ekcem kod bebe

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Re: ekcem kod bebe

Post od unka »

Alergija se povukla otkako je mažem Sebamed kremom za lice po telu na mestima ekcema nema je više :D .
Slika
Mateam
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 7:44 pm

Post od Mateam »

:o ??? Ne mogu da verujem, ovo zvuci kao dobra reklama za sebamed kolekciju !!!
unka
Aktivan član
Aktivan član

Post od unka »

Pa bar kad bih dobila pare za to što reklamiram, a Hidrokortizon jel si se konsultovala sa lekarom za njega da probaš to je mast za oči, afloderm je štetan kad je moja beba u pitanju, a ne tvoja što je malena?
Slika
Mateam
Novi član
Novi član

Post od Mateam »

Nisam konsultovala nikoga jos, da nije hidrokortizon neki antibiotik?
unka
Aktivan član
Aktivan član

Post od unka »

Možda konsultuj lekara mi smo je dobili kad je imala crvenilo na glavi u predelu potiljka. Postavi pitanje u dermatologija kozmetologija za hidrokortizon. A ja sam je pre 10 godina koristila dobila sam od dermatologa imala sam ekcem na licu.
Slika
Mateam
Novi član
Novi član

Post od Mateam »

Pitala sam u apoteku hidrokortizon je kortikosteroid, a i nabavila sam sebamed kremu, jos jedna ostala, pa da vidimo dali ima efekt.
unka
Aktivan član
Aktivan član

Post od unka »

javi jel ima efekta!
Slika
Mateam
Novi član
Novi član

Post od Mateam »

:cry: nemaaa ....
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Ahhh, ekcema, najezim se kada cujem tu rec....
Moj unuk je imao ekstremno jak oblik ekceme i to od 2-god meseca zivota, a sada ima vise od 5 god!
Ima jos uvek ekcemu , ali je ipak nesto bolje (da cuknem o drvo).
Pune 4 godine nocu nije moga da spava jer je ekcema hvatala celo telo.
Sada moze da spava, ali mi deca rekose da se opet "upalio", to ide cas gore, cas dole.
Ali, ekcema ide "iznutra" - to je naprosto genetsko oboljenje i najbitnije je na sta je dete alergicno, tj sta jede i sl.

Alergijski tesktovi koji se rade (bilo na kozi, bilo putem krvi) su OK, ali tek kada dete napuni 1 godinu! Pre toga ih ne treba ni raditi.
Tako da je ispalo da je moj unuk posebno osetljivi na sve vrste oraha, soju i jaja (reaguje ne samo kozom vec i povracanje i gusenjem), a alergican je jos na niz drugih proizvoda ali i manjoj meri.

Zemlja gde zivi je vlazna i hladna, i tu ima puno dece sa ekcemom.
Od terapije je koristio spolja svasta (najbolje u je koristila jedna kolekcija koju smo mu mi kupili, dosta je skupa, ali u sebi sadrzi i posebni dezifesijens jer je neobicno vazno da mu se svaki dan skine blagim tusiranje (voda da je prohladna) prljavi sloj na kozi da ne bi doslo do sekundarne bakterijske infekcije koja udruzena sa ekcemom moze dati veoma tesku klinicku sliku - to je moj unuk imao i bio par dana u bolnici (sa roditeljima).
Druga ozbiljna komplikacija je kada dete koje ima ekcemu dobija na to jos i herpes - i zbog toga je moj unuk takodje bio u bolnici (osobe koje imaju herpes na usnama ne bi trebalo biti preterano blizu bebe, ali moja snaja je i pored herpesa na usnama morala biti pored deteta jer su oni tamo sami i tako se i to dogodilo).
Kortizonske preparate je koristio veoma cesto jer se naprosto moralo.
Dugo je korstio i homeopatske lekove (jer je to zemlja sa tom tradicijom)... ma, sve sto se moze su pokusavali...

Imunosupresorne kreme je koristio takodje, ali samo u zimskom periodu (jer je vrlo opasno da koza namazana tim preparatom dodje u kontakt sa suncem), roditelji su se dugo opirali upotrebi tih krema, ali u jednom trenutku su morali jer bi inace sledeci korak bio oralni imunosupresori, sto se zelelo izbeci (oralni kortikosteroidi su takodje uzimani u jednoj teskoj fazi - to je obicno kada je zima jer je to ostrvska zemlja puna hladne vlage).

Negde izmedju 4 i 5 godine zovota, detetu imuni sistem jaca i to se osetilo i kod naseg deteta - stanje nije idealno, ali je ipak znatno bolje.

Sve sto je u kontaktu sa kozom deteta treba da je od pamuka, sto je dodatno opteretilo roditelje jer je bilo tesko naci sve od pamuka kada je skolska unoforma u pitanju.
U jednom periodu su za ruke i noge koristene vlazne bandaze ispod kojih je mazan ovlazivac sto se pokazalo kao veoma uspesno u suzbijanju svraba.
Nocu su mu ponekad (kada roditelji nisu vise mogli funkcionisati od nespavanja) daavni antihistaminici (tipa fenergana) da bi i dete moglo da se malo naspava, ali je taj sedativni efekat delovao samo 3-4 noci.

Sve u svemu, ovde je opisan tezak oblik ekceme koji ipak ima nadu za umerenim stanjem kako dete raste i kako mu jaca imuni sistem.

