Seboreja, akne i masna koza u paketu

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Mandira
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 12, 2005 1:30 pm

Seboreja, akne i masna koza u paketu

Post od Mandira »

Postovani forumasi...

Ja sam samo jos jedan sapatnik koji, izgleda, umalo se nije upecao na laserske tretmane. No, posto ja volim temeljno (koliko moguce) da izucim ono u sta se upustam tako sam dospela ovde. Ne ocekujem da dobijem neki cudesni savet i preporuku, ne pisem iz tog razloga vec mozda zbog nekih sitnih korekcija i uputa koji mogu da se daje od strane samih korisnika foruma.

Citam temu vezanu za akne i oziljke i naravno neposredno se susrecem sa istim problemima no, moji su ipak specificniji. Ja sam jos u 14 godini dobila dijagnozu seboreicni dermatitis, sada imam 24. Po svemu sudeci stanje koze lice se pogorsava pa tako da ne samo sto imam seboreicni dermatitis vec akne, bubuljice, gnojnice i izuzetno masnu kozu.

Trenutno koristim Jomelop G i E i to uglavnom zbog manje vise jednog razloga - kontrole nastajanja rana. Te rane su nadasve spontane (mada mogu biti i posledica nekog preparata, ne mogu da odredim tacno) i manifestuju se crvenilom, svrabom i najpre gnojnicama. U tim ektremnim slucajevima lecim se Hloramfenikolom 1% mast, Hidrogen 3% i Roksimisan tablete. To donekle smiri same rane i ukloni infekciju ali je dalji tretman teska muka. Zbog konbinovanog problema seboreja-akne ja vise ne umem da odredim sta da stavim na svoje lice. Uglavnom operisem po filozoiji: "dobro je dok nije inficirano". Konstatujem da nemam puno oziljaka ali skoro kostantno crvenilo imam. Ono varira izmedju blago roze i crveno.

Kao i vecina probala sam nebrojano mnogo svega i svacega: Cajno drvo, Aloe (Oriflame), Klindamicin, Pantenol, itd. Zatim Tolorex (medecinska hrana na bazi amino kiselina), Revita (trenutno pijem)... Uglavnom na moju inicijativu dok mi je, od strane privatnog dermatologa, davno prepisan Befluvit G (kao blaga varijanta hormonalne masti protiv seboreje) a onda pre nekoliko godina (od istog) apotekarski spravljene preparate. Krema sa AD kapima, mast koja deluje hormonalno i izvesni tecni talk koji se nanosi uvece. Razvela sam se od svih tih preparata i sada koristim Jovine meleme i Bioptron lampu (3 meseca). Od kada koristim Biotron se cak i pogorsalo... sto me je prenerazilo i prosto ne mogu da verujem da bi to mogao biti uzrok. Ulje Cajnog Drveta (Melaleuka Artenifolia) je jedno vreme davalo iznenadjujuce rezultate ali sada pravi ocigledan kurslus uvek nakon drugog dana nanosenja. To me zbunjuje potpuno. Uzgred, perem se 2 (nekad i 3, zavisi od infekcije) puta dnevno sa Sylvie sapunom a nekad i sa Aloe tecnim sapunom.

Da ne bih otezala, na TV-u sam cula za IPL i puno hvale, te sam resila da istrazim po internetu pa tako naisla na ovaj forum. Predosecala sam da to "nesto" sto nije ni piling ni facelift definitivno nije "nezno" i bila sam u pravu. Odustala sam od lasera tj. razmisljanja o istom.

