Pozdrav ljudi! Procitah sve vase postove i moram priznati da mi je zao sto vas nisam pronasla ranije. U mnogome se pronalazim sa vama i vasim siituacijama i tipovima Rozacee. Moj slucaj je ipak malo drugaciji.
Rozaceu imam 15-ak godina otprilike. Lecila sam se svim mogucim terapijama, antibioticima, kremama, losionima i mazalicama svih vrsta. Nista nije vredelo, nista nije imalo duzi ucinak, sve se veoma brzo vracalo, bas kao i kod nekih od vas. Onda mi je 99' godine prepisam Elocom krem. Sheringov kortikosteroid. Sramota me je da kazem koliko godina sam ga koristila, jer je iluzorno biti bukvalno "navucen" na takav lek skoro 13 god. ali tako je. Dakle lek koji je meni u smislu Rozacee cinio cuda. Tokom svih ovih godina nije mi se vracao osip, nisam imala one karakteristicne bubuljice, niti jako crvenilo. Vecinom mi je koza bila kao porcelan, tako da se nadam da cete razumeti moju fiksaciju za taj lek (mada tada nisam ni znala koliko kortikosteroidi nisu dobri za organizam).
Poslednjih godinu dana sam resila da malo vise promenim zivot u smislu zdravlja i uvedem neke novine, jer su mi bile preko potrebne. Prestala sam da koristim hormonsku kontracepciju (na piluli preko 10 god.). Ishrana mi je veganska, sto se pokazalo cak pozeljnim u lecenju Rozacee. Ali morala sam i da prekinem sa koriscenjem Elocoma za lice..i tada pocinje ovaj pakao...
Rozacea se vratila, gora nego ikada. Osip koji se crveni, ljusti, puca. Sitne bubuljice svuda po licu. Osecaj uzarenosti, vreline i svrab sve jaci. Naravno posetila sam dermatologa, dobila Dovicin, Metronidasol sa antibiotikom koji mazem, neku miksturu takodje sa antibiotikom koju mazem pred spavanje, Elidel krem, Toleriane ultra kremu za svakodn. negu- nista! Cak mi se cini da mi je nakon svega toga jos gore. Imala sam burnu reakciju nakon nanosenja lekova i buktanje i otok koji ne prolazi, pa mi je savetovano da prekinem terapiju...
Citajuci vase postove, shvatila sam da je sablon lecenja skoro kod svih gotovo isti. Meni odavno lekovi ne pomazu, a i slozicete se, klasicna medicina ne leci uzrok, vec samo posledicu..a ja sam sklona da verujem da je uzrok negde unutar naseg organizma. Citajuci i strane forume i tekstove na ovu temu, cini mi se da je nekako jako bitno:
- promeniti ishranu
- piti sto vise vode
- alkalizovati svoj pH tj. organizam uopste
- izvrsiti na neki nacin detoksikaciju jetre
- uraditi hidrokolon
- i sve to nastaviti i po prestanku simptoma....
Mene je jako zainteresovala i URINOTERAPIJA koju ste pominjali. Koliko god ne zvucalo odmah primamljivo, svi mi sa Rozaceom dodjemo kad tad u fazu kad je vazno samo da je nesto lekovito i delotvorno, tako da nemam sta da izgubim. Mislim da postoje velike predrasude prema urinu kao "prljavom" a da on to ustvari uopste nije...tako da mi je to jedna od preostalih mogucnosti koje mi jos ulivaju nadu, kao i preparati travara kog pominjete.
Vidim da je mnogima prepisivan Roakutan od 10mg, a ne znam koliko se govori uopste o njegovoj stetnosti. Cak je i u SAD povucen iz upotrebe, nakon niza tuzbi, sudjenja i placenih odsteta za ozbiljno ugrozavanje zdravlja a i zivota..
Ja zaista ne mogu da prihvatim da se nasem oboljenju ne zna pravi izrok, da izlecenje ne postoji. Mora da postoji neka inicijalna kapisla unutar nas samih. Samo ako iz korena promenimo nacin zivota, mozemo se otarasiti tog uzasnog crvenila i nazalost svega sto ide uz njega (bar u mom slucaju, nista me nije obislo).
Trenutno ne znam kako sebi da pomognem. Osecaj je uzasan, ne znam sta cu od svraba i vreline, ne znam sta da uzmem kao "prvu pomoc" pre nego sto nastavim da kopam dalje za resenjem..Bubuljice mi bujaju iz sata u sat, ne prepoznajem se vise. Brojim sate bukvalno, a nocu je najgore. Ako neko ima jos neki savet, znacilo bi mi. Zanimaju me vasa iskusta nakon detoksikacija organizma, ukoliko ste ih radili?
Izvinjavam se na ovako opsirnom "predstavljanju"..Nemam u svojoj okolini nikoga sa slicnim iskustvom , niti nekoga sa kime mogu ozbiljno da popricam na ovu temu. Vidim da ovo stanje na mene pocinje da utice i emotivno i psihicki, nekad sam jako tuzna, bezvoljna i demotivisana...
Hvala na razumevanju. Pozdrav!
relativno sveze fotke, mad aje trenutno situacija jos gora

(((