Nedavna američka studija ukazala je na značaj flavonola kada je u pitanju prevencija Alchajmerove bolesti. Flavonoli pripadaju klasi flavonoida i nalaze se najpre u crnom i zelenom čaju, crnom vinu, zelenoj salati, brokoliju, luku (naročito u crvenom luku), borovnicama.
Jutro počnite sa mešavinom 60 ml maslinovog ulja i 60 ml limunovog soka. Odmah posle toga popijte 300 ml vode pa nakon 30 minuta popijte opet 300 ml vode u koju ste dodali sok od pola limuna i veliku kašiku jabukovog sirćeta. Napitak od vode, limuna i sirćeta možete ponoviti na svakih sat vremena.
Kada nam neko pomene omega 3 masne kiseline pomislimo na maslinovo ulje, ribu ili povrće, semenke ili koštunjavo voće a niko ne pomisli na jagnjetinu. U nedostatku morskih plodova i ribe u mnogim zemljama se kao zamena za namirnicu bogatu omega 3 masnim kiselinama upotrebljava upravo jagnjetina.
Ukoliko ne volite povrće spremljeno na roštilju već ste ljubitelj svežeg i hrskavog povrća onda je pravo jelo za Vas tokom leta salata. Salata je obrok koji Vas nikada neće opteretiti Vaš želudac a obezbediće više nego potrebna dijetarna vlakna, vodu i vitamine.
Neurolozi, sa druge strane, maslinovo ulje preporučuju zbog njegovog učinka i blagodeti na sitne krvne sudove mozga, redukuju pojavu aterosklerotičnih promena i samim tim umanjuju verovatnoću od nastanka Alchajmerove bolesti u trećem dobu. Ubrazava i pospešuje sekreciju žuči i hormona pankreasa.
Maslinovo ulje nije hidrogenizovano ulje ili trans masna supstanca. Trans masti se nalaze u mnogim biljkama i koncentracija im se čak i povećava preradom osnovne materije a zovu se drugačije i loše masti jer je dokazano negativno dejstvo na kardiovaskularni sistem, jetru, proces varenja hrane.
Oleinska kiselina ili omega 9 masna kiselina čini čak i do 55 do 85% masnih kiselina koje se nalaze u maslinovom ulju. Oleinska kiselina čuva naše krvne sudove a naučnici Oksfordskog Univerziteta su uvereni da je maslinovo ulje jedna od namirnica koja prevenira nastanka maligniteta.