doktor.rs logo
Login Register
  • Naslovna
  • Vesti
  • Zdravlje AŠ
  • Forum
  • Kontakt
  • Slagalica
Pirinčano brašno se može koristiti i za negu lica?

Pirinčano brašno se može koristiti i za negu lica?

Osim u kuhinji, pirinač se na Dalekom istoku tradicionalno koristio za negu kože - kako u domaćim, kućnim tretmanima, tako i u kozmetičkoj industriji.

Kome najviše odgovara ovseno, a kome pirinčano mleko?

Kome najviše odgovara ovseno, a kome pirinčano mleko?

Ovseno mleko je bogato beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i sprečavaju nagle promene u nivou glukoze u krvi, čime pomažu u kontroli apetita.

Mala količina pirinča čini velike stvari za naš organizam

Mala količina pirinča čini velike stvari za naš organizam

Samo 100g pirinča u toku dana može imati veliki uticaj na naš organizam, konstantno željan vitamina i minerala. Redovan unos pirinča, posebno pirinča punog zrna, će nam pružiti veliku količinu nerastvorljivih vlakana koja stimulišu pokrete naših creva.

Sitna bela zrna pirinča su bogata vitaminima i mineralima

Sitna bela zrna pirinča su bogata vitaminima i mineralima

Sitna zrva pirinča možda deluju nebitno ali su zapravo veoma dobar izvor vitamina i minerala. Pirinač je odličan izvor vitamina E, B1, B2 i vitamina B6, a od minerala sadrži natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i jod.

Šta to sve pirinač može učiniti za nas?

Šta to sve pirinač može učiniti za nas?

Pirinač je namirnica koja nam pruža momentalnu energiju, stimuliše pokrete naših creva, na prirodan način reguliše nivo šećera u krvi i odličan je izvor vitamina B1 koji je preko potreban našem organizmu. Ukoliko svakodnevno konzumiramo pirinač naša koža će biti sjajna i glatka.

Najveći proizvođač pirinča je još uvek Kina

Najveći proizvođač pirinča je još uvek Kina

Verovali ili ne, ali širom sveta se nalazi ukupno oko 40 000 različitih vrsta pirinčanog zrna. Ova kultura je veoma neobična i podložna promenama, ali svaka vrsta ima neke zajedničke pozitivne efekte po ljudsko zdravlje. Pirinač je kultura koja uspeva u izuzetno vlažnim uslovima.

Pirinač se koristi u svakom delu naše planete

Pirinač se koristi u svakom delu naše planete

Jedna od namirnica koja se koristi na svakom kontinentu, svakoj državi, je svakako pirinač. Pirinač je veoma korisna i zdrava žitarica koja pripada porodici Rosacea biljaka, i u pitanju je jednogodišnja biljka koja potiče iz Afrike i Azije. Pirinač se koristi za ljudsku ishranu, pre svega.

Manje šećera i belog testa a više povrća

Manje šećera i belog testa a više povrća

Proteine unosite kroz povrće, a unosom vlaknastog povrća ćete isto tako ubrzati proces varenja hrane. Smanjite unos alkoholnih pića, a kada birate mlečne proizvode trudite se da to budu proizvodi sa manjim procentom masnoće.

Dehidrirana zrna žitarica su veoma zdrava za naš organizam

Dehidrirana zrna žitarica su veoma zdrava za naš organizam

Veliki broj studija i istraživanja se poslednjih decenija bavi žitaricama. Cereralije ili dehidrirane žitarice mogu biti napravljenje od najrazličitijih žitarica. Najčešće su to pšenica, ovas, raž, pirinač ali kod nas su najzastupljenije one od kukuruza ili kornfleks.

Redovno konzumiranje pirinča smanjuje rizik od nastanka malignih oboljenja

Redovno konzumiranje pirinča smanjuje rizik od nastanka malignih oboljenja

Pirinač sadrži kalijum koji pomaže našem srcu da ostane zdravo. Pirinač je bogat nerastvorljivim vlaknima koja imaju moć ubrzavanja metabolizma i izbacivanja toksina iz organizma i na taj način nas u velikoj meri štite od malignih oboljenja.

Pirinač deluje povoljno na zapaljenska oboljenja creva

Pirinač deluje povoljno na zapaljenska oboljenja creva

Vitamin D, niacin, kalcijum, tiamin, riboflavin, gvožđe, kalijum su samo neki od hemijskih elemenata koji se nalaze vešto skriveni u sitnim zrnima pirinča. Pirinač tokom kuvanja oslobađa pirinčano brašno koje ima veoma povoljno dejstvo na proces varenja.

Riža sadrži veliku količinu ugljenih hidrata

Riža sadrži veliku količinu ugljenih hidrata

Dobro je poznati da su ugljeni hidrati glavni i najbolji izvor energija za naše telo i čine da naš mozak radi na vrhuncu svojih mogučnosti tokom dana. U pirinču se ne nalazi holesterol, niti bilo koja loša masnoća pa se veoma često preporučuje osobama koje imaju kardiovaskulana oboljenja.

U prirodi postoji 40000 vrsta pirinča

U prirodi postoji 40000 vrsta pirinča

Nutritivne vrednosti variraju od vrste do vrste ali uglavnom je sastav sličan, u najvećem procentu pirinač sadrži uvek ugljene hidrate, zatim vodu, proteine, dijetarna vlakna, i veoma malu količinu masti i šećera. U toku dana, svi lekari preporučuju da se pojede barem 100g pirinča.

Najsitnija žitarica puna vitamina

Najsitnija žitarica puna vitamina

Jedna on najrasprostanjenijih namirnica na našoj planeti, pored krompira, je svakako pirinač ili riža. Pirinač nam pruža dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti a u isto vreme stabilizuje nivo šećera u krvi i pruža nam veliku količinu vitamina B1.

Namirnice o kojima trebate znati sve ukoliko imate dijabetes

Namirnice o kojima trebate znati sve ukoliko imate dijabetes

Osobe koje boluju od dijabetesa treba da znaju koje su to namirnice. Namirnice sa visokim glikemičkim indexom su lubenica, grožđe, cvekla, pirinač, musli, integralni krekeri, beli hleb. Dok su namirnice sa niskim indexom soja, zeleno povrće, puter, kikiriki, riba, sir, ječam i voćni šećeri.

  • Uslovi korisćenja
  • Marketing
  • Digital PR
  • Kontakt

Copyright ©2002- Doktor.rs