nega kose

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

jovanaklea
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 9:57 am

nega kose

Post od jovanaklea »

mozda je ovo glupo pitanje, ali koliko zaista verujete da samponi, balzami i pakovanja mogu da ucine kosu lepom i zdravom?

Ako podjemo od fakta da je samo koren kose "ziv", a sve ono sto nam pada po ramenima mrtva dlaka-ostaje mi samo da verujem da mogu da je ucinim meksom, sjajnom ili lakom za cesljanje (i to upotrebom balzama+pakovanja koja funkcionisu po principu omeksivaca za rublje).

I mogu da zivim zdravo i uticem na situaciju iznutra, al to bas i nema toliko brzo dejstvo (pogotovo ako se farbam-nema tih vitamina koji ce spreciti stetu od blansa!)

Ali, sve one reklame tipa "hrani dlaku", "kosa blista od zdravlja" itd jednostavno mi nemaju smisla. I cemu onda trosenje para na redken, tigl i sl?
Volela bih da me neko argumentovano ubedi da stvarno vredi sto ja toliko trosim na preparate za kosu, jec cu ja naravno i u buducnosti to ciniti, samo ne vise s tolikim uzivanjem :cry:
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od DRAGANA 15 »

Jovana,
argumentovano ne mogu da te ubedim, ali evo i ja da dam svoje misljenje kao korisnik pomenutih preparata.
Moj slucaj je ovakav- imam suvu kozu lica, tela pa i glave, odnosno scalp-a. Kad kazem suva-ne mislim dehidrirana, nego posna(smanjeno lucenje epidermalnih lipida). Kada gledam svoje slike kad sam bila 1,2 razred osnovne skole- kosa mi je izgledala kao metla. Suva, smesna, na sve strane leti, naelektrisana. Godinama sam izvlacila pramenove(dakle i hemijski sam je isusivala, idiot :roll: ), a sada sam ponosna brineta :wink:
Od kako sam pocela da koristim razne sampone i pakovanja, moja kosa izgleda mnogo lepse, zdravije. Kada sam je prala samo samponom( i to brezom) to je bilo katastrofa.
Nije bitno koji je brend, bitno da je pakovanje za suvu i ostecenu kosu.(mada mi Revlon najvise odgovara, i Nivea nikako) koristim i prirodna pakovanja i mesavinu prirodnih ulja i jako sam zadovoljna. Jer ipak, lepa kosa je prvo sto se primeti, imi se mnogo bolje osecamo kada nam je kosa uredna.
Ne znam da li je to psiholoski momenat, ali imam utisak da mi je kosa stvarno lepsa i zdravija.
Znam da zvuci kao da sam citirala reklamu, ali to je tako.
Znaci, ipak ta pakovanja i sini samponi nesto rade, a sta i kako, pogledacu u svojoj literaturi(fiziologiju dlake), pa ce se mozda i naci neki argument.
Ovo je samo moje misljenje kao korisnika...
Pozz
skvo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 12:47 am

Post od skvo »

Slazem se sa Draganom.. mislim, naravno da ti se nece lomljenje kose smanjiti za 60% ako koristis neki sampon ;), ali razliku moze s da primetis ako operes kosu Loreal ili Fructis Gernier samponom, nego ako je operes sa "Somil Lapovo"....
Iako je to sve manje vise hemija, opet razlika itekako postoji....
Do duse, preterano mascenje kose, ne mislim da neki sampon moze da izleci, kad su ti lojne zlezde takve, ne vredi da je isusujes spolja, ali na primer i ako je farbana uz dobru negu moze biti zdrava.
Evo moja je iako se farbam u palvo zdravija od mnogih koji se ne farbaju.
Dobar sampon i dobar regenerator uz svako pranje, jednom nedeljno neko pakovanje, opet kavlitetno, i sigurno ce ti kosa izgleda ti bolje.
Jenny83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 23, 2006 5:22 pm

Post od Jenny83 »