Preostaje mi sada transcendentalna meditacija, autosugestija i duboka koncentracija...
branislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2005 4:11 pm

Post od branislava »

Ja sam se dovijavala na razlicite nacine u borbi protiv akni i nema sta nisam probala,al ova zadnja terapija daje rezultate,bar u zadnjih mjesec dana nisam imala mozda 1-2 bubuljice.Naime,prvo ocistim lice sebamed clear face sapunom(skontala sam da trljanje raznoraznim scrubovima i ostalim agresivnim preparatima samo pogorsava situaciju;kao jedan od najgorih navela bi clean&clear od kojeg su mi se poceli pojavljivati i neki crveni pecati).Lice cistim 2 puta dnevno,dovoljno je.Nakon toga lice namazem losionom sa klindamicinom(ne u alkoholu,vec u destilovanoj vodi,da ne bi isusio lice).Posle namazem lice lavera young kremom i to samo navece.Kako sve te kreme protiv akni istovremeno suse kozu,posle te kreme stavim hidratantnu kremu(ja recimo koristim avon nesto avokado i aloja,al moze i bilo koja druga da nije komedogena). Za dnevnu sminku koristim nivea young kremu,i kuc kuc lice mi se fantasticno popravilo od ovoga.

Isto tako sto sam primjetila u dugogodisnjoj borbi sa mrskim napastima jeste da nije dobro stavljati puno maske a posebno glinu(dovoljno je 1 sedmicno,a mozda i rjedje).Mislim da i vitamini sinteticki nisu bas dobri,jer sam ja se prije kljukala raznim,kontajuci da ce mi pomoci,al nista ,jos je gora situacija bila(ovo se odnosi na vitamin A.E.ZN itd).

Imam i bioptron mada od nje nikakve koristi nisam vidjela,samo bezveze skuplja prasinu,pogodno za izbjegavanje!!!!

Proaktiv ni slucajno,meni je napravio male rupice tamo gdje su bile akne!

Vichy normaderm je dobar mada dosta isusuje kozu!

Cula sam da je caj od zalfije dobar za umivanje,to je sljedece sto cu mozda ukljuciti u ovaj moj rezim.

Eto to vam je moje iskustvo,nadam se da vam moze malo pomoci.
makki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 15, 2005 10:43 am

Post od makki »

Pokushaj s ovim:

1. Koristi hladne obloge od zalfije 2 ili 3 puta dnevno, imash u apoteci, 50din. je pakovanje, meni se lice preporodilo od ove biljke, iako sam i sam bio tezak skeptik, bilo je svo crveno i isusheno. Dakle stavish 3 zavoja, jedan na celo, jedan na bradu, i jedan preko nosa i delu ispod nosa, 20min. ih drzish, naravno zavoje kvasish cim se malo osushe, dakle bitno je da budu natopljeni na licu tih 15-20min i veruj mi crvenilo ce nestati, a koza ce biti u mnogo boljem stanju, jer se u bolnici zalfija stavlja na zive rane, pa otud ne treba cuditi shto pomaze i kod akni.

2. A kao lek koristi Clindasome gel, 2x dnevno nakon shto ti se osushi lice od zalfije, ovo je Hemofarmov proizvod, neshto najbolje shto sam ikada stavio na lice, a koristio sam mnogo preparata, a koza mi je preosetljiva (seboreicna). Pored toga shto deluje protivupalno, od ovog gela ce ti se manje znojiti lice/koza, dakle utice i na smanjenje lucenja lojnih zlezda.

3. Budi nezna prema licu, ne brishi ga vec ga natapaj nekim jako neznim peshkirom, ja se recimo umivam blagim mlazom tusha sa mlakom vodom, a ne rukama.

Sapune i sve ostalo ukini i pokushaj s ovim nedelju dana, verujem da ce ti se stanje popraviti u mnogome. Meni je ovo ocistilo lice, a i kosmati deo glave gde sam takodje imao akne, inace moje akne su sitne sa zutim vrhom, dakle gnojnice. Pozdrav i srecno.
mr ph. Silvio
Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 7:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Seboreja, akne i masna koza u paketu

Post od mr ph. Silvio »

[quote="Mandira"]Postovani forumasi...

Ja sam samo jos jedan sapatnik koji, izgleda, umalo se nije upecao na laserske tretmane. No, posto ja volim temeljno (koliko moguce) da izucim ono u sta se upustam tako sam dospela ovde. Ne ocekujem da dobijem neki cudesni savet i preporuku, ne pisem iz tog razloga vec mozda zbog nekih sitnih korekcija i uputa koji mogu da se daje od strane samih korisnika foruma.

