kako do lepog i zdravog preplanulog tena

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Danny1971
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 27, 2007 3:09 pm

Post od Danny1971 »

Dragana, mislim da smo se razumeli. Potrebno je ljude siroko edukovati, inace nas ocekuje drastican porast broja melanoma godisnje.

Licno, nisam siguran ni da su kreme potpuno bezopasne, jer ne postoje klinicke studije sa velikim kohortama pacijenata koje bi takvu tezu dokazale ili opovrgle. Licno mislim da nikako ne treba indukovati tamniji ten, makar i na ovaj nacin.

Dakle, ostati dalje od Sunca, u solarijume nikako ne ici. I redovni samopregledi i dermatoloski pregledi, naravno.
Pozz
make-up artist
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 12:10 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od make-up artist »

dodo napisao:Da li mi mozete reci koja je cena jednog tretmana air brashom i kakva je to boja otprilike, blago preplanula ili moze da bude i jaca? Hvala unapred!
cena air brusha je 1800 din, boja se rasprsuje uz pomoc kompresora i vazdusne cetke, zato se brzo i ravnomerno susi.Boja se razvija narednih 8h i ne smete se tusirati tek sutra,Efekat je bozanstven dobijete onu pravu morsku boju.A sto se tice nijanse bojom se moze preci jos jednom, ali sve zavisi kako tvoja koza tamni, pozdrav
tu sam da vam savet dam
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm

Post od DRAGANA 15 »

Naravno, Danny, bilo bi sjajno kada bi mlade(premlade) devojke zaista imale svest o štetnosti UV zraka.....
A što se tiče krema za samopotamnjivanje, možda si u pravu, tačno se sećam jedne rečenice koju je nama na predavanjima rekao jedan sjajan profesor. Kaže da cela kozmetička industrija fuknckioniše tako smisle nešto novo, revolucoionarno pa nakon što se preparat dobro proda, onda urade studije kako je to štetno, istaknu sve loše starane da bi mogli da naprave nešto "još bolje".......I tako, začaran krug..... Ima logike, i te kako!
Danny1971
Novi član
Novi član

Post od Danny1971 »

Dragana, nisu u pitanju samo mlade devojke, nego i mladi muskarci, a mislim da je pre svega neophodno paznju usmeriti na edukaciju roditelja. Sve studije jasno indikuju da je jedan od vodecih faktora rizika za nastanak melanoma jedno (ili vise) pregorevanje ("blistering sunburns") na Suncu u juvenilnom periodu, dakle do 18. godine. Dakle, preplanuo ten samo moze biti faktor rizika za kasniji nastanak karcinoma koze (ne samo melanoma, vec i bazalioma i planocelularnog karcinoma). Isti rizik, samo u drugom pakovanju isporucuju i solarijumi, a potencijalna stetnost preparata za vestacko indukovanje tena jos nije ispitana.
Ono sto je zabrinjavajuce, to je izuzetno slaba zdravstvena kultura naseg stanovnistva - mogu da se opkladim da se u Beogradu na prste jedne ruke mogu izbrojati oni koji vrse redovne mesecne samokontrole cele koze, i idu na redovne dermatolosko-dermatoskopske preglede. Ovde moram da naglasim znacaj dermatoskopije (i to ne bilo kakve, vec kompjuterizovano-digitalne, a kazacu i zasto), iz prostog razloga sto cak i vrlo iskusni dermatolozi ili onkohirurzi imaju problem da detektuju melanom golim okom u pocetnoj fazi. Kada se melanom detektuje u poodmakloj fazi, kada je probio bazalnu membranu, kada je Breslow depth veci od 0,75mm, i kada je pozitivna SNB, onda se i lekar i pacijent suocavaju sa ozbiljnim problemima.
Zasto kompjuterizovano-digitalna dermatoskopija? U celom svetu (posebno u SAD, Australiji, Evropi, Novom Zelandu) je rasprostranjen tzv. whole-body skin mapping, tacnije pregled cele koze kompjuterizovanim dermatoskopom, na osnovu cega se kreira digitalna fotodokumentacija svih lezija na kozi, koja se zatim moze uporediti sa novom slikom na kontrolnom pregledu. Zasto je ovo vazno? Ne samo zbog promena u vec postojecim melanocitnim lezijama (uglavnom nevusima), vec zato sto oko 50% melanoma nastaje na potpuno zdravoj kozi! To su tzv. nodularni melanomi, izuzetno opasni i agresivni (ne sire se radijalno, kao SSM, koji nastaju u postojecim nevusima, vec odmah vertikalno), brzo metastaziraju i seju sekundarne depozite bukvalno svuda. Za sada, kompjuterizovano-digitalni dermatoskopi kod nas postoje u svega nekoliko ustanova, i to je tragicno (ovakav sistem ne postoji cak ni u Dermatoveneroloskoj Klinici!). U Australiji, npr, postoji citava mreza tzv. MoleMax kompjuterizovanih dermatoskopa sposobnih za detaljno klinicko pracenje pacijenata, i pacijenti se preko medija otvoreno pozivaju da redovno kontrolisu svoju kozu.
Dakle, bottom line je - stititi se od Sunca, i redovno pregledati svoju kozu (jednom mesecno), uz redovne preglede dermatologa.
dodo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 7:53 pm

