marijamaki napisao:Da li neko moze da mi objasni kakva je procedura za uklanjanje mladeza na nekoj od drzavnih klinika? Imam 10-ak zaista groznih,ispupcenih mladeza koji su kao za baksuz na najgorim mogucim mestima,kao npr na ledjima,ispod grudi,na stomaku i uvek ali uvek iz zakacim brushalterom,farmerkama itd. Da stvar bude jos gora,imam jedan na grudima koji ima asimetricne ivice i strah me je jer se nalazi na bas nezgodnom mestu. Nemam para za privatne klinike,radim za bednih 19000 din i ne znam kako to da resim,htedoh kredit neki da podignem ali uzalud... Nadam se da mi neko moze objasniti kako i sta jer sam zaista ocajna povodom toga! Hvala!
Ja sam skidala dva mladeža u državnoj klinici u Novom Sadu pre 5 godina. Ne znam koliko su se stvari menjale od tad, ali možda ti neke informacije budu od koristi.
Prvo što treba da uradiš je da tražiš uput za plastičnog hirurga. Ne znam da li može (ili možda čak mora) prvo kod dermatologa, ali ja sam išla samo kod plastičnog hirurga. Igrom slučaja, baš tad sam povredila jedan od ta dva mladeža pa je to bio dodatni razlog, ali u principu, ako imaš bilo kakve promena na mladežima, to je indikacija za uklanjanje. Kod mene je u to vreme bilo dosta promena na tom jednom mladežu pa nije bilo dileme da li da ga skidamo, a uz njega sam progurala još jedan koji je bio velik i koji mi je smetao. Ne znam da li oni skidaju sve što ti želiš ili samo ono što oni procene da treba. U principu, nema razloga da ne skidaju, ali pošto su kod njih gužve, možda rade samo ono što je neophodno. Pored toga, u to vreme je bilo ograničenje da možeš da skineš samo 2 komada u toku jedne intervencije. Mislim da oni sve uklanjaju hirurški i da ne rade leti zbog veće mogućnosti za infekcije. Spremi se da čekaš i na pregled i na operaciju. Ja sam na preglede išla preko reda, bez zakazanih termina jer je hirurg bio jako dobar pa je primao sve koji dođu tog dana. Kad sam prvi put pokušala da zakažem pregled, rekli su mi da su svi termini popunjeni za narednih mesec i po dana i da dođem krajem meseca kad se bude pravio raspored za sledeći mesec. Ja sam u međuvremenu saznala za tog hirurga i onda sam išla bez termina, samo sa uputom. Za operaciju sam imala sreće jer je jedna žena pre mene otkazala operaciju pa sam uletela u njen termin, ali je i to bilo za nekih mesec dana.
Najbolje bi bilo da se raspitaš u konkretnoj bolnici u kojoj odlučiš da to radiš kakva sve ograničenja postoje - da li možeš da skineš više od 2 mladeža u toku jedne intervencije, koliko moraš da čekaš na preglede, koliko na operacije itd. Osim te birokratije, moja iskustva su pozitivna. Međutim, u to vreme sam studirala pa sam imala vremena da sedim po čekaonicama, ali sad mi je problem da izgubim ceo dan čekajući na pregled. Zato i idem privatno - da skinem 10 komada u jednom danu i to van radnog vremena i da nemam onaj problem sa šavovima naredne dve nedelje. Međutim, razumem da nema svako pare da to priušti.
Jako je bitno da se raspitaš ko je dobar hirurg. Lekari koji rade u državnoj bolnici, umeju da budu drski i bezobrazni pa je zbog toga bitno da ipak izabereš dobrog i strpljivog lekara. Moja drugarica je imala problem kad joj se otvorio jedan šav, šetali su je sa odeljenja na odeljenje jer lekar koji je nju operisao nije radio tog dana, a drugi nisu hteli da prime njegovu pacijentkinju.