Citam temu vezanu za akne i oziljke i naravno neposredno se susrecem sa istim problemima no, moji su ipak specificniji. Ja sam jos u 14 godini dobila dijagnozu seboreicni dermatitis, sada imam 24. Po svemu sudeci stanje koze lice se pogorsava pa tako da ne samo sto imam seboreicni dermatitis vec akne, bubuljice, gnojnice i izuzetno masnu kozu.

Trenutno koristim Jomelop G i E i to uglavnom zbog manje vise jednog razloga - kontrole nastajanja rana. Te rane su nadasve spontane (mada mogu biti i posledica nekog preparata, ne mogu da odredim tacno) i manifestuju se crvenilom, svrabom i najpre gnojnicama. U tim ektremnim slucajevima lecim se Hloramfenikolom 1% mast, Hidrogen 3% i Roksimisan tablete. To donekle smiri same rane i ukloni infekciju ali je dalji tretman teska muka. Zbog konbinovanog problema seboreja-akne ja vise ne umem da odredim sta da stavim na svoje lice. Uglavnom operisem po filozoiji: "dobro je dok nije inficirano". Konstatujem da nemam puno oziljaka ali skoro kostantno crvenilo imam. Ono varira izmedju blago roze i crveno.

Kao i vecina probala sam nebrojano mnogo svega i svacega: Cajno drvo, Aloe (Oriflame), Klindamicin, Pantenol, itd. Zatim Tolorex (medecinska hrana na bazi amino kiselina), Revita (trenutno pijem)... Uglavnom na moju inicijativu dok mi je, od strane privatnog dermatologa, davno prepisan Befluvit G (kao blaga varijanta hormonalne masti protiv seboreje) a onda pre nekoliko godina (od istog) apotekarski spravljene preparate. Krema sa AD kapima, mast koja deluje hormonalno i izvesni tecni talk koji se nanosi uvece. Razvela sam se od svih tih preparata i sada koristim Jovine meleme i Bioptron lampu (3 meseca). Od kada koristim Biotron se cak i pogorsalo... sto me je prenerazilo i prosto ne mogu da verujem da bi to mogao biti uzrok. Ulje Cajnog Drveta (Melaleuka Artenifolia) je jedno vreme davalo iznenadjujuce rezultate ali sada pravi ocigledan kurslus uvek nakon drugog dana nanosenja. To me zbunjuje potpuno. Uzgred, perem se 2 (nekad i 3, zavisi od infekcije) puta dnevno sa Sylvie sapunom a nekad i sa Aloe tecnim sapunom.

Da ne bih otezala, na TV-u sam cula za IPL i puno hvale, te sam resila da istrazim po internetu pa tako naisla na ovaj forum. Predosecala sam da to "nesto" sto nije ni piling ni facelift definitivno nije "nezno" i bila sam u pravu. Odustala sam od lasera tj. razmisljanja o istom.

NEVEROVATNA KOMBINACIJA POGRESNIH PREPARATA!
Mandira
Novi član
Novi član

Post od Mandira »

mr ph. Silvio napisao:
NEVEROVATNA KOMBINACIJA POGRESNIH PREPARATA!
Postovani gospodine, ovaj komentar mi nije od posebne pomoci...
mr ph. Silvio
Saradnik

Post od mr ph. Silvio »

Za početak, izbacite iz upotrebe Jomelop-e jer su to izuzetno masni preparati za kožu sa problemima koje ste Vi naveli.
Mandira
Novi član
Novi član

Post od Mandira »

mr ph. Silvio napisao:Za početak, izbacite iz upotrebe Jomelop-e jer su to izuzetno masni preparati za kožu sa problemima koje ste Vi naveli.
Za pocetak, moracu necim da ga zamenim...
makki
Aktivan član
Aktivan član

Post od makki »

Mislim da ti je Branislava vec preporucila dobru kremu, a to je Lavera Young sa vocnim kiselinama (A-HA) koje ti podsticu obnovu povrshine koze, i vitamin A koji razbija zacepljene kanale, komedone, i ostale uzroke nastanka akni.