Dok beba doji, veoma je vazno sta mama jede (mora sama da vidi sta bebi ne prija na kozi, pa da to ne jede).
Ako beba uzima formula mleko, to mora biti specijalno antialergijsko mleko (koje je dugo koristo moj unuk, pa i danas on ne pije obicno kravlje mleko, vec samo jogurt).

Ovo je bolset koja trazi veliko strpljene i organizovanost i ja vam zelim da vasoj decici bude u sto blazem obliku!

veliki pozdrav,
danka
Mateam
Novi član
Novi član

Post od Mateam »

Ne znam sta da kazem, ostala sam bez teksta...
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

mateam, ovo sto napisala samo zato jer na ekcemi mnogi zgrcu pare, da je to sramota.
Te ova krema, te ona krema, a nekada je dovoljno samo malo malsinovog ulja staviti u vodu za kupanje (kada je blazi oblik u pitanju).
I da ustanovite sta vasoj bebi smeta od ishrane (a to se pokaze na kozi - to je takva boljka) - to sami posmatrajte i imajte na umu da se preosetljivost na neku hranu menja, tj nekada postoji na jednu, a drugi put na drugu hranu. Vazno je samo da ne postoji extremna preosetljivost).

Da ne pominjem kako smo se silno razocarali kada smo ovde (Bgd) vodili dete cuvenim decijim dermatolozima (a roditelji su ocekivali spas ovde), a ono cuveni profesor kaze istinu (da je to tako jak oblik da poboljsanje ocekuju tek za 4-5 god), ali bespotrebno zakazuje silne kontrole jer smo isli u neku privatnu poliklinuku, (istina, dobru, ali sumnjam da se moralo ici tako cesto, samo pare da uzmu....).

Inace, na kozu sa ekcemom ne treba stavljati pavlovicevu kremu.
Moze Jekoderm (to smo najcesce za guzu koristili, a nekada i za telo).

Moja deca smatraju da ekcema naprosto negde mora da se ispolji, u jednom trenutku je tako buknuo (narocito noge) da su mu otpali noktici na palcevima nogu (posle su izrasli novi), ali im je deciji dermatolog rekla da je to znak da ce ekcema popustiti sto se i dogodilo.....

Sve ovo pisem da sami pokusavate da vidite sta vasoj bebi prija a sta ne prija, ali da ne nasedate, da vam ne uzimaju dzabe pare..... probajte ono sto nije skupo, za pocetak.
Vasoj bebi ekcema nije u tako extremnom obliku, ali treba da znate da ce detetu kozica uvek biti osetljiva.
KAda poraste, prijace bebi morska klima (leti), ali prvih par dana je stanje obicno losije (prosle godine je nas maleni isao sa svojim roditeljima 1.X na toplo more, ranije se nisu usudjivali).

Vi budite smireni da bi i dete bilo smireno jer nervoza pojacava ovu boljku.

I zasita je dokazano da su ta deca inteligentija nego ostala... sto roditeljima moga unuka uopste nije bila uteha.
veliki pozdrav i samo polako pa ce sve biti ok. :D
spy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:58 pm

Post od spy »

I afloderm i hidrokortizon (za oci) su preparati koji trenutno otklone ekcem,tih par dana koliko ih mazete bebi.Nakon toga ekcem se vraca.Ja sam puno toga probala ali,iskreno,nicim nisam bila zadovoljna.Eto,ne kupam ga vise cesto,vise ga brzinski istusiram,nema brckanja i tako to.Ne koristim kupke,iskljucivo nutralan bebi sapun...nekada je to seba med a trenutno stari dobri Merima (Krusevac).Neko je ovde vec rekao da je na trzistu milion preparata sa etiketom "specijalno za ekcem" ali to je samo zgrtanje para i ziva istina i nema veze sa mozgom,tako da je mozda ovako najbolje da se izmedju sebe konsultujemo sta je kome pomoglo!I da...stavljam manje praska,bebi omeksivac i to pola merice ali opet se ne mogu pohvaliti da je detetu zbog ovoga ili onoga bolje jer nije.On konstantno ima ekcem koji se malo povuce tih par dana koliko smem da mu mazem neku od gore navedenih krema.Cim prestanem vrati se.Dete ne spava normalno od rodjenja,stalno se cese,to je stasno! :oops:
Mateam
Novi član
Novi član

Post od Mateam »

A kolko je staro dete? I u kojoj fazi je ekcema? Jer kod nas je stvarno lose, mi svaki meseci primamo plazmu, a prosli mesec imunoglobuline. Ali sve je to u svrsi podobravanje krne slike, sto bi se reklo narodski da se iznutra deluje na problem. Ne znam vise sta da kazem, joooooj dokle? :evil:
spy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:58 pm

Post od spy »

Nepunih 17 meseci ima!Kod nas nije bas toliko lose ali svakako izludesmo!!! :oops:
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

Spy, evo kako je savetovano u vezi omeksivaca za neseg malenog a tako i radimo vec dugo:

- omeksivac (neko koji je "senzitive") stavimo normalno u onu pregradicu za to, ali posle opet okrenemo dugme samo ispiranje, ali bez omeksivaca!
Tako da se i omeksivac ispere tim drugim ispiranjem, a ves ipak zadrzi onaj prijatan miris i bude meksi!
Odgovori