu (viruse, itd) se okrene protiv svog sopstvenog organizma...to jest u slucaju Tip 1 diabetisa protiv beta celija u pankreasu u nistava ih....

Znaci da ti nemas autoimjun bolest vec Tip 2 diabetes gdje organizam ne reaguje ili ne koristi efikasno svoj inzulin...ili tvoj pankreas proizvodi vec maksimum kolicinu inzulina a sto tvom organizmu nije dovoljno jer ga ne koristi efikasno....

samo da pojasnim...

sto se tice pravilne ishrane...to nije "pravilna" ishrana vec ishrana siromasnu u karbohidratima (to jest secerima)...ako unosis minimalne kolicine secera normalno da ti je secer manji jer ti ne treba toliko inzulina...

treba da shvatite da ishrana nema apsolutno nikakve veze sa stanjem diabetesa kao bolesti...niti ga poboljsava...niti ga pogorsava...samo ublazuje simptome...ali ako uklonis simptome to uopste ne znaci da je bolest izlijecena...

Najbolja stvar za Tip 2 diabetis je sport...maksimalna fizicka aktivnost...fizicka aktivnost uzrokuje organizam da koristi inzulin efikasnije....sto je upravo problem kod Tip 2 diabetisa...

Druga najbolja stvar je tjelesna masa...sto manje tjelesne mase... manje potrebe za inzulinom...

Najbolji primjer je kada ja treniram u teretani...potreba za inzulinom mi se smanji za 300%...
Odgovori