Ja sam uveo sebamed sapun i kremu koja se pravi u apoteci a ima u sebi Airol (derivat vitamina A) i Pantenol (regeneracija koze), znaci vrlo slicno Lavera Young kremi, mada mislim da je A-HA najbolji za regeneraciju koze, pa cu verovatno kad utroshim ovu koju vec imam, da probam i Lavera Young.

mr ph. Silvio
Saradnik

Post od mr ph. Silvio »

Mandira napisao:Postovani forumasi...

Preostaje mi sada transcendentalna meditacija, autosugestija i duboka koncentracija...
Ja bih Vam preporučio higijenski tretman kod kozmetičara, tretman enzimima ili voćnim kiselinama kada stanje kože to dozvoli.
Mycogel za umivanje
BPE gel uvece, na bubuljice
Visio hidro gel preko dana
Srecno!
Mandira
Novi član
Novi član

Post od Mandira »

makki napisao:Mislim da ti je Branislava vec preporucila dobru kremu, a to je Lavera Young sa vocnim kiselinama (A-HA) koje ti podsticu obnovu povrshine koze, i vitamin A koji razbija zacepljene kanale, komedone, i ostale uzroke nastanka akni.

Ja sam uveo sebamed sapun i kremu koja se pravi u apoteci a ima u sebi Airol (derivat vitamina A) i Pantenol (regeneracija koze), znaci vrlo slicno Lavera Young kremi, mada mislim da je A-HA najbolji za regeneraciju koze, pa cu verovatno kad utroshim ovu koju vec imam, da probam i Lavera Young.
Vec 6 dana primenjujem terapiju sa oblogama Zalfije, Clindasome gelom, bez sapuna.. dakle samo ispiranje vodom. Za sada je stanje veoma obecavajuce, cenim da zalfija ovde cini najvise... Medjutim, koza mi je ogrubela, odnosno postala hrapava... Iskreno, sad se ne usudjujem da menjam ista jer se bojim da ne pokvarim sedmodnevni trud.

No, sada sam malo obeshrabrena... makki mi preporucuje sapun?! Zasto menjas terapiju? ...Kao sto rekoh, toliko sam nastrahovana od eksperimentisanja (narocito kada platim za nesto prilicnu svotu i na kraju izvojevam sebi upalu) da se ne usudjujem da isprobavam dalje... Najradikalnije sto sam ucinila za deset godina je ukidanje sapuna!

Uzgred Lavera Young u sebi sadrzi Tea Tree... ne znam da li bi smela da se usudim. Poslednji put kada sam stavljala ulje morala sam da se lecim antibioticima... sto je apsurdno s obziromda sam ga koristila svakodnevno mesec i kusur. Moje lice menja cud...

Dakle, sada jedino ne znam sta sa neravnom kozom, i eventualno oziljcima i flekama...

Ne radujem se unapred nicemu, cak ni trenutnom (prilicno neverovatnom) poboljsanju... Jednostavno ne znam koliko ce dugo trajati...
makki
Aktivan član
Aktivan član

Post od makki »

Ja sam vec 3 meseca na zalfiji, kada sam poceo lice mi je bilo isusheno skroz dehidrirano, uzasno, sa oblogama od zalfije i klindamicin losionom sa alkoholom sam sredio stanje, vratio boju lica, nije vishe isusheno, crveno, dakle negde sam na pocetku.

Pre 2 nedelje mi je derm preporucio clindasome gel, i sebamed sapun i kremu airol/pantenol. Koristio sam par dana clindasome i zalfiju samo i video da je bolja od losiona sa klindamicinom, jer nema alkohol, neznije je za lice, a efikasnije.

Pre par dana sam uveo i ostatak terapije sebamed i kremu, pa cemo videti:)

Ti ostani na zalfiji i clindasome-u, a ja cu ti javiti kako ide s ovim ostatkom. Kazem ti ja zalfiju stavljam 3 meseca i danas ne prekidam, ona sadrzi ulja i vratice ti prirodan izgled lica za mesec dana, a nadalje ce biti sve bolje. Ako ti na celu ne prestaju akne od clindasome-a, u shta sumnjam da ce ti se desiti, uvedi ihtiol mixturu ali od 3%, ja sam to koristio i ocistio celo za par dana (3/4), jednom uvece nakon zalfije nanesesh, ali samo ako clindasome ne ocisti:) E sad ne znam kako ti je koza hrapava, gledaj da ti voda za obloge ne bude ledena, da ide vishe ka mlaka nego ledena, jer hladna voda isushi lice.

