nega kose

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Andjela »

Da,ok je Dragana,pogresno sam shvatila tvoju poruku.Sada smo se razumele:)

Onoliko koliko sam cula od ljudi koji plivaju po kozmetickim vodama,jedino medicinska kozmetika ne daje licence drugim zemljama za svoje proizvode,pa je ono sto je npr Uriage,Eucerin,Avene ,to je original Uriage,Eucerin i Avene,nema bugarske,madjarske ili rumunske kopije.

Jos samo da dodam,kad smo kod domacih proizvodjaca,danas gledam u apoteci pojavile se kremice na bazi bilja koje pravi Institut za proucavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pancic" ,pa ako su im te kreme onakve kakvi su im drugi preparati ,eto i mi konja za trku imamo.

Nego,skrenusmo mi sa teme.

Ono sto je osnovna nedoumica vezano za sampone je sledece : Da li je tacno da su svi ti izvikani samponi puni silikona i da daju samo trenutni efekat mekoce i sjaja?

Ja sam cula da da.
zvezdana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 8:18 pm

Post od zvezdana »

Andjela napisao:
Ono sto je osnovna nedoumica vezano za sampone je sledece : Da li je tacno da su svi ti izvikani samponi puni silikona i da daju samo trenutni efekat mekoce i sjaja?

Ja sam cula da da.
pakovanja za kosu koja se koriste 1-2 puta nedeljno ne bi trebala da daju samo trenutni efekat.

balzami i sl. koji se mogu koristiti posle svakog pranja čini mi se ne hrane kosu kao gore pomenuta pakovanja ili ampule s' esencijalnim uljima... oni kosi samo daju sjaj i omogućavaju lakše češljanje...

ja trenutno za kosu koristim collistar-ovo plavo pakovanje koje je za sve tipove kose, a na njemu piše sledeće: speciale capelli perfetti/balsamo-gel/multivitaminico extra-delicato...
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm

Post od DRAGANA 15 »

Andjela, ne ubijaj nadu u meni...... :cry:
Ja stvarno verujem da mi je koza zdravija od pakovanja i silnih cuda, na koje dajem brdo novca....

E sada, posto sam ja radoznala, i hocu da sve da proverim, malo sam citala knjigu dr Gorane, i uspela sam ovako nesto da izvucem. Pakovanja uticu da se oko dlake stvori ovojnica kao zastita. Dlaka cveta i ostecuje se zbog kidanja disulfidnih veza i ostecenja tvrdog keratina(iz kog je inace sastavljena), pa preparati za negu obnavljaju keratin i sprecavaju dalje kidanje disulfidnih veza.
Toliko za sad, ja cu jos da trazim pa cu i da citiram nesto da nam bude jasnije.
Ako nadjem....
Pozz
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am

Post od Andjela »

Nista mi ne pricaj Dragana,i ja se zlopatim sa istim problemom...:roll:

Nego,nasla sam nesto o samponima na jednom drugom forumu i ovde cu ostaviti komentar jedne diskutantkinje.

Ne znam koliko ima osnova ovo o cemu ona prica,ali nije lose zapitati se cime to peremo kosu.

------------------------------------

"Dosta znam o hemiji, tako da verujem da mogu da ti pomogem.

Prvo moramo da shvatimo da je kosa ziva jedino ispod koze glave, ovaj ostali deo sto "visi" jeste odavno mrtav. Nista je nece poboljsati zaista (ne verujte onoj reklami za Elseve - regeneracija spolja i iznutra), vec ce joj dati sjaj i spreciti njeno lomljenje (to su silikoni). Prvo, dosta mesa (gvozdja) je neophodno da se vlasiste nahrani, a vitamini (tipa Cliven 7 vitamina) su samo marketinski potezi, jer ti vitamini ne dospevaju do folikula (sem mozda u malom procentu).

2x operete kosu najobicnijim samponom protiv mascenja kose (npr. kopiva (Glamur, Still), ili Balea, Schauma, Gliss Kur, vazno je da NEMAJU silikon + mozete dodati malo limuna), potom 2x nekim protiv peruti (preporucujem da kombinujete Balein i Clivenov, jer imaju razlicite aktivne sastojke, te su dobra kombinacija), pa dva puta nekim za suvu, osetljivu kosu, ili protiv opadanja (ja koristim Gliss Kur, on u samponu nema silikone, ali moze i neutralni sampon od kamilice ili medicinski). Umesto ampula (koje smatram preskupim i nepotrebnim) stavite obicnu hranljivu masku (jedine za koje znam da su bez silikona su Still i Genera).

