Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
Promene su u vidu crvenih papula i papulopustula (gnojanice), koje se javljaju u grupama i izazivaju svrab. Najčešće se javljaju oko usta, na bradi, na prelazima sluzokože usana i šire se prema obrazima, a nekada i oko nosa. Koža oko promena je eritematozna i suva.
Provocirajući faktori mogu biti: loša higijena kože lica, kozmetički preparati, upotreba topikalnih steroida.
Perioralni dermatitis dobro reaguje na terapiju.
Prvo treba prekinuti korišćenje svih kozmetičkih preparata (kreme, puderi i sl.).
Lice umivati samo mlakom vodom.
Od lekova mogu se ordinirati antibiotici.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ja mislim da mi posledica dejstva jonson losiona ,i AHA gela koji sam koristio za lice ,jer imam jako masnu kozu,mazem rozamet kremu i pijem dovicin,nakon terapije primecujem da mi je koza suvlja ,ne znam smijem li da stavim neku neutralnu kremu tipa dove onu za ruke
Flavin napisao:ja mislim da mi posledica dejstva jonson losiona ,i AHA gela koji sam koristio za lice ,jer imam jako masnu kozu,mazem rozamet kremu i pijem dovicin,nakon terapije primecujem da mi je koza suvlja ,ne znam smijem li da stavim neku neutralnu kremu tipa dove onu za ruke
Ponekad, perioralni dermatitis moze biti pomesan s drugim oboljenjima i zato savetujem da se javis dermatologu. Veoma retko moze da se javi i oko ociju. Standardno lecenje su antibiotici i lokalni metronidazol. Nekada se daje i Accutane (tj. Roaccutane). Naravno, nemoj sam da uzimas lekove.