Cao.
Ja sam takodje plava, farbam se na otprilike svakih dvadesetak dana (ne podnosim izrastak) a veruj mi, svi se cudom cude kako mi je kosa zdrava.
Ja bih sama pre rekla da ona ustvari samo dobro izgleda, mislim da kada bih vlas stavila pod mikroskop, videlo bi se da je naravno ostecena.
Ono sto je cinjenica je to da mi preparati koje kupujem mnooogooo pomazu. Em se lepo ocesljam, ne mrsi mi se kosa jako, em lepo izgleda.
Ja koristim lorealovo pakovanje za farbanu kosu (ono crveno) i svaki put kada se ofarbam, stavim ampulicu (na celu kosu pa jos utrljam u koren, drzim malo i to je to).
Na osnovu mog iskustva, misljenja sam da nam nijedan preparat nece kosu napraviti kao sa reklame za panten, ali sigurno ce poboljsati njeno stanje za bar 50%.
jovanaklea
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 9:57 am

Post od jovanaklea »

ja u stvari stalno imam dilemu da li je bolje koristiti proizvode koji su maximalno na prirodnoj bazi (kao napr. Aromatica, Body shop i sl), nego svu tu hemiju i u fazi sam istrazivanja sta bolje za kosu.

Kad smo vec kod te teme, Dragana,da li je normalno da svaki put kad perem kosu, cetka bude puna dlaka, kao i gotovo uvek kad je pocesljam.Da li se radi u prelaznom godisnjem dobu, ili farbanju.

farbam se u plavo, ali poslednjih 2 meseca koristim 11% hidrogen, umesto 9%. da li je izmedju njih velika razlika sto se tice ostecivanja dlake?
skvo
Aktivan član
Aktivan član

Post od skvo »

Verovatno je sezonski, s kim god da razgovaram svi se zale da im opada kosa...
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Jovana, razlika u procentu hidrogena nije previse znacajna za ostecenje kose. Kosu vise osteti amonijak koji se nalazi u farbi nego hidrogen.
Sto se hemije tice, evo npr u kozmetici za lice i telo, za Afrodita kozmetiku(govorim o profesionalnoj liniji) vazi pravilo da je to samo "hemija", medjutim, daje fenomenalne rezultate, posebno njihova linija za telo. I ja je rado koristim. I nema nezeljenih efekata za sad.
Svaki kozmeticki proizvod u sebi ima manje ili vise hemije, ali sve te supstance moraju da budu ispitane i da odgovaraju propisima IV jug farmakopeje(ako govorimo o nasim preparatima). Strani proizvodi prolaze jos rigorozniju kontrolu.
U novije vreme prirodne supstance u prepartima zamenjuju hemijske koje su se do sada koristile, ali i te prirodne supstance ne mogu da se korporiraju u preparat ukoliko nisu makar malo modifikovane.
Dakle, sve dodje na isto, ali, veruj mi, brendovi koji su priznati- ne smeju da se igraju sa sastavom svojih preparata, i u sebi sadrze uglavnom neskodljive supstance.
E sad, tu se postavlja pitanje-za istocno i zapadno trziste? Tu je razlika samo u procentu aktivnih supstanci, pa je zato Nivea koju kupimo u Nemackoj, mnogo bolja od one koju kupimo u Maxiju. ali to je vec druga tema, pa da ne davim.
Bas sam se raspisala, sorry.
Pozz,
Dragana
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Zaboravila sam. Skvo je u pravu, verovatno je opadnje sezonskog karaktera.
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am

Post od Andjela »

Svi Niveini preparati,pocev od sampona za kosu do krema za lice, proizvode se u Bugarskoj. :roll:
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Za to nisam znala, ali ako je tako SUPER!
Bugarska je sada mnogo naprednija od nas, zar ne?
Nema veze gde se proizvode, bitna je razlika u procentu aktivnih supstanci.
skvo
Aktivan član
Aktivan član

Post od skvo »