Ajde srecno.
makki
Aktivan član
Aktivan član

Post od makki »

Inace i ako je meni lice 3 meseca gotovo cisto, kod mene je problem shto kad neshto radim, preznojim se dolazi do infekcija, dakle po par akni izadje, danas cist, a sutra vec sa par sitnih gnojnica, shto mi je iritirajuce. Zato cu probati sapunom i kremom (airol otpushava zacepljene kanale, pantenol rehabilituje stanje koze). Derm mi je rekao da se i tretmani rade lakshe nakon shto airol dejstvuje 40tak dana.

Inace imam kuci mycogel, koji sam koristio jedno 3 nedelje, i pomogao mi je na celu, ali mi se ostatak lica zacrveneo od njega josh vishe. On sad stoji i ceka neko bolje vreme kad cu ga opet ukljuciti u tretman, ako to stanje lica dozvoli. Mozda sam ga koristio kada je lice bilo isuvishe dehidrirano. Kapiram da sapun ne moze bez kreme, i da treba da se nanosi na lice sa izuzetnom neznoshcu, dakle da ruke jedva dodiruju lice, samo sapunica bukvalno. Inace se napravi josh gore struganjem, trljanjem.

I gledaj da se shto manje umivash nashom vodom, vec zato koristi zalfiju, pre par meseci mi je doshao drug iz Italije sa neverovatnom bojom lica, inace je ranije imao crvene obraze, kaze da je voda tamo daleko bolja nego ovde, da mu akna nije izashla od kad je u Italiji. Mada je sve to individualno, jer i tamo ljudi imaju akne:)
Mandira
Novi član
Novi član

Post od Mandira »

makki napisao:Inace i ako je meni lice 3 meseca gotovo cisto, kod mene je problem shto kad neshto radim, preznojim se dolazi do infekcija, dakle po par akni izadje, danas cist, a sutra vec sa par sitnih gnojnica, shto mi je iritirajuce. Zato cu probati sapunom i kremom (airol otpushava zacepljene kanale, pantenol rehabilituje stanje koze). Derm mi je rekao da se i tretmani rade lakshe nakon shto airol dejstvuje 40tak dana.

Inace imam kuci mycogel, koji sam koristio jedno 3 nedelje, i pomogao mi je na celu, ali mi se ostatak lica zacrveneo od njega josh vishe. On sad stoji i ceka neko bolje vreme kad cu ga opet ukljuciti u tretman, ako to stanje lica dozvoli. Mozda sam ga koristio kada je lice bilo isuvishe dehidrirano. Kapiram da sapun ne moze bez kreme, i da treba da se nanosi na lice sa izuzetnom neznoshcu, dakle da ruke jedva dodiruju lice, samo sapunica bukvalno. Inace se napravi josh gore struganjem, trljanjem.

I gledaj da se shto manje umivash nashom vodom, vec zato koristi zalfiju, pre par meseci mi je doshao drug iz Italije sa neverovatnom bojom lica, inace je ranije imao crvene obraze, kaze da je voda tamo daleko bolja nego ovde, da mu akna nije izashla od kad je u Italiji. Mada je sve to individualno, jer i tamo ljudi imaju akne:)
Puno ti zahvaljujem na savetima i podrsci :)

U jednom trenutku sam se uplasila da ti Zalfija vise ne pomaze.. pa si zato presao na nesto drugo. No, sada sam ohrabrena jos vise.

Koristim Zalfiju i Clindasome vec 8. dan (Zalfiju tri puta dnevno) i priznajem da nije odavno bilo oviliko dobro. Medjutim, pravo iskusenje tek sledi negde za desetak dana kada se, uglavnom, stanje u celosti pogorsa... Volela bih da zaokruzim mesec dana sa kozom lica kao sto je trenutno, ne trazim vise od toga. I kao sto ti kazes, 'negde sam na pocetku'... ima izgleda za happy end... ili beggining.