Od sampona su super Schauma samponcici, kao i regeneratori, jer nemaju silikone (bar oni Aroma, rozi i narandzasti). Kosu, ako je suva i osetljiva mozete ispirati mlekom, ili mineralnom vodom (da biste bili sigurni da nema kamenac), a ako je masna, vodom sa malo limuna. Inace, ako nemate vidljivu perut, a da biste je sprecili, treba posle svaka dva-tri pranja obicnim samponom da operete kosu samponom protiv peruti (bilo sta sa cinkom, ili salicilnom - a ako je salicilna, onda je bolje oprati je dva puta, prva tura uradi piling, a druga spreci razvoj bakterija)

Ja sam do skora koristila razne sampone, buduci da sam utripovala da su dobri, i kao sto rekoh, opadanje kose me je primoralo da preispitam svoj izbor. Kosa vam je sjajna od silikona dok se teme ne zasiti (to moze da traje dva meseca, godinu dana, pet godina, zavisi od kose) i onda nastaje haos, zato se potrudite da kosu negujete neagresivnim preparatima, nikako "profesionalnim".

Sledece marke Redken, Kerastase (Nutritive) i Davines nikako ne preporucujem. Ove marke se koriste u "profesionalnoj nezi kose". Trik je u tome da je samo cine NAIZGLED lepom, a da ona ostaje krta. Redken i Kerastase sam probala. Posle Redkena mi je kosa bila nikakva (!), a Kerastase ju je cinio naizgled lepom, ali nista nije efikasniji od Elseve sampona (oba pravi L'Oreal). Kerastase je prepun hemikalija, bez ijednog prirodnog sastojka! Davines nikad nisam probala, ali znam da se reklamiraju pod parolom "prirodno", a ipak stavljaju polimere i silikon, sto ne preporucujem. Uostalom, pogledajte holivudske zvezde koje imaju lepu kosu kad ih slikaju za magazine, ali cete ih cesto videti na tv-u sa ocajnom, suvom kosom. Setite se svih reklama za Pantene, znate kako je Aleksandra na reklami imala zanosnu kosu, a kosa joj je inace pravi uzas, isto je i sa Head & Shoulders samponom koji reklamira Sloboda, koja ima najodvratniju kosu na svetu, mada su uspeli da je ucine sjajnijom i zdravijom (photoshop + razlicita ulja namazana na kosu, potom prskanje sprejom za ucvrscivanje i feniranje, ali je to samo TRENUTNI efekat). Da ne pominjem da ne znam uopste frizerke koje imaju bas lepu, dugu, negovanu kosu. Oni nas navuku sloganom "professional hair care" i svi se naloze, svi su odusevljeni Redkenom, a zapravo se zale kako imaju suve krajeve, kako im nedostaje volumen i sl. Pa to valjda znaci da sampon NIJE dobar!

O suvim krajevima: treba imati u vidu da je kosa mrtva, te nikakav preparat ne moze da izleci njenu suvocu. Preporucujem skracivanje krajeva na mlad mesec (pomaze da kosa raste jako brzo i da bude zdrava, ozbiljno). Mozete se koristiti trikovima i (samo ako je bas opasno suva) nanositi silikon u tubi, ali SAMO na vrhove, tako necete ostetiti koren, izgledace zdravo, ali problem nece biti resen, silikon ce samo popuniti rupe na vlasi i obloziti je. Preporucujem posle cetiri, pet nanosenja silikona da kosu operete obicnim samponom, bez mackanja silikonom, cisto da vam je ne oteza. Ali, silikon je kao sminka - prikriva, ali ne leci.

Od prirodnih stvari (pre ispiranja) mozete da utrljate maslac, ili maslinovo ulje (samo na vrhove). Za ispiranje - punomasno mleko. Kosu perite najobicnijim samponom, probajte da nadjete neki u kom nema sledeceg sastojka: Sodium Laureth Sulfate ili bilo koji domaci neutralni sampon, a kosu uvek perite tako sto cete sampon (razblazen, naravno) utrljati samo u koren kose, tako ce se krajevi oprati pri ispiranju korena, a nece se isusiti. Mozete i da uzmete Stillov preparat za suve krajeve, fantastican je, pise da je za kovrdzavu, sto je bolje, jer je po logici kovrdzava kosa isusenija, ali vam nece skoditi ako imate ravnu kosu. Umesto regeneratora mozete na krajeve da nanesete masku, i da je drzite 3-5 min. Preporucujem sampone sa alojom (NE Head & shoulders ni Palmolive, vec Merimin Glamur). Znate vec da aloja ima jako hidratantno dejstvo - do pet puta jace od ostalih preparata, + je antiseptik, te sprecava pojavu peruti.