Ma, eto lush ima uglavnom prirodne sastojke, mada ga pobornici kozmetike tipa Hauschka i slicno, pljuju, ja sam se jedno vreme bas nalozila na lush, i isprobala mnoge stvari, i zakljucak, od lush sampona mi je kosa kao slama, malo preterujem, ali lose izgleda, sapuni isusuju kozu,i slicno... Pre odredjenog vremena, sam rascistila sa lushom i rekla da vise nikada necu nista kupovati, "zivela hemija'... samo nadjes sta ti odgovara...
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am

Post od Andjela »

Nisam sigurna da je nebitno gde se proizvodi:)

Da li to znaci da,posto su svi napredniji od nas,kreme domace proizvodnje ili magistralne kreme su najlosijeg kvaliteta ili sa mojom logikom nesto nije u redu?

Opet se vracamo na onu staru pricu o strogoj individualnosti ,nekome prijaju apotekarske kreme a nekima ni Niveine original ,ne.
makki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 15, 2005 10:43 am

Post od makki »

Apotekarske imaju po 2 sastojka, pa nekom prijaju, jer one u prodaji imaji po 20, pa se zadesi da ti neki od tih iritira kozu. I sve je kvalitetnije na zapadu, ali bar dolazi neshto sa zapada (koliko toliko pribliznog kvaliteta), nismo osudjeni na domaci ambis samo :)

Inace, i ja planiram da u skorije vreme probam neku Avene kremu sa glikolnim kiselinama (apropo teme krema za masnu kozu:)
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Andjela, nismo se razumele.
Ja sam prva pristalica domacih proizvoda. Ima dosta stvari(govorim o kozmetici, naravno) koje su jako dobre.
Recimo, par puta sam pricala o Lipo kozmetici. Jako dobra profesionalna linija.
Biobody Paris- nasa kozmetika- proizvodi ga Primax, ima dosta jako dobrih stvari-njihov anticelulit gel je odlican(cofein+brsljen), krema"jaki nokti" je super, nocurak krem-odlican za osetljivu kozu......
Magistralni preparati su najbolji, ukoliko farmaceuti i dermatolozi saradjuju. Zato je apoteka Sanafarm pronasla super resenje, sada tamo mogu da se kupe kreme za sve tipove koze i sve promene(od seboricnog do atopskog dermatitisa).I dr Gorana rado preporucuje njihove kremice.
Dakle, poenta price je da nase trziste dolaze kreme i preparati drugacijeg kvaliteta nego na zapadu. Govorim o Nivei, Garnier, Loreal.... Dakle to su preparati koji su niskopozicionirani(u svetu kozmeologije).
Sigurna sam kod Uriage, Avene, Sebamed, Neutrogena, Darphin(i ostale profi linije:RVB,Ella Basche,Babor, Thalgo....) ne postoji razlika u kvalitetu. Za to sam 100% sigurna. Sto i za Francuze, to i za nas...Zato i jeste skupo. Za Vishy nisam sigurna, nesto su mi sumnjivi.
Sto se individualnosti tice, naravno da postoji i taj deo price.
Jel sad OK?
Ne mislim ja da gazim nase, a hvalim tudje. Samo sam realna.
A to za Bugarsku, to je bila sala..... :D Malo realne ironije..... :(
Veliki pozdrav,
Dragana
makki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 15, 2005 10:43 am

Post od makki »

Shto bre za Vichy nisi sigurna :lol: , pa meni je najvishe dobra doneo Vichy, spasio i kosu i lice, onaj shampon protiv peruti i krema Normaderm, a recimo Squaphane P,S, Mycogel mi uopshte nisu pomogli. A tek onaj Vichy Lipidiose smooth shower cream za kupanje, ma dozivljaj za sebe :lol: I sebamed isprobah i sapun i visio hydro gel, i razlika u kvalitetu i dejstvu mi je mnogo na strani Vichy-a. Eto mog licnog iskustva poshto sam bio prinudjen da isprobam sve i svashta.

A uskoro cu i Avene da testiram :P Pozdrav.
Odgovori