Uzgred, obloge koje ja stavljam su improvizovane... iz tehnickih razloga prinudjena sam da se snalazim. Ne, nije hladno... caj drzim u flasici od hidrigena i traje mi par dana, sobna temperatura.

Iako se hronicno crvenilo povuklo (sa par izuzetaka i izuzev kada se uznemirim ili kada mi je vruce), poneka gnojnica se pojavi i poneka bubuljica... Valjda ce i to da se sredi s vremenom.

Ti si iz Beograda? Tj. peres se beogradskom vodom? Ja se perem Arandjelovackom barom... da, da... barom. Tehnicki je neispravna ali je, navodno, bakterioloski ispravna... Reci mi, da li mi preporucujes da ispiram lice nekom vodom (npr. mineralnom) ili samo da koristim Zalfiju?

I jos nesto (teram mak na konac ;)... kad kuvas caj, kako ga kuvas... tj. kako bi bilo najbolje? Ja ga prelijem prokljucalom vodom (iz ketla)... i stoji nekoliko sati jer time dobije jacu boju, smatram da je tako bolje?

Htela sam da te gnjavim sa jos nekoliko stvari ali ima vremena...

Nastavicu ovako dakle a ti svakako me obavestavaj o tvom napretku!
makki
Aktivan član
Aktivan član

Post od makki »

Ja dnevno iskoristim 400g, znaci prokuvam u lonce vodu i sipam dve supene kashike zalfije, pokrijem tacnom i tako svaki dan. Stoji tako dok se ne ohladi:) Imam posebnu ciniju u kojoj presipam vodu sa zalfijom i u njoj natapam gaze i stavljam na lice. Kupujem u biljnoj apoteci zalfiju na merenje gde je josh jeftinije nego u apoteci. Gledaj da svaki dan koristish novoskuvanu dozu, a ne da ti par dana stoji jedna:) I pazi zalfija farba i fleka:) Gaze gledaj da menjash dnevno, neka ti stoje u vodi sa zalfijom dok ih ne izgustirash posle 3-6 puta.

Voda kao voda ne verujem da ima neki narocit uticaj, ali gledaj da se shto vishe umivash zalfijom, znaci umesto umivanja ujutru vodom, par minuta stavish obloge od zalfije ili nanosish na lice sa gazom tzv. umivanje zalfijom bez dodira rukama:) Kad bash morash umi se obicnom vodom, ali pokushaj tushem, jako blag mlaz mlake vode.

Ne znam da li si primetila kako je lice belo nakon 20min. tretmana zalfijom:)

Meni od kada sam krenuo zalfiju/klindamicin nije se pogorshalo stanje, znaci ako ti se celo ne smiri, samo uvedi uvece ihtiol 3% mixturu (160din. u apoteci), mada mislim da ce clindasome odraditi posao (obican klindamicin losion meni nije, pa sam morao i ovo drugo da probam, ali clindasome gel jeste). Ne verujem da ce ti se stanje pogrshati, bice samo bolje. Gledaj da ne cedish akne, vec im vrh probushi iglom ili cackalicom, ako bash morash da dirash.

Mozesh zamisliti kako je meni sada kada 2god. nisam mogao da sprecim izlazak akni po kosi (a mazao sam gomilu preparata) a za jedno 4 dana mazanja clindasome-om nema ih vishe. Hemofarm rulez:)

Ajd pa se cujemo i budi uporna, rezultati ne dolaze preko noci, iako se nekad posreci, kao meni sa zalfijom i clindasome gelom.
mr ph. Silvio
Saradnik

Post od mr ph. Silvio »

Neke biljne droge ne iziskuju tako dugo vreme ekstrakcije, pa u tu grupu svrstavam i žalfiju. Dovoljno je da poparite žalfiju proključalom vodom i da odstoji poklopljena oko 30 min. Koristite svaki dan novi čaj za obloge i vodite računa da Vam obloge suviše ne isuše kožu, jer se to vrlo često dešava!
Odgovori