Evo nekih uputnih saveta sta treba izbegavati u samponima & kondicionerima:
- sve sto ima zavrsetak na cone, ili conol, ili u sredini reci ima "silo", tj. silikone
- sve polimere (ono sto ima rec poly) - otezavaju kosu i mnogi su kancerogeni za zivotinje, moguce i za ljude
- sve vrste ulja i vosak ako vam je dlaka tanka i fina (eventualno na krajeve, ili u obliku maske do 2 puta mesecno), jer je i to oteza, te se lakse kida.

Naravno, uvek svacije savete uzimajte s rezervom, jer ne reaguje svacija kosa / koza na isti nacin na neki preparat. Generalno preporucujem najblaze sampone, jer je cilj sampona da ocisti "losu masnocu", odnosno sebum pomesan sa prljavstinom iz vazduha, ali ne da lisi kosu prirodnog sjaja i potrebne masnoce. Opet, neki se kunu u silikone, ali su oni generalno los izbor ako imate tanku i osetljivu dlaku.

U samponu Gliss Kur nema silikona, ali u pakovanju i regeneratoru ga ima! Samo Still, Genera i Nivea (valjda, posto znam samo za onaj za suvu kosu) nemaju silikone. Da, ima i Lush pakovanja bez silikona, ali su dosta skupa. Izbaci L'Oreal, to je moj savet. Kosa se sigurno zasitila silikona. Ne znam za Dikson, trazila sam na netu sastojke da analiziram, i nisam uspela nista da pronadjem.

Iz nasih udzbenika hemije svakako ne mozes bog zna sta da naucis o kozmetickim preparatima. Ja imam dobro znanje hemije, a snabdevam se informacijama s neta. Npr. pogledaj: http://www.makingcosmetics.com/store/in ... et=d3.html

Plava, e da, taj sampon sto ga pravi Zdravlje je odlican, oni generalno imaju dobru liniju preparata za negu kose/koze, jer su blagi. Inace, masna perut je kada imate perut samo pri korenu, a suva kad je razbacana svuda po kosi. Da, Pantenol rastvor je oko 80, 90 din, u bocici kao sirup, nista ti nece skoditi, obican vitamin B, stavljaj ga kad pozelis. U uputstvu pise da moze da se mesa s alkoholom, ali ja ne bih to preporucila, da se vlasiste ne bi isushilo, bolje je s vodom.

Recimo, ako koristis silikonske preparate, onda kad ti se kosa "spusti" i opusti, izgubi volumen i pocne da opada malo vise od normalnog. Mozes komotno na tri, cetiri meseca, a ako na svaka tri, cetiri pranja silikonskim preparatima dodas jedno pranje cistim samponom bez silikona i bez regeneratora, mozes i jednom godisnje dubinsko da radis. Ako ti fali gvozdje ili vit. B ili A, svakako ce ti kosa opadati, ma sta koristila. A bez vit. E, kosa nema sjaj.

E sad, cini mi se da sam rekla, ali da ipak naglasim jos jednom: dubinsko pranje zapravo nije klasicno pranje kose, vec "mazanje", dakle necete utrljavati sampone, vec cete kosu samo premazati (i koren i krajeve, bas kao farbom). Onda se taj silikonski omotac oko vlasi raspadne i spere. Rekla sam da kosa moze da vam izgleda bezivotno posle toga (ako ste navikle na efekat koji daju silikoni), ali sve dodje u normalu brzo . "
skvo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 12, 2005 12:47 am

Post od skvo »

Hm, ja ipak ne bih prala kosu Meril samponima...
Mozda neki decji.
Jedno vreme sam koristila kosili,ali mi je kosa bila mnogo suva od njega.
jovanaklea
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 9:57 am

Post od jovanaklea »

dragana, puno hvala na odgovoru!
Moram da istaknem da sam imala najzdraviju kosu dok je cela bila jednake duzine (nisam morala da je sisam ni po 6 meseci, uopste nije pucala na krajevima), a farbala sam je GOLDWELL farbama koje su fantasticne (pogotovo za one koje se farbaju u plavo a ne zele zutu nijansu). Problem s tom farbom je sto se malo teze nalazi (imaju je licencirani saloni, ali je nema u slobodnoj prodaji, jer je to profesionalna farba). Mada, ovaj vikedn sam isprobala SUBRINA farbu (dijamantno-plava) i svidja mi se boja, pepeljasta je pa eto preporucujem (a i jeftina je 250 din)

Stepenasto sisanje je inace pogubno za tanku kosu (kao moja), jer dovodi do brzeg ostecenja i cvetanja, pa zahteva stalno sisanje.
Odgovori