Već smo ranije govorili o važnosti doručka, i kako preskakanje doručka može da se dovede u vezu sa povećanim apetitom i većim šansama za prejedanje kasnije u toku dana. U redu, više ne preskačemo doručak, i biramo zdravi hrskavi musli za prvi obrok - da li je to dovoljno?
Ovas je namirnica koja stimuliše naš mozak da proizvodi serotonin, supstancu koja diže naše raspoloženje pa zato uvek u kući imajte ovsene pahuljice ili ovseno brašno. Napravite malo veću količinu kolačića od ovsenih pahuljica i svaki put kada osetite glad pojedite jedan.
Maline, kupine, jagode, borovnice, aronija ili ribizle, svo bobičavo voće je bogato antioksidansom antocianinom koji čuva naše moždane ćelije I poboljšava kognitivne sposobnosti. Zato kada Vam se nešto gricka neka to budu maline, jagode ili kupine, jer ih je lepo grickati i zaleđene.
Sa psihološkog stanovišta više nije neobično to što se tešimo hranom, što imamo potrebu da ispunjavamo neku vrstu emotivne praznine ili napetosti konzumiranjem hrane, ali kako to činiti a ne osećati posle griži savesti i još bitnije sprečiti dobijanje suvišnih kilograma?