Post od dodo »

make-up artist napisao:
dodo napisao:Da li mi mozete reci koja je cena jednog tretmana air brashom i kakva je to boja otprilike, blago preplanula ili moze da bude i jaca? Hvala unapred!
cena air brusha je 1800 din, boja se rasprsuje uz pomoc kompresora i vazdusne cetke, zato se brzo i ravnomerno susi.Boja se razvija narednih 8h i ne smete se tusirati tek sutra,Efekat je bozanstven dobijete onu pravu morsku boju.A sto se tice nijanse bojom se moze preci jos jednom, ali sve zavisi kako tvoja koza tamni, pozdrav
A kako izgleda kada boja pocne da se skida i koliko dana otprilike traje? Pretpostavljam da zavisi od osobe do osobe...
make-up artist
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 20, 2007 12:10 am

Post od make-up artist »

dodo napisao:
make-up artist napisao:
A kako izgleda kada boja pocne da se skida i koliko dana otprilike traje? Pretpostavljam da zavisi od osobe do osobe...
Pravi efekat boje je nekih 5 do 7 dana ,tada i krece da se skida ravnomerno,jednostavno svakim tusiranjem si belji.Za sto suzeg odrzavanja boje nanete air baushom ,mozes koristiti sun tach kreme i losione za blago preplanuli ten,tako ces kozu hidriradi i boja moze da se zadrzi i duze
tu sam da vam savet dam
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm

Post od DRAGANA 15 »

Dany, apsolutno si u pravu, ja stalno pravim gresku, ali to je zato sto sam stalno u kontaktu sa mnogim mladim devojkama koje masovno koriste solarijum i nekontrolisano se izlažu suncu, pa sam navikla da govorim na taj način.
Apsolutno se slažem za edukaciju roditelja, pošto imam puno pšijatelja primoraca koji još uvek veruju da je sunce lek za svaku promenu na koži, i to mišljenje će se teško promeniti, posebno kod malo starije populacije.
Pozz
Danny1971
Novi član
Novi član

Post od Danny1971 »

Dragana, eto predlazem da se na forumu otvori posebna tema koja bi govorila o potrebi redovnih jednomesecnih samopregleda cele koze. Kako se to npr. radi u civilizovanim zemljama, gde osiguravajuca drustva mnogo radije placaju redovne kontrolne preglede nego preskupe terapije (interferonom, vinblastinom i drugim hemoterapeuticima) za lecenje melanoma?
Pacijenti se ohrabruju da se svakog meseca samopregledaju, i na tzv. body maps (prosto, iscrta se slika celog tela, ukljucujuci i ruke i stopala) ucrtavaju sve promene koje vide, od glave do pete( sve sto je potrebno je - jedno veliko ogledalo, jedno manje rucno, i dobar izvor svetlosti). Golim okom se pogledaju vidu dostupna mesta, a uz pomoc velikog i rucnog ogledala se pogleda zadnji deo vrata, ledja, gluteusi, zadnji deo nogu). Detaljno se ispitaju i sake i stopala, kao i nokti na rukama i nogama i delovi izmedju prstiju. Takodje, upotrebom fena i ogledala se ispituje kosmati deo glave. Ogledalima se pogleda i spoljni deo ushnih skoljki, kao i usna duplja. Ako se na kontrolnom samopregledu utvrdi bilo kakva promena, ili pojava nove lezije (mladeza, ili neka druga promena), obavezno je javiti se lekaru bez oklevanja. Naravno, idealno je da se ovakvi pregledi kombinuju sa redovnim godisnjim dermatoskopskim pregledima cele koze kod dermatologa, a osobe svetle puti, svetle boje ociju, koje su cesto gorele na Suncu u mladosti ili one koje imaju porodicnu istoriju melanoma trebalo bi da se dermatoskopski pregledaju i cesce.

Mislim da je ovo veoma bitno. Melanom ubija, brzo i agresivno. Izleciv je samo u najranijoj fazi, kada se rano primeti.
sheri
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 02, 2007 5:47 am

Post od sheri »

joj ja svakodnevno idem u solarijum,
Mnogo mi je lepsi ten, ne moram da koristim puder, ni da se sminkam, isusi mi bubuljice :roll: :roll: :roll:
jaaaaaaaaaaa
Danny1971
Novi član
Novi član

Post od Danny1971 »

U ovoj od Boga zaboravljenoj zemlji samo nema nikakve zakonske regulative, jer da ima, solarijumi bi odavno bili zakonom zabranjeni. A Vi samo idite u solarijum, nadam se da ste svesni rizika koji glasi - MELANOM, najmaligniji karcinom koji postoji.

Pazite da uz lep ten ne dobijete i ovog pratioca, pratioca koji ubija. Brzo i agresivno.